TFF'nin Bağımsız PFDK ve Tahkim Kurul Devrimi Çöktü

29.04.2022 - 09:41 | Son Güncellenme: 29.04.2022 - 10:43

Spor Kulüpleri ve Federasyonları Yasası, hukuk kurullarının atamasını yine TFF'ye verdi. Bu AİHM'in bağımsızlık kararına aykırı. Tahkim Kurulu'nun verdiği kararlar AİHM'e giderse yine bozulacak.

TFF'nin Bağımsız PFDK ve Tahkim Kurul Devrimi Çöktü

Kenan BAŞARAN-AJANSSPOR

Türkiye, yeni çıkan Spor Kulüpleri ve Federasyonları Yasası ile birlikte Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) kararını taca attı. Türkiye, söz konusu yasayla "AİHM'i tanımıyorum" demiş oldu. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) da dün yaptığı açıklamayla, AİHM'in talepleri doğrultusunda hukuk kurullarının seçilmesi için başlatılan sürecin iptal edildiğini duyurdu.

AİHM: PFDK ve Tahkim bağımsız değil

Eski Trabzonsporlu Ömer Kerim Ali Rıza ve bazı hakemlerin yaptığı başvuru sonrası AİHM, 2020 yılında tarihi bir karar aldı. 'Ömer Rıza ve Diğerleri' olarak bilinen kararda, Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK) ve Tahkim Kurulu başta olmak üzere TFF'nin hukuk kurullarının bağımsız olmadığına hükmederek, bunların yaptığı yargılamaların yok hükmünde olduğunu karara bağlamıştı. AİHM kararı sonrası TFF kurulların seçimle göreve gelmesi için çalışmalara başladı.

İlgini Çekebilir
TFF'nin kurulları bağımsız değil! AİHM'nin görüşü net...
Habere Git

Genel kurulda 12'şer kişi seçilecekti

Nihayetinde 28 Temmuz 2021'de Ankara'da yapılan TFF Genel Kurulu'nda hukuk kurullarının seçimle belirlenmesi için oylama yapılmış ve kabul edilmişti. Daha sonra TFF, 'Hukuk Kurulları Aday Komisyonu' kurdu. Bu komisyonda TFF, kulüpler, hakemler, futbolcular ve teknik adamları temsilen üyeler bulunuyordu. Söz konusu komisyon her bir hukuk kurulu için en az 10 yıllık deneyimi olan 36 aday belirleyecekti. Ve bu adaylar TFF Genel Kurulu'nda yarışacak ve en çok oy alanlar arasından her bir kurul için 12 isim belirlenecekti.

Adaylık başvuruları iptal oldu

Fakat yeni spor yasası, kurulların seçimle değil eskiden olduğu gibi TFF yönetimince belirlenmesini hükme bağladı. TFF de bunun üzerine dün şu açıklamayı yaptı:

"TFF Statüsünde yapılan Tahkim Kurulu, Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu ve Uyuşmazlık Çözüm Kurulu'nun TFF Genel Kurulu'nda seçilmesine ilişkin değişikliğin uygulanamayacak olması nedeniyle Hukuk Kurulları Aday Komisyonu Talimatı'nın yürürlükten kalkmış olduğunu, bu sebeple 04.04.2022 tarihinde TFF'nin internet sitesi www.tff.org'dan duyurulan adaylık başvurularına ilişkin ilanın iptal edildiğini ve yapılan başvuruların değerlendirmeye alınamayacağını kamuoyunun bilgilerine sunarız."

AİHM'e giden yine kazanır

Peki şimdi ne olacak? Bundan sonra TFF hukuk kurullarının verdiği kararlara itiraz eden kişi veya kurumlar AİHM'e başvurursa, uluslararası mahkeme 'Ömer Rıza ve Diğerleri Kararı' doğrultusunda TFF'yi mahkûm edecek. Çünkü AİHM, TFF kurullarının atamayla belirlendiği için bağımsız olmadığını ve dolayısıyla verdiği kararların da hukuken bağımsız olmadığına hükmetmişti.

Senin için hazırladığımız haberler