Türkiye - Avusturya maçı Almanya’da neden açık kanaldan yayınlanmıyor?

Aleyna Gürgen
02.07.2024 - 10:56 | Son Güncellenme: 02.07.2024 - 11:01

Türkiye A Milli Takım, EURO 2024 son 16 turunda Avusturya ile karşılaşacak. Türkiye - Avusturya maçının Almanya'da neden açık kanalda yayınlanmadığı ise merak konusu oldu.

Türkiye - Avusturya maçı Almanya’da neden açık kanaldan yayınlanmıyor?

Hüseyin Özkök - AJANSSPOR

Almanya’daki Türk toplumu öfkeli çünkü takımlarının Avusturya'ya karşı oynayacağı Avrupa Şampiyonası son 16 Turu karşılaşması açık kanaldan yayınlanmayacak. Bunun nedeni ise Avrupa Şampiyonası yayın haklarına sahip Alman Telekom (Magenta TV) ile Alman ulusal TV kanalları arasındaki karmaşık bir sözleşme.

Bu bağlamda Magenta TV müşterisi olmayanlar, Türkiye ile Avusturya arasında oynanacak Avrupa Futbol Şampiyonası Son 16 karşılaşmasını televizyondan canlı izleyemeyecek. Leipzig'de bugün 22:00’de oynanacak maç, şampiyonada maçları yayınlayan kamu yayıncıları ARD ve ZDF ve özel kanal RTL'de izlenemeyecek. Bu durum, özellikle Almanya'da sayıları üç milyonu bulunan Türkler arasında başta sosyal medyada olmak üzere ciddi eleştirilere yol açtı.

Bu durum oluşma sebebi ise şu. Sözleşme Magenta TV'nin Avrupa Şampiyonası'nda son 16 turunu özel olarak yayınlama hakkı veriyor. Yani abonelik sistemi ile yayın yapan kanal, bu turda yayınlayacağı maçları öncelikli seçme hakkına sahip. ZDF, yasa gereği ise Alman Milli Takımı maçları açık kanaldan yayınlanma zorunda olduğu için Danimarka ile oynana maçı seçti. Almanlardan sonra en büyük seyirci kitlesine Türkler sahip olduğu için Magenta TV de seyirci potansiyeli çok yüksek bu karşılaşmayı özel olarak yayınlama yoluna gitti.

İlgini Çekebilir
A Milli Takım'ın, Avusturya maçı muhtemel 11'i belli oldu! 3 değişiklik...
Habere Git

Alman Telekom, 2019'da Almanya'da düzenlenecek Avrupa Şampiyonası'nın tüm medya haklarını satın aldı. Daha sonra kapsamlı bir sözleşmeyle Avrupa Şampiyonası haklarının büyük bir kısmını ARD/ZDF ile paylaştı ve karşılığında 2020 Avrupa Şampiyonası ve 2022 Dünya Kupası'ndaki tüm maçların yayın haklarını bu iki kanaldan alıp yayınladı.

Euro 2024’de 51 maçın 46'sı ücretsiz TV'de, 34’ü ARD ve ZDF'de, 12’si ise RTL'de yayınlandı veya yayınlanacak. Magenta TV, son 16 turu da dahil olmak üzere beş maçın özel yayın haklarını elinde tuttu. Bu maçlara Avusturya-Türkiye maçı da dahil edildi. Maç ancak bitiş düdüğünden sonra ARD ve ZDF internet sitelerinden izlenebilecek

Senin için hazırladığımız haberler