Türkiye Kupası’nda kadro sınırlaması kalkıyor

Özgür Koç
20.02.2024 - 10:33 | Son Güncellenme: 20.02.2024 - 10:44

Ajansspor yazarı Hüseyin Özkök, bugünkü yazısında Süper Lig takımlarının takım kadrosunda yer vermediği futbolculara forma şansı doğduğu müjdesini verdi. İşte Özkök'ün yazısı...

Türkiye Kupası’nda kadro sınırlaması kalkıyor

Hüseyin ÖZKÖK - AJANSSPOR

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), her sezon öncesi açıkladığı Süper Lig Statüsü’nde bir kulübün A takım kadrosunda toplam kaç oyuncu olması gerektiğini ve bunun en fazla kaçının yabancı (veya A Milli Takım’da oynama uygunluğu olmayan) olacağını belirtir. İçinde bulunduğumuz sezonun statüsü 14’ü yabancı 30 oyuncu olarak uygulanıyor. 

Ancak TFF 11 Ocak 2024 günü yayınladığı duyuruyla 2024/25 sezonundan itibaren 5 sezon boyunca uygulanacak Süper Lig Oyuncu Uygunluğu statüsünü yayınladı. Buna göre kulüplerin profesyonel A Takım kadrosunda yer alacak oyuncu sayısı 30’dan 26’ya indirilirken yabancı oyuncu sayısı ilk üç sezon için 12 kalan iki sezon için 11 olarak belirlendi. 

A Milli Takım uygunluğu olmayan oyuncularla sözleşme kısıtlaması yok

Kulüplerin transfer dönemlerinde memnun olmadıkları yabancı oyuncuların yerine yeni yabancı oyuncular aldıkları ve bu bağlamda yabancı sayısının A Takım kadrosunda izin verilen sınırın üzerine çıkması sıklıkla rastladığımız bir durum. Özellikle “fazlalık” olan yabancı oyuncuları elden çıkartmanın zorluğu nedeniyle birçok kulüp bu durumu yaşıyor ve kadrosunda 14’ten fazla yabancı olabiliyor. Ancak TFF kulüplere yabancı oyuncularla sözleşme yapmaya kadro sınırlamasında olduğu gibi bir sınırlama getirmiyor ve kadroya giremeyen oyuncular kulübün oyuncusu olmaya devam ediyorlar. 

Ryan Kent

Bunlardan biri de Fenerbahçe’nin İngiliz oyuncusu Ryan Kent. Yaz transfer döneminde kadroya dahil edilen ve 4 Eylül 2023’te verilen UEFA kadrosuna da yazılan oyuncu, ara transfer dönemi sonrasında Süper Lig’de 14 yabancı sınırının dışında kaldı ve 30 kişilik A Takım kadrosuna yazılmadı. Ancak bu oyuncu hala Fenerbahçe’nin UEFA kadrosunda bulunuyor. Çünkü Fenerbahçe ara transfer dönemi sonrası UEFA’nın izin verdiği haliyle takımdan ayrılan 3 oyuncuyu kadrodan çıkartıp yerlerine Çağlar Söyüncü, Leonardo Bonucci ve Rade Krunic’i yazdı. Dolayısıyla sadece üç oyuncu için verilen hak nedeniyle Ryan Kent kadroda kalmaya devam etti. 

Doğru bilinen yanlışa inanmak

Bununla birlikte ben de yıllardan beri nasıl olduysa kafamızda yer etmiş “A Takım kadrosuna giremeyen oyuncunun lisansı askıya alınır (dondurulur)” şeklinde inandığım bilgiye dayanarak bağlı olduğu federasyonda lisansı aktif olmayan bir oyuncu UEFA maçlarında oynayamayacağı için “Ryan Kent UEFA maçlarında oynayamaz” iddiasında bulundum. Ama bu iddiamın hemen ardından bunun “doğru bilinen bir yanlış” olduğunu anladım.

Çünkü TFF tarafından bana iletilen bir bilgiyle bir anda bunca yıldır inandığım “kadroya giremeyen oyuncunun lisansı askıya alınır” düşüncesinin gerçeği yansıtmadığını öğrendim. Tabii bu bilginin peşine takılıp gittiğim için de kendime kızdım. 

Sözleşmesi feshedilmeyen oyuncunun lisansı aktif kalıyor

Kısaca özetlemek gerekirse sözleşme imzalayan ve lisansı çıkartılan her oyuncunun lisansı, sözleşmesi feshedilmediği veya başka takıma transfer olmadığı sürece aktif olarak kalıyor. Kulüpler yalnızca iki transfer dönemi sonrasında kadrolarındaki 14 yabancı oyuncuyu ve 16 diğer oyuncuyu kesinleştirmek zorunda. Kimin kadroya girip giremediği de kulübün kendi tercihi oluyor. TFF dışarıda kalan oyuncuyu yok saymıyor. Çünkü kısıtlama sadece ilgili organizasyonda uygulanan bir kural. 

Ryan Kent'in lisansının askıya alınması söz konusu değil

Dolayısıyla Kent’in lisansının askıya alınması gibi bir durum söz konusu değil, oyuncunun da daha önce UEFA kadrosuna yazılmasından dolayı hala aktif olan lisansıyla UEFA maçlarında oynaması kurallara uygun. Zaten TFF bilgi bankasında Fenerbahçe’nin kadro sayfasına baktığınızda Ryan Kent’e lisans çıkartılan tarihin 11.07.2023 olduğu görülüyor. Yani lisans geçerliliğini korumakta. Ayrıca bu durum sadece yabancılar için değil ilk transfer döneminde 30 kişilik kadroda bulunan ancak ara transfer sonrası 30 kişilik kadroya yazılmayan A Milli Takım’da oynama uygunluğu olan yerli oyuncular için de geçerli. 

Hatta bir örnek daha vermek gerekirse Antalyaspor’un Türkiye’den ayrılan oyuncusu Sagiv Jehezkel’in kulüp tarafından sözleşmesi henüz feshedilmediği için TFF’deki resmi kulüp kadrosunda yer almaya devam ettiğini ve lisansının hala aktif olduğunu da belirtelim. 

Süper Lig kadrosu dışında kalanlar Türkiye Kupası’nda oynayabilecek

İşte bu bağlamda TFF’den aldığım ek bilgiye göre Federasyon kulüplerden gelen talep doğrultusunda 2024/25 sezonundan itibaren Süper Lig kadrosu dışında kalan oyuncuların Ziraat Türkiye Kupası maçlarında oynatılması için kupaya özel olarak kadro sınırlamasını kaldırmayı planlıyor. Bu karar alındığı takdirde takımlar ellerindeki fazlalık yabancıları da oynatabilecekler ama maç kadrosuna sadece 12 yabancı yazabilecekler. Kadroya yazılmayan bu tip oyuncular şu anda yalnızca takımların hazırlık maçlarında forma giyebiliyorlar.  

Senin için hazırladığımız haberler