FIBA ve CIES, Raporu Yayınladı! Türkiye, BTK'daki Dosyalarda 1.

Akın Ungan
03.11.2022 - 15:13 | Son Güncellenme: 03.11.2022 - 19:56

FIBA ve CIES, Uluslararası Basketbol Transfer Raporu ve Evrim Raporu yayımladı. Türkiye, Basketbol Tahkim Kurulu'ndaki (BTK) dosyalarda 1. sırada yer aldı.

FIBA ve CIES, Raporu Yayınladı! Türkiye, BTK'daki Dosyalarda 1.

Uluslararası Basketbol Federasyonu (FIBA) ve Uluslararası Spor Çalışmaları Merkezi (CIES), dünya basketbolunun göç eğilimlerine dair sezonluk Uluslararası Basketbol Transfer Raporu'nun (International Basketball Migration Report) 11. sayısını ve 2016-2017'den 2021-2022'ye kadar olan sezonları kapsayan Evrim Raporu'nun (Evolution Report) ikinci baskısını yayımladı. Bu rapora göre Türkiye, Basketbol Tahkim Kurulu'ndaki (BTK) dosyalarda diğer ülkelere göre açık ara 1. sırada yer aldı.

Raporlar neyi kapsıyor?

2021-2022 basketbol sezonunu kapsayan transfer raporunun bu baskısında, FIBA’nın uluslararası transferlerle ilgili bilgi ve verileri, bu sezon oyuncuların uluslararası transferlerini belgelemek için CIES Spor Gözlemevi’nin uzmanlığıyla birleştirilerek incelendi. Evrim raporunun ikinci sayısında ise FIBA'nın verileri ile uluslararası transferlere ilişkin öngörüleri, CIES Gözlemevi'nin analitik yeteneklerinin birleşimi ile oluşturuldu ve şimdi projenin başlangıcından bu yana geçen altı yıllık sürenin tamamı için (2016-2017 ila 2021-22) 19 ana uluslararası ligi kapsıyor.

Pendemi etkisi geçti, rekor kırıldı

Transfer raporunun 2021-2022 sezonunda profesyonel/amatör kadınlarda ve erkeklerde 8 bin 133 oyuncunun yer aldığı 10 bin 467 transfer ile yeni bir rekor kırıldı. Bu, basketbolun küreselleşmesinin her zamankinden daha önemli olduğunu ve geçen sezon COVID-19'dan kaynaklı görülen etkinin pandemi öncesinde kaldığını gösterdi.

Uluslararası oyuncu transferlerinde rekor

2021-2022 sezonunda 10 binden fazla uluslararası transfer gerçekleşirken bu sayıya tarihte ilk kez ulaşıldı. Hem erkekler hem de kadınlar için sayılarda önemli bir artış oldu. Belçika ve Hollanda arasında, ilgili ulusal federasyonlarla iş birliği içinde, kendi yerel liglerinin yanında BNXT Ligi adı verilen bir sınır ötesi lig oluşturuldu.

Yabancı oyuncuların etkisi

Yabancı oyuncu sayısı yüksek kalmaya devam etti. İspanya, Almanya, İsrail, Fransa ve İtalya kendi liglerinde, yerli oyunculardan daha çok yabancı uyruklu oyuncu olan ligler olmaya devam ederken, İspanya, en yüksek yabancı uyruklu oyuncu yüzdesine ve en fazla milliyete sahip lig olmaya devam etti. 16 ligden 13'ünde kulüpler, ortalama 20 dakika veya daha fazla oynama süresi ile büyük ölçüde yabancı oyunculara şans verdi.

Uluslararası transferler

Zorlu geçen ve 7 bin 668 transferin yapıldığı 2020-2021 sezonunun ardından 10 bin 467 uluslararası transfer sayısı ile yeni rekorlar kırıldı. Bu sayı ilk defa toplamda 10 binin üzerine ulaştı. Uluslararası transferlerin yüzde 80'i erkeklerde, yüzde 20'si kadınlarda gerçekleşti. Her iki kategori de şimdiye kadar kaydedilen en yüksek sayılara ulaştı.

Transfer dengesi

2013-2014 sezonundan bu yana göç dengesi trendi aynı olmaya devam etti. Amerika bölgesi FIBA'nın en büyük ihracatçısı ve Avrupa bölgesi en büyük ithalatçı olmaya devam etti. Genel bir not olarak, bu bölgedeki batı ülkeleri ithalatçı, doğu ülkeleri ise ihracatçıdır. Bu liglerin seviyesi dünya seviyesindeki en yüksekler arasındadır. ABD ve Arjantin, oyuncuların ana ihracatçıları olmaya devam ediyor. Her ikisi de en yüksek pozitif dengeye sahip ilk 3 ülkede yer aldı.

Afrika, Asya ve Okyanusya'daki bölgeler, en çok Okyanusya olmak üzere sıfır dengeye yakın kaldı. Özellikle Avustralya en yüksek negatif dengeye sahip ülke oldu. Ligin seviyesi, medyada yer alma oranı ve daha iyi maaş nedeniyle bu ülkede daha fazla yabancı oynuyor.

Türkiye oyuncu ihracatında 7.

Türkiye, ülke dışına gönderdiği 239 oyuncuyla ülke başına en yüksek ihracat yapanlar arasında 7., ülkeye gelen 245 transfer ile de ülke başına en yüksek ithalatçılar arasında 8. sırada yer aldı. Türkiye’nin ülke dışına gönderdiği yerli oyuncularının oranı yüzde 7.9’dan 7.1’e düşerken, ülkeye geri gelen yerli oyuncu yüzdesi ise 4.4’den 2.9’a düştü.

Basketbol Tahkim Kurulu (BAT) nedir?

BAT, 2006 yılında FIBA tarafından kurulmuş ve bugün FIBA tarafından resmi olarak tanınan bir kuruluştur. BAT, oyuncular, menajerler, antrenörler ve kulüpler arasındaki sözleşmelerden kaynaklanan ihtilafların basit, hızlı ve düşük maliyetli bir şekilde, tahkim yoluyla çözümlenmesi için hizmet veren bağımsız bir organdır.

Türkiye, Tahkim Kurulu'ndaki dosyalarda 1. sırada

Aleyhine en çok dosya bulunan ülke kulüpleri sıralamasında Türkiye, 408 dosya ile ilk sırada yer almaya devam etti. Türkiye’yi 150 dosya ile İtalya ve 144 dosya ile Yunanistan takip ederken, dördüncü ve beşinci sıradaki Rusya ve Sırbistan’ın sırasıyla 96 ve 91 dosyası bulunuyor.

Türkiye Basketbol Süper Ligi Yerel ve Yabancı Oyuncu Kıyaslamaları

Oyuncu sayıları

BSL’de yer alan toplam 289 sporcunun 148’ini yerli oyuncular oluştururken, 47’si ABD hariç yabancı uyruklu, 94’ü ise ABD’li oyunculardan oluştu.

Ortalama yaş

BSL’de yer alan yerli oyuncuların yaş ortalaması 24.3, ABD hariç yabancı uyruklu oyuncuların yaş ortalaması 28.2 ve ABD’li oyuncuların yaş ortalaması ise 28.7’ydi.

Boy ortalaması

BSL’de yer alan yerli oyuncuların boy ortalaması 196.6 cm, ABD hariç yabancı uyruklu oyuncuların boy ortalaması 199.4 cm ve ABD’li oyuncuların yaş ortalaması ise 196.3 cm.

Maç başına atılan sayı

BSL kulüplerinde yerli oyuncuların maç başına attığı sayı 4.8, ABD hariç yabancı uyruklu oyuncuların 9.8 ve ABD’li oyuncuların ise 11.7’ydi.

Maç başına alınan süre

BSL kulüplerindeki yerli oyuncuların maç başına aldıkları süre 9.7 dakika iken, ABD hariç yabancı uyruklu oyuncuların süresi 21.3 dakika ve ABD’li oyuncuların süresi ise 25.7 dakika oldu.

Dakikada atılan sayı

BSL kulüplerinde, yerli oyuncuların dakika başına attığı sayı 0.30 iken, ABD hariç yabancı uyruklu oyuncuların 0.42 ve ABD’li oyuncuların ise 0.44 oldu.

Ayrıca Türkiye’de 2021-2022 sezonunda ABD’den 52, Sırbistan ve Litvanya’dan 5’er, Kanada ve Letonya’dan 4’er, Rusya’dan 3, Almanya, Hırvatistan, Polonya ve Belarus’tan 2’şer ve İsveç, Ukrayna, Gürcistan, Nijerya, Küba, Danimarka ve İtalya’dan 1’er oyuncu yer aldı. 2020-2021 sezonu sonunda BSL’de oynayan oyunculardan transfer yapan ana ülkeler ise; Fransa (16), Amerika (12) ve İspanya (9) oldu.

Senin için hazırladığımız haberler