Türkiye'nin Marka Hakemi Cüneyt Çakır'ın İsmi Böyle Çizildi! Çok Gizli Operasyon

İsa Kethüda
08.03.2022 - 17:14 | Son Güncellenme: 08.03.2022 - 17:25

Son dakika haberleri... Türkiye'nin en kariyerli hakemi Cüney Çakır ve 10 hakeme bundan sonra maç verilmeyecek. Bu karar nasıl alındı? İşte perde arkası

Türkiye'nin Marka Hakemi Cüneyt Çakır'ın İsmi Böyle Çizildi! Çok Gizli Operasyon

AJANSSPOR - HABER

Türkiye Futbol Federasyonu'dan (TFF) yapılan "Süper Lig ve 1. Lig hakem ve gözlemci klasmanları yeniden belirlendi" başlıklı açıklama adeta deprem etkisi yarattı. Listeye göre, Türkiye'nin en kariyerli hakemi Cüneyt Çakır başta olmak üzere Fırat Aydınus, Ali Palabıyık, Abdulkadir Bitigen,  Bahattin Şimşek, Burak Şeker, Suat Arslanboğa, Hüseyin Göçek, Mert Güzenge, Tugay Kaan Numanoğlu ve Alper Ulusoy'a bundan sonra Süper Lig'de maç verilmeyecek.

Rizespor'un MHK üzerindeki etkisi

Peki bu karar nasıl alındı? Hakem atamalarında Rize doğumlu TFF yöneticisi Servet Yardımcı'nın etkin olduğu birçok yerde dile getiriliyordu. Küme düşme bölgesinde yer alan Çaykur Rizespor Başkanı Tahir Kıran'ın 4-2 kaybedilen Galatasaray maçından sonra yaptığı açıklama MHK ile Karadeniz kulübü arasındaki ilişkiyi ortaya koyuyordu. Kıran, Galatasaray karşılaşmasına atanan Ümit Öztürk'e MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu'nun 'kefil' olduğunu söyledi. Sarı kırmızılar iki penaltı kazanınca Kıran, Gündoğdu'yu arayarak "Kefaretini öde" dediğini basına açıkladı.

Çok gizli operasyon

Merkez Hakem Komitesi'nin bazı isimlerden rahatsız olduğu biliniyordu. Ali Palabıyık'a sezonun ilk yarısında yönettiği Rizespor- Galatasaray maçından sonra uzun süre görev verilmedi.  Yine Fırat Aydınus, Altay-Rizespor maçında VAR'a gidip Karadeniz ekibi için penaltıyı vermeyince kara listeye alındı.

Kulüplerin rahatsızlığı: 'Hakemlerin içindeki çete'...

Geçen sezon başında Serdar Tatlı'dan bazı hakemlere düdük astırılması istendi. Tatlı buna karşı çıktı ve ayrılmak zorunda kaldı. Ferhat Gündoğdu'nun MHK Başkanlığı'na atanmasından sonra kulüplerin MHK üzerindeki etkisi arttı. Başta Kulüpler Birliği ve Trabzonspor Başkanı Ali Ağaoğlu olmak üzere birçok başkan bazı hakemlerden rahatsız olduğunu dile getirdi. Bazı başkanlar 'Hakemler içindeki çetenin sıralamayı belirlediğini' iddia etti. Galatasaray Başkanı Burak Elmas, Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi, TFF'ye giderek hakemlerden rahatsızlık duyduğunu söyledi. TFF Başkanı Nihat Özdemir, başkanlara güvence veriyor ama hemen akabinde yaşanan bir hata nedeniyle yine telefonlara yanıt vermek zorunda kalıyordu.

Çok gizli operasyon

MHK'nin içinde de rahatsızlık vardı. Cüneyt Çakır, Fırat Aydınus gibi isimlerin hakemler üzerinde etkili olduğu konuşuluyordu. Hakemlerin sahipsiz ve kulüplerin saldırısına açık bırakıldığı camia içinde dillendiriliyordu. En sonunda TFF Başkanı Nihat Özdemir, MHK'nın yapmak istediği operasyona onay verdi. MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu, hakemlik dünyasını derinden sarsacak operasyonu son derece gizli şekilde yaptı.

Liste hazırlandı

MHK, hatalı kararlarla kendilerine kasıtlı olarak zarar verdiğini düşündüğü hakemleri belirledi. Listeye geçen sezon emeklilik yaşı gelmesine karşın talimat değişikliği ile görev almaya devam eden Fırat Aydınus ve Türkiye'nin en kariyerli hakemi Cüneyt Çakır da eklendi.

Faal hakemlerin bilgisi yoktu

Öğleden sonra saat 15.00'te Süper Lig'de maç yönetebilecek hakemler açıklanması herkes için şaşırtıcı olmuştu. Ama en büyük şoku geçirenler faal hakemlerdi. Ne listede olanlar ne de hakemliklerine son verilen Cüneyt Çakır, Fırat Aydınus, Ali Palabıyık, Abdulkadir Bitigen, Bahattin Şimşek, Burak Şeker, Suat Arslanboğa, Hüseyin Göçek, Mert Güzenge, Tugay Kaan Numanoğlu ve Alper Ulusoy bunu beklemiyordu.

Cüneyt Çakır bu sezon 24 maç yönetti

Süper Lig'de maç yönetemeyecek hakemler arasında en göze çarpan isim Cüneyt Çakır. Elit hakemler arasında bulunan Çakır, bu sezon Şampiyonlar Ligi'nde 2, Avruya Ligi'nde 2,  Şampiyonlar Ligi elemelerinde 2, Birleşik Arap Emirlikleri'nde 1 ve Süper Lig'de 17 olmak üzere toplam 24 maç yönetti.

Cüneyt Çakır'ın kariyeri

Süper Lig'de birçok kritik maçta görev alan Cüneyt Çakır Türkiye'nin en kariyerli hakemi olarak biliniyor. UEFA Elit hakemler listesinde bulunan Çakır'ın 2014 ve 2018 2022 Katar'da yapılacak Dünya Kupası'nda da maç yönetmesi bekleniyor.


Çakır'ın kariyerindeki önemli maçlar şöyle:

  • 2012-13 Dünya Kulüpler Kupası finali Corinthians- Chelsea
  • 2014-15 Şampiyonlar Ligi finali Barcelona-Juventus
  • 2014 Dünya Kupası yarı finali Hollanda-Arjantin
  • 2018 Dünya Kupası yarı finali. İngiltere-Hırvatistan
Senin için hazırladığımız haberler