Üçlü averaja kalırsa kim şampiyon olur?

Salim Manav
26.04.2021 - 14:47 | Son Güncellenme: 01.05.2021 - 17:31

Şampiyonluk yarışında 3'lü averaj hesaplamaları başladı. Spor Toto 1. Lig'de şampiyonluk yarışı nefesleri kesiyor. Adana Demirspor, Giresunspor ve Samsunspor arasında geçen yarışta şampiyonu 3'lü averaj belirleyebilir. İşte tüm hesaplamalar...

Üçlü averaja kalırsa kim şampiyon olur?

Salim MANAV - AJANSSPOR

Spor Toto 1. Lig'de 32. hafta maçları tamamlandı.

Oynanan karşılaşmaların ardından 64 puanı bulunan Adana Demirspor haftayı averajla lider kapatırken, aynı puana sahip Giresunspor 2. Samsunspor ise 3. sırada yer aldı.

Deplasmanda Bursaspor'u yenerek puanını 60'a yükselten İstanbulspor ise yarışın biraz uzağında kaldı.

Adana Demirspor 2 rakibine karşı üstün 

Şampiyonluk yarışının kıyasıya geçmesi, akıllara 2'li ve 3'lü averaj ihtimallerini de getirdi. Giresunspor ve Samsunspor'a karşı üstünlük elde eden Adana Demirspor şimdilik en avantajlı takım konumunda.

Adana Demirspor'un Giresun ve Samsun maçlarında elde ettiği skorlar:

Adana Demirspor 1-1 Samsunspor 
Samsunspor 0-2 Adana Demirspor

Giresunspor 2-0 Adana Demirspor
Adana Demirspor 3-0 Giresunspor

Zirvede yer alan 3 takımdan, Adana Demirspor - Giresunspor, Samsunspor - Adana Demirspor ve Samsunspor - Giresunspor maçları tamamlandı. Adana Demirspor ikili averaj hesaplamaları yapıldığında Giresunspor ve Samsunspor'a karşı üstün.

Giresunspor, Samsunspor'u geçti

Şampiyonluğun önemli adaylarından Giresunspor ise Samsunspor ile oynadığı ilk maçta sahasında 0-0 berabere kalmıştı. Yeşil beyazlılar deplasmanda rakibini 2-0 mağlup etti ve kırmızı beyazlılara karşı ikili averajda üstünlük kurdu.

Adana Demirspor, Giresunspor ve Samsunspor'a karşı, Giresunspor da Samsunspor'a karşı ikili averajda üstün olan taraf konumunda.

Son iki haftada oynanacak maçlar:

-Adana Demirspor 
Balıkesirspor 
Menemenspor (D)

-Giresunspor 
Akhisarspor
Tuzlaspor(D)

-Samsunspor
Ankaraspor 
Adanaspor(D)

Adana Demirspor +31, Giresunspor +25, Samsunspor +24 averaja sahip durumda.

Üçlü averaj ne demek?

Üçlü averaj; üç takımın ligi aynı puanla bitirmesiyle oluşmaktadır. Takımların maçlarda aldıkları puanlar hesaplanır. Puanlar eşit olduğu takdirde gol averajına bakılır. Gol averajında da eşitlik korunuyorsa en fazla gol atan takım öne geçmiş olur.

Üçlü averaj nasıl hesaplanır?

Puan cetveli ile kesin sonuç belirlenir ve ardından takımlar arasındaki puan üstünlüğü kontrol edilmektedir. Puan cetvelinde eşitlik olduğu takdirde, 1.bentte belirtilen puan cetvelinde bulunan gol averajı kontrol edilmektedir. (Gol eşitliği bulunuyorsa, deplasmanda fazla gol atan takım üstün olmamaktadır.) Eşitlik varsa fazla gol atan takım dikkate alınmaktadır.

Bütün bu durumlar sonrası eşitlik devam ediyorsa, genel puan cetvelindeki averaja bakılır. Eşitlik devam ediyorsa fazla gol atan takım üstün sayılır.

Adana Demirspor, Giresunspor ve Samsunspor, son iki maçından galibiyetle ayrılırsa 70 puan ile ikili ve üçlü averajda Adana Demirspor lider koltuğunda Giresunspor ise 2. sırada adını Süper Lig'e yazdıracaktır.

TFF talimatları ne diyor?

Aynı puana sahip takım sayısı iki ise;

I. Önce bu iki takımın kendi aralarında oynadıkları müsabakalardaki puan üstünlüğüne bakılır,

II. Kendi aralarındaki müsabakalarda puan eşitliği varsa bu müsabakalardaki gol averajına bakılır. (Bu müsabakalarda atılan gollerde eşitlik varsa, deplasmanda fazla gol atan takım üstün sayılmaz.)

III. Kendi aralarındaki müsabakalarda puan ve gol eşitliği devam ediyorsa, genel puantajdaki gol averajına bakılır.

IV. Takımların gol averajları da eşit ise daha fazla gol atmış olan takım üstün sayılır.

V. Yukarıdaki bu şartlara rağmen eşitlik devam ediyorsa hükmen yenilgisi olmayan takım üstün sayılır.

VI. Bütün bu şartlara rağmen eşitliğin devam etmesi halinde belirtilen esaslara göre ilgili takımlar arasında yapılacak tek maçlı eleme usulü uygulanacak bir müsabaka neticesinde kazanan takım üstün sayılarak nihai sonuç alınır.

Senin için hazırladığımız haberler