UEFA'da Tek Aday Alexander Ceferin Oldu! Güven Tazeleme...

03.04.2023 - 12:03 | Son Güncellenme: 03.04.2023 - 12:16

47. UEFA Olağan Kongresi, 5 Nisan 2023 Çarşamba günü Lizbon Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek. Kongrede Alexander Ceferin Başkanlık seçiminde tek aday oluyor. Detaylar...

UEFA'da Tek Aday Alexander Ceferin Oldu! Güven Tazeleme...

Hüseyin ÖZKÖK – AJANSSPOR

UEFA İcra Kurulu Salı günü toplanmasının ardından 47. UEFA Olağan Kongresi, 5 Nisan 2023 Çarşamba günü Portekiz'de Lizbon Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek. Kongrenin yerel saatle 09:00'da başlayıp saat 13:00’te sona ermesi planlanıyor. Kapanışta ise UEFA Başkanı Aleksander Ceferin bir basın toplantısı düzenleyecek. 

İcra Kurulu gündeminde neler var?

UEFA İcra Kurulu Salı günkü toplantısında 2025 Kadınlar Avrupa Şampiyonası’nın hangi ülkede yapılacağına karar verecek. Dört adaylık başvurusu arasından seçimini yapacak Kurul, Belarus’un UEFA organizasyonlarından ihracı konusunu da masaya yatıracak.

2025’teki Kadınlar Avrupa Şampiyonası’nın aday ülkeler şunlar:


-Danimarka, Finlandiya, Norveç, İsveç ortak adaylığı  
-Fransa
-Polonya
-İsviçre

İcra Kurulu’nda alınacak karar toplantının ardından kamuoyu ile paylaşılacak. 

İlgini Çekebilir
''Lig adil değil, UEFA'ya gideceğim''
Habere Git

Diğer yandan Rusya-Ukrayna savaşının spordaki gölgesi etkisini sürdürüyor. Rusya’ya krizin başından bu yana lojistik destek sağlayan ve açıkça taraf olan Belarus, UEFA ve FIFA organizasyonlarından henüz ihraç edilmese de Belarus takımlarını maçlarını başka ülkelerde seyircisiz olarak oynuyor. Bu bağlam da Konyaspor da Bate Borisov ile iki maçını da Konya’da oynamıştı. Belarus Milli Takımı ise iç saha maçlarını Sırbistan’da oynuyor.

''Belarus’un ihracını talep ettiler''

Ancak UEFA’nın üzerinde bu konuda Avrupa’dan yoğun bir baskı var. Son olarak Avrupa Parlamentosu’ndan 100’den fazla parlamenter UEFA Başkanı Ceferin’e bir mektup yazarak Belarus’un ihracını talep ettiler. Ceferin de cevabı mektubunda bu konunun Portekiz’deki İcra Kurulu toplantısında yeniden ele alınacağını bildirmişti.

Seçimde Ceferin tek aday

Çarşamba günü gerçekleştirilecek 47. UEFA Olağan Kongresi'nin gündeminde Başkanlık seçimi de var. Seçime tek aday olarak katılacak olan şu andaki Başkan Alexander Ceferin, 4 yıllık bir dönem için yeniden seçilerek UEFA’yı yönetmeye devam edecek. 


Kongre gündeminde yer alan diğer önemli maddeler şöyle:


-UEFA Başkanı ile İcra Komitesi ve UEFA 2021/22 Mali Raporlarının sunumu. 

-2021/22 mali rapor ve finans tabloları, 2023/24 mali yılı bütçesi sunumu.

-UEFA komite güncellemeleri

İlgini Çekebilir
UEFA, Barcelona için müfettiş atadı
Habere Git

-Seçimler:

- UEFA Başkanı seçimi (dört yıllık yeni dönem için)

- UEFA İcra Komitesi seçimleri (dört yıllık bir dönem için en az bir kadın ve iki yıllık bir dönem için bir üye olmak üzere sekiz üye)

- FIFA Konseyi seçimleri (dört yıllık bir dönem için iki FIFA başkan yardımcısı, biri dört Britanya

Federasyonu tarafından ve biri diğer UEFA Federasyonları tarafından önerilen ve ayrıca dört yıllık bir dönem için bir olağan üye ve iki yıllık dönem için bir olağan üye)

Lise Klaveness erkeklerle yarışacak

FIFA Başkanı Gianni Infantino’ya karşı sert Katar eleştirileriyle futbol dünyasında ses getiren Norveç Futbol Federasyonu Başkanı Lise Klaveness, 20 üyeli UEFA İcra Kurulu seçimlerinde kadın kontenjanı yerine erkeklerle mücadele edeceği normal yoldan adaylık başvurusu yaptı. Tek kişilik kadın kontenjanından aday olan Galler Federasyonu’ndan eski futbolcu Laura McAllister’in karşısına çıkmak istemeyen Klaveness, normal yollarla yaptığı adaylık başvuru sonucunda boş olan 7 üyelik için toplamda 10 erkek aday arasından seçilerek İcra Kurulu’nda ilk kez 2 kadın üyenin yer almasını hedefliyor. 

FIFA Konseyi’nde de UEFA 2 kadınla temsil edilebilir

UEFA’dan 9 üyenin yer aldığı FIFA Konseyi’nde İngiltere Futbol Federasyonu Başkanı Debbie Hewitt’in yanında İtalyan Evelina Christillin de seçimlerin sonucunda ikinci kadın üye olarak yer alabilir.

Senin için hazırladığımız haberler