UEFA EURO 2024’ün ardından: Organizasyon nasıldı rakamlar ne söylüyor?

Aleyna Gürgen
19.07.2024 - 11:51 | Son Güncellenme: 19.07.2024 - 12:08

Ajansspor yazarı Hüseyin Özkök, Almanya'nın ev sahipliğindeki UEFA EURO 2024'ün tamamlanmasının ardından turnuva verilerini kaleme aldı.

UEFA EURO 2024’ün ardından: Organizasyon nasıldı rakamlar ne söylüyor?

Hüseyin Özkök – AJANSSPOR

14 Haziran 2024 Cuma günü Almanya-İskoçya açılış maçı ile başlayan EURO 2024, 14 Temmuz Pazar günkü İspanya-İngiltere final maçıyla sona erdi. Turnuvanın başından sonuna kadar en iyi takım görüntüsündeki İspanya tüm maçlarını kazanarak hak ettiği bir şampiyonluk elde etti. 

Şampiyonanın sportif yanı bu şekilde gerçekleşti. Peki başında eski Alman Milli Oyuncu Phlipp Lahm’ın turnuva direktörü olarak bulunduğu Almanya Organizasyon Komitesi ve UEFA’nın organizasyonu nasıldı?

Açık söylemek gerekirse mükemmel organize edilmiş bir turnuvayı geride bıraktık. 33 gün boyunca yerinde, çok yakından izlediğim turnuva için bunu kesinlikle söyleyebilirim. 

EURO 2024 tarihin belki de en sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı bir organizasyon oldu. Ben gazeteci olarak ilk kez bir organizasyonda bu kadar çok güvenlik kontrolünden geçtim. Daha en başta genel akreditasyon kartlarını almadan önce tüm gazetecilerin polis tarafından sicilleri araştırıldı. Polisin onay verdiği kişiler akreditasyon kartlarını alabildiler. Yine gazeteci olarak stada girerken istisnasız her maçta eşyalarımız X-Ray cihazından geçirilirken üzerlerimiz de arandı. Seyirciler de sıkı aramalar sonrasında stadyumlara alındı. Statlarda özellikle çok sayıda özel güvenlik görevlisi görev yaptı. Diğer yandan Almanya sınırlarında AB vatandaşları dahil herkes kontrol edilerek ülkeye alındı. Bununla birlikte turnuvaya gelmeye çalışan çok sayıda holigan tespit edilerek ülkelerine geri gönderildi. 

Gizli kahramanlar: Gönüllüler

EURO 2024 organizasyonunun gizli kahramanları ise yeşil tişörtleri ile gönüllülerdi. Havalimanları ve tren istasyonlarından başlayarak turnuvanın düzenlendiği 10 şehirde birçok noktada, stadyumlarda, basın merkezlerinde, kısaca her yerde 124 ülkeden 16 bin gönüllü, yardıma hazır şekilde bekliyorlardı. Çok iyi eğitilmiş bu gönüllüler her türlü konuda çok nazik bir şekilde herkese yardımcı olup onların yaşadıkları sorunları çözdüler veya sorularını cevapladılar. 

United by Football

Turnuvayı statlarda 2,6 milyondan fazla seyirci, UEFA’nın telefonlara yüklü olması gereken bilet uygulaması üzerinden aldıkları biletlerle izlediler. Bu rakam turnuva tarihinde bir rekor olarak kayıtlara geçti. Bundan önceki rekor Fransa 2016 2,5 milyondu.

UEFA tarafından 10 şehirde oluşturulan Fanzone’larda ise 6 milyondan fazla insan bir araya gelerek maçları dev ekranlarda izlediler. Almanya’nın diğer şehirlerinde oluşturulan alanlarda düzenlenen 2.100 organizasyonda 940 dev ekranda turnuva hep birlikte izlendi. Böylece milyonlarca insan turnuvanın “United by Football” sloganı fazlasıyla hedefi doğrultusunda bir araya geldi. 

Olumsuzluklar

Turnuvanın en olumsuz yanlarından biri ise havaların 1 ay süresince soğuk ve yağışlı olmasıydı. Ancak bu durum seyirciler açısından dezavantaja neden olurken serin havalar futbolculara daha rahat futbol oynama olanağı sağladı. Yağmurlu havalarda özelikle Dortmund Stadı’nda oynanan karşılaşmaların üçü öncesi veya sırasında gerçekleşen aşırı yağış sonrası çatılardan akan sular hafızalarda yer etti.

Bir diğer olumsuzluk ise tren seferlerinde yaşandı. Özellikle turnuvanın ilk günlerinde tren seferlerinde akşamalar yaşanırken şikayetlere neden oldu. EURO 2024 Organizasyon Komitesi Başkanı Philipp Lahm da Almanya Devlet Demiryolları’nı bu konuda eleştirdi. Seferler daha sonra normale döndü. 

Adli vakalar

Turnuva aşırı güvenlik önlemlerinin de etkisiyle sakin ve düzenli geçti. Federal hükümet ve eyalet hükümetleri tarafından geliştirilen güvenlik önlemleri oldukça etkili oldu. Organizasyonun boyutu, soyut tehdit senaryoları ve önceden ifade edilen güvenlik endişeleri göz önüne alındığında, güvenlikle ilgili çok az olay yaşandı ve güvenlik yetkililerinin beklediğinin oldukça altında kaldı. Tüm federal ve eyalet güvenlik yetkililerinin son derece profesyonel ve etkili varlığı güvenlik duygusunu gözle görülür biçimde güçlendirdi. Federal ve eyalet hükümetleri, ev sahibi şehirler ve turnuva organizatörü olarak UEFA arasındaki iş birliği çok iyi işledi.

Eyalet emniyet birimleri ve federal polis, turnuva boyunca yaklaşık 700 saldırı suçu, 120 hırsızlık ve 200 toplum huzurunu bozmak eylemleri dahil olmak üzere turnuvaya bağlı olarak yaklaşık 2.340 ile ilgili suç tespit etti. Polis memurlarına karşı 140 şiddet suçu da kayıtlara geçti. Toplamda, turnuva dönemi boyunca Avrupa Şampiyonası ile ilgili yaklaşık 115.000 polisiye tedbir uygulandı; bunlara yaklaşık 1.000 tehdit, 320 gözaltı ve 170 tutuklama da dahil.

7 Haziran-15 Temmuz 2024 arasındaki dönemde ise 1.112 tutuklama emri infaz edildi, ülkeye yaklaşık 8.300 izinsiz giriş kaydedildi ve 100'den fazla holiganın Almanya'ya girişi engellendi. İcra edilen tutuklama emirleri çok çeşitli davaları kapsarken ağırlıklı olarak küçük ve genel suçlar söz konusuydu.

Avrupa Futbol Şampiyonası, Almanya Federal polis güçleri için bu, tarihlerindeki en büyük operasyon oldu. Avrupa Şampiyonası'nın güvenliğini sağlamak için her gün yaklaşık 22.000 kişi görev başındaydı. Teknik Yardım Ajansı, çoğu gönüllü olan yaklaşık 13.000 kişiyle ev sahibi şehirlere ve diğer yetkililere destek verdi.

Uluslararası ortakların katılımının değeri bir kez daha kanıtlandı. Ulusal ve uluslararası bilgi alışverişi hızlı ve güvenilirdi. IPCC'ye katılan tüm eyaletlerden 580 yabancı polis kuvvetinin, ev sahibi şehirlerde ve Federal Polisin sorumluluk alanına konuşlandırılması, potansiyel tehlikelerin erken bir aşamada tespit edilmesine, bunların azaltılmasına ve güvenlik bilincinin güçlendirilmesine yardımcı oldu. Avrupa'nın her yerinden gelen misafirlerin güvenliği bu şekilde sağlandı. Türk Milli Takımı’nı da Almanya’da kaldığı sürede 25-30 kişiden oluşan Türk güvenlik güçleri yakın şekilde korudu. 

Senin için hazırladığımız haberler