UEFA ile FIFA'nın kokart kavgası

20.08.2020 - 15:09 | Son Güncellenme: 20.08.2020 - 15:17

Son dakika haberi... Pandemi sonrası UEFA organizasyonlarını yöneten hakemlerin formalarında FIFA logosu yer almıyor.. Peki bunun sebebi ne? UEFA ile FIFA neden kavga halinde? İşte tüm detaylar...

UEFA ile FIFA'nın kokart kavgası

Hüseyin ÖZKÖK - AJANSSPOR

Pandemi sonrası UEFA şemsiyesi altında oynanan karşılaşmalara çıkan hakemlerin formalarında alışılmış FIFA logosu yerine “UEFA Match Official” logosu olduğu dikkatlerden kaçmıyor.

Neden yeni logo?

Bir ülkenin hakeminin uluslararası bir maçı yönetebilmesi için mutlak surette FIFA hakemi olması gerekiyor. Federasyonlar tarafından FIFA listesine alınan hakemler de FIFA kokartlarını listede kaldıkları sürece çıktıkları tüm müsabakalarda taşıyorlar. Peki UEFA sezonun kalan bölümünün devamında hakemlere formalarında taşımaları için neden yeni bir logo gönderdi?

Geçmişten gelen çekişme

Bunun arkasında da FIFA ile UEFA arasında ezelden beri süre gelen çekişme var.

Sportschau internet sitesinin bu konudaki sorularını yanıtlayan UEFA yetkilileri, bundan böyle UEFA şemsiyesi altında oynanacak tüm karşılaşmalarda hakemlerin bu logoyu taşıyacakları ve böylece müsabakanın bir UEFA karşılaşması olduğunun anlaşılmasını hedeflediklerini belirtirken; yanıtın 10 gün geçtikten sonra verilmiş olması ve bunun hiçbir mecrada kamuoyu ile paylaşılmamış olması kafalarda soru işareti yarattı.

FIFA açıklamadan kaçınıyor

UEFA maçları yönetecek hakemlere logoları yollarken hiçbir açıklamada bulunmadı ve hakemlerden yalnızca bu logoyu kullanmalarını istedi. Bu konuda görüşlerine başvurulan DFB Hakem Sorumlusu Lutz Michael Fröhlich, UEFA'nın kendilerine de hiçbir açıklamada bulunmadığını bildirdi. Yine görüşlerine başvurulan FIFA yetkilileri ise bu konuda açıklama yapmaktan kaçındı.

Fikir ayrılıkları

'Bu karar ortak mı alındı?' sorusu da iki dev kurum tarafından yanıtsız bırakılmış durumda. Ancak gelen bilgiler kararın FIFA'ya danışılmadan UEFA tarafından tek taraflı alındığı yönünde. Bu da UEFA ile FIFA arasındaki çekişmeyi yeniden ortaya koyarken UEFA Başkanı Aleksander Ceferin'in FIFA Başkanı Infantino'nun uygulamalarına karşı olduğunu da akla getiriyor.

Diğer yandan 2023 Kadınlar Dünya Kupası'nın organize edileceği ülkenin seçiminde FIFA, Avustralya-Yeni Zelanda ikilisini desteklerken; UEFA ise diğer aday Kolombiya'nın yanında yer almış ancak bu Kolombiya için yeterli olmamıştı. UEFA ve FIFA daha önce de Infantino'nun 24 takımla düzenlemek istediği Dünya Kulüpler Şampiyonası konusunda fikir ayrılığına düşmüşlerdi.

Hakem için çok önemli

FIFA kokardı konusunda görüşlerine başvurduğumuz eski hakemler ise, kokardın bir hakem için çok önemli olduğunu ve çok uzun bir çalışmanın ödülü olduğunu ifade ederek, UEFA'nın formanın göğsünde iki kokarda da yer verebileceğini ifade ettiler.

Yasal uyarı: Bu haber Ajansspor.com tarafından yazılmıştır, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Senin için hazırladığımız haberler