"UEFA kulüpler arasında ayrımcılık yapıyor"

14.07.2020 - 15:07 | Son Güncellenme: 14.07.2020 - 15:17

Spor Tahkim Mahkemesi, Manchester City kulübüne verilen Avrupa'dan men cezasını kaldırdı. Trabzonspor'un men cezası kalkacak mı? UEFA ayrımcılık mı yapıyor? Spor ekonomisti Tuğrul Akşar, dikkat çeken tespitlerde bulundu.

"UEFA kulüpler arasında ayrımcılık yapıyor"

Emrah KARALİNÇ-AJANSSPOR

Spor Tahkim Mahkemesi, Finansal Fair Play kurallarını ihlal ettiği için 2 yıl Avrupa kupalarından men edilen İngiliz ekibi Manchester City’nin cezasını kaldırdı. Bu karar sonrası Trabzonspor da ümitlendi. City'nin cezası neden kaldırıldı? Trabzonspor'un men cezası da kaldırılacak mı? Spor ekonomisti, yazar Tuğrul Akşar ile konuştuk. Akşar, UEFA'nın büyük kulüplere gösterdiği hoşgörüye(!) dikkati çekti ve Trabzonspor gibi çevresel olarak tanımladığı kulüplerin birlikte olması gerektiğini anlattı. İşte Tuğrul Akşar'ın değerlendirmeleri...

"Büyük takımlar kollanıyor. UEFA bazı şeyleri görmezden geliyor"

- 'Türkiye öncülük etsin UEFA'ya kafa tutsun, Finansal Fair Play konusunda büyük ülkeler korunuyor' demiştiniz. Haklılık payınız var. Öncelikle City'nin cezasının kalkmasıyla ilgili ne düşünüyorsunuz?

Avrupa'da futbol yapılanması son 20 yılda çok değişti. Rekabet yeniden organzize edildi. Büyük takımlar kollanıyor! Merkez ve çevre ligler oluşturuldu. UEFA bazı şeyleri görmezden geliyor. Bunu gözlemledik ve gördük. Football Leaks belgelerinde bunlar yayınlandı. UEFA'nın merkez liglere karşı hoşgörü gösterdiği, Romanya ve Türkiye gibi liglere karşı daha katı davrandığı da yazılmıştı. Football Leaks belgeleri önemli.

Manchester City'nin muhasebesi hacklenmiş ve kulüp başkanı Şeyh Mansur'un kulübe nasıl para aktardığı da o belgelerde yazılmıştı. Bu tür konulara UEFA göz yumdu. City, farklı belgeler ibraz ederek Finansal Fair Play testini geçmişti. City ekibine verilen cezanın ardından Ada ekibinin CAS'a sundukları belgeler sonrasında verilen karar bir şeyi ortaya koyuyor. Eğer merkez ligdeysen ve büyük bir kulüpsen böyle kararlar çıkabiliyor.

"Aynı hoşgörüyü Trabzonspor'a yapıp yapmayacaklarını merak ediyorum"

- City'nin cezasının kalkmasının ardından Trabzonspor taraftarları da güzel haberi bekliyor. Başkan Ahmet Ağaoğlu, 'Bu men cezası CAS'ta kalkacak. Herkes rahat olsun' demişti. Trabzonspor taraftarları ümitlenmeli mi? Aynı hoşgörüyü görecek miyiz?

16 Temmuz'da CAS'tan bir karar çıkacak. Açıkçası Trabzonspor'a karşı aynı hoşgörüyü gösterecekler mi merak ediyorum. Ortada rekabeti bozan bir durum söz konusu. Kurallar normalde herkes için geçerlidir. Kulüpten kulübe göre ayrım uygulanmamalı. Merkez lig ve çevre lig kulüplerine karşı farklı uygulamalar görüyoruz. İşte bu yüzden de çok önemli bir konuya dikkati çekiyorum. UEFA faul yapıyor! Bu da bazı kulüpler için ciddi olumsuzluklara yol açıyor.  Çevre liglerde yer alan kulüpler, bir araya gelip bir platform oluşturabilmeli.

Tuğrul Akşar: "Haksız ve dengesiz bir yapılanma var"

- Trabzonspor'un mali yapısı, CAS'tan olumlu karar çıkması için ne kadar müsait?

Trabzonspor'un mali yapısı elbette çok sağlıklı değil. Ciddi borçlanmalar var. Kulüp mevcut mali yapıyla testi geçebilecek durumda değil. Ama aynı olumsuzluklar City'de de vardı. CAS, City'nin sponsorluk gelirlerini abartmadığını ifade ederken kendileriyle işbirliği yapmadığını da ifade ediyor. Suçlamaya ilişkin yeterli dlil yok diyorlar. 5 yıllık zamanaşımı tesadüf mü? Değil. Türkiye ilgili anında rapor düzenleyebilen UEFA, Manchester City konusunda niye böyle kararlar veriyor?

Şu anda FIFA Başkanı olan Gianni İnfantino'nun bu tarz kulüplerle gizli görüşmeler yaptığı ortaya çıkmıştı. Paris Saint Germain, Manchester City gibi kulüplerle gizli görüşmeler yapılıyor. Haksız ve dengesiz bir yapılanma var. UEFA, City kulübüne ceza vermemek için 5 yıllık zamanaşımını devreye soktu. Bunun tesadüf olmadığını düşünüyorum. UEFA, büyük kulüpleri de soruşturuyor gibi görünüyor ama kararın CAS'tan döneceğini herkes biliyor.

"Türk futbolunu ileriye taşıyacak bir plan halen yok"

- Türkiye'de herkesin konuştuğu yeni yabancı kuralıyla ilgili düzenlemeye geleceğim. Bu düzenlemenin kulüplerin ekonomisine ne gibi etkisi olur? Geride bıraktığımız günlerde Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim bu konuda eleştiriler yaptı. Tuğrul Akşar ne düşünüyor?

Yabancı kuralında sınırlamalar yaptığınız içerideki oyuncuların fiyatları artar. Ücret ve bonservislerde böyle enflasyon oluşuyor. Kulüpler de ekonomik olarak sıkıntıda. Dışarıdan gelen oyuncular konusunda iyi düzenlemeler de yapılmadığı için kalitesiz yabancı oyuncular geliyor. Türkiye sportif anlamda da başarılı değil. Yabancı oyuncu sayısının kısıtlanması Türk futboluna bir katkı vermez. Kulüplerin inisiyatifine bırakmadan bir takım kurallar getirir ve denetlersin. Kurallar kaçıncı kez değişiyor? Türk futbolunu ileriye taşıyacak bir plan halen ortada yok. Günü kurtarmaya yönelik hamleler yapılıyor. 251 yabancı oyuncu var. Yani; oyuncuların yüzde 49 yabancı. Avrupa ligleriyle kıyaslayınca çok yüksek bir rakam değil.

"Getirdiğin her 5 yabancıdan 3'ü kenarda oturursa çöker"

Mesela; Premier lig'de yabancı oyuncu oranı yüzde 65 olarak görülüyor. Dominant bir ligden bahsediyoruz. La Liga'da yüzde 40-41, Serie A'da yüzde 61 görünüyor. Yabancı oyuncu sınırlaması getireceksek kapsamlı, uzun vadeli düşünerek hareket etmek gerek. Şu ana kadar yabancı kuralı Türk futboluna katkı vermedi. Dışarıdan oyuncu getirilecekse Türk futbolu çöker diyorlar. Getirdiğin her 5 yabancıdan 3'ü oturursa çöker! Uzun vadeli, altyapıyı da düşünen, stratejik kararlar verilmesi fayda sağlayacaktır. 

Senin için hazırladığımız haberler