UEFA Şampiyonlar Ligi, Avrupa Ligi ve Konferans Ligi'nin Yeni Formatı

Burak Alaca
11.07.2023 - 16:49 | Son Güncellenme: 11.07.2023 - 18:13

UEFA, Şampiyonlar Ligi, Avrupa Ligi ve Konferans Ligi'nin yeni formatını resmen tanıttı. Üç ligde yeni düzenleme 2024-25 sezonundan itibaren yürürlüğe girecek.

UEFA Şampiyonlar Ligi, Avrupa Ligi ve Konferans Ligi'nin Yeni Formatı

Hüseyin Özkök – AJANSSPOR

2023/24 futbol sezonunda UEFA’nın kulüp organizasyonları için eleme karşılaşmaları start alırken diğer yandan Avrupa futbolunun patronu geçen yıl karara bağladığı yeni Avrupa kupaları formatının tanıttı. 2024/25 sezonu itibarıyla, düzenlediği üç kulüp organizasyonunda da büyük değişikliklere giden UEFA, yayınladığı basın bildirisi ile yeni formatı açıkladı. Yapılacak değişiklikle ana hatlarıyla şu şekilde olacak. 

Şampiyonlar Ligi ve diğer iki lig 36’şar takımlı

Takım sayısının üç kupada da 32’den 36’ya çıkması nedeniyle toplam takım sayısı 96’dan 108’e çıkacak. Takımlar Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi’nde 8 ayrı takımlar 4 içeride 4 dışarıda olmak üzere 8 karşılaşma oynayacak. Konferans Ligi’nde ise 3’ü içeride 3’ü dışarıda 6 müsabaka oynanırken takımlar toplam 6 karşılaşma oynayacak. 

Şampiyonlar Ligi'nin yeni formatı

Şampiyonlar Ligi’nde takım sayısını 36’ya tamamlayan 4 yeni takım şu şekilde belirlenecek: 1 takım ülkeler sıralamasında beşinci ülkenin lig üçüncüsü 1 takım Şampiyonlar Yolu eleme turundan 4 yerine 5 takım alınmasıyla 2 takım bir önceki sezonun en başarılı iki ülkesinden lig sıralamasında Şampiyonlar Ligi hakkı alamamış ilk takım. 

İlgini Çekebilir
UEFA'dan Cüneyt Çakır'a görev
Habere Git

Avrupa Ligi'nin yeni formatı

Avrupa Ligi’nde takım sayısını 36’ya tamamlayan 4 yeni takım şu şekilde belirlenecek: 1 takım ülkeler sıralamasında yedinci ülkenin kupa galibi 1 takım Şampiyonlar Ligi Şampiyonlar Yolu Play-Off Turundan 4 yerine 5 takım elenmesiyle 2 takım Avrupa Ligi Play-Off turundan 10 takım yerine 12 takım alınmasıyla 

Konferans Ligi'nin yeni formatı

Konferans Ligi’nde takım sayısını 36’ya tamamlayan 4 yeni takım şu şekilde belirlenecek: 2 takım Avrupa Ligi Play-Off turundan 10 takım yerine 12 takım elenmesiyle 2 takım Konferans Ligi Play-Off Turundan 17 yerine 19 takımın katılımıyla. Yeni düzenlemede artık tek gruptan elenen takımlar tamamen Avrupa’nın dışında kalacak. 1-8 doğrudan son 16 turuna kalacak 9-24 arası takımlar aralarında ekstra bir Play-Off Turu oynayacak ve 9-16 arasında yer alan takımlar 17-24 arasındaki takımlarla eşleşecek 25-36 arasındaki takımlar Avrupa’dan elenecek.

Son 16'dan sonra eski formatta devam

Organizasyon daha sonra son 16 Turundan itibaren alışıldık şekilde finale kadar devam edecek. Eşleşme ağacı ise ise teniste olduğu gibi önceden belirlenecek. Eski formatta kupa kazanan takımların kendi liginden de Şampiyonlar Ligi’ne katılım hakkı elde etmesi durumunda yapılan uygulama da değiştirildi. Daha önce Şampiyonlar Ligi’ni kazanan takım kendi liginden de katılım hakkı elde ettiğinde boşalan kontenjan ülkeler sıralamasında 11’inci olan ülkenin şampiyonu ile dolduruluyordu. Bu durumda artık kontenjan Şampiyonlar Yolu’nda eleme oynayan takımlar içinde son beş yılda puan olarak en iyi durumda olan kulüp doğrudan katılım hakkı elde edecek. 

İlgini Çekebilir
UEFA'dan Arda Kardeşler ve Mete Kalkavan'a görev
Habere Git

Son 5 sezonun en iyi puanına sahip olana Şampiyonlar Ligi bileti

Avrupa Ligi’ni kazanarak Şampiyonlar Ligi’ne katılım hakkı elde eden ancak kendi liginden de Şampiyonlar Ligi’ne katılım hakkı elde eden takımın açtığı kontenjana daha önce ülkeler sıralamasında beşinci sıradaki ülkenin lig üçüncüsü dahil ediliyordu. Yeni düzende ise Şampiyonlar Ligi elemelerinde Şampiyonlar Yolu ve Lig Yolu’nda yer alan takımlar içinde son beş sezonda en iyi kulüp puanına sahip takım Şampiyonlar Ligi’ne doğrudan katılacak. 

Yeni modelde gelir hedefi 5 milyar Euro

Konferans Ligi’ni kazanarak Avrupa Ligi’ne doğrudan katılım hakkı elde eden takım eğer kendi ülkesinden de gruplara katılım hakkı elde etmişse, bu durumda Avrupa Ligi Play-Off Turunda yer alan son beş yılda en iyi puana sahip kulüp takımı Avrupa Ligi’ne doğrudan katılacak. Daha önce bu katılım hakkı ülkeler sıralamasına göre veriliyordu. Maç sayılarının artmasıyla turnuva takvimi sıkışacak ve şimdikinden 4 hafta daha fazla maç oynanacak. UEFA yeni düzende elde edilecek gelirin 3,5 milyar Euro’dan 5 milyara çıkmasını bekliyor.

Senin için hazırladığımız haberler