UEFA, TFF'den ne istedi?

03.04.2020 - 18:50 | Son Güncellenme: 03.04.2020 - 19:12

TFF Başkanı Nihat Özdemir, koronavirüs salgını sebebiyle ara verilen Süper Lig'in geleceği hakkında açıklamalarda bulundu. Ligler ne zaman başlayacak? TFF'nin senaryoları neler? İşte detaylar...

UEFA, TFF'den ne istedi?

TFF Başkanı Nihat Özdemir, beIN Sports'un canlı yayın konuğu olarak gündeme dair açıklamalarda bulundu. Ligler ne zaman başlayacak, koronavirüs hakkında neler söyledi? UEFA ve FIFA ne diyor? İşte detaylar...

"Sıkıntılı günler ama bence artık sonuna yaklaşıyoruz."

Herkes için zor bir dönem. En önemli şey, bu hastalığın, bu virüsün yayılma hızını kaybetmesi ve ülkemizin eski günlerine dönmesi. Bu zorlu dönemden çıkıp kötü günleri geride bırakmayı hedefliyoruz. Nisan ayının ortasından itibaren bunun yavaşlayacağını tahmin ediyorum.

Çarşamba günü federasyondaydım. Durum değerlendirmesi yaptık ve ertesi gün Ankara'ya gittim. Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu ile görüştüm. Neler yapılabileceğini konuştuk. Bazı kararlar aldık. Sıkıntılı günler ama bence artık sonuna yaklaşıyoruz. Zor günler geçiriyoruz ama bizim için en önemli konu, insan sağlığı.

"Seyircili olacaksa taraftarın da sağlığını düşünmeliyiz. "

Çok önemli bir dönemden geçiyoruz. Alacağımız kararda sporcuların yanı sıra seyircili olacaksa taraftarın da sağlığını düşünmeliyiz. Bilim kurulu, Sağlık Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı var. Bunlarla koordineli olmalıyız. Nisan ayının ortasından itibaren bu virüsün yayılma etkisinin azalacağını düşünüyoruz. Sokağa çıkmayın diyoruz. Hele yaşlı insanların tehlikede olduğunu ifade ediyoruz. Bu disipline uyarsak, Nisan 20'den sonra azalma eğilimine gideceğini tahmin edebiliyorum.

Mayıs ayının başında oturacağız ve durum değerlendirmesi yapacağız. UEFA'ya üye bir ülkeyiz. 55 tane üye ülke var, sadece Beyaz Rusya'da devam ediyor. UEFA Başkanı, "isterdim ki Beyaz Rusya'da da oynanmasın" dedi.

"Haziran ayının başında oynatmayı planlıyoruz."

Mayıs ayının başında değrledinrme yapacağız. Şartlar uygun olursa en erken Haziran ayının başında oynatmayı planlıyoruz. 

Futbolcuların da oynayabilmesi için bir süreye ihtiyaçları var. Mayıs başında toplanıp liglerin oynanmasına karar verirsek en erken Haziran başı olabilir. Türkiye sıcak iklimli bir ülke. Dolayısıyla haziran ayının başında ligimiz başlarsa Temmuz'un en geç ortasında bu sezonu biterebilmenin düşüncesine sahibiz.

Biz şanslı bir ülkeyiz, diğer ülkelere bakarsak sadece 8 haftamız var. 2 tane Türkiye Kupası'nda yarı final ve final maçı var. Başakşehir'in de UEFA'da maçı var. Temmuz ayının sonuna kadar bitirelim diyoruz. Şartlar yine kötü olursa, temmuz başında başlasak dahi Ağustos ortasında ligleri bitirebiliriz.

"UEFA da bunu istiyor"

Belki seyircili, belki de seyircisiz oynatacağız. Hedefimiz, ligi ve Türkiye Kupası'nı oynayarak sonladırmak. UEFA da bunu istiyor. Şampiyonlar Ligi finali İstanbul'da oynanacak. Stadımız hazır ama maçların oynanması durumu yok. Haziran veya Temmuz'da başlasak dahi en geç Ağustos ayının ortalarında biz bu ligi tamamlarız. Başakşehir'de eğer devam edebilirse ona göre programımızı ayarlarız. Kurban Bayramı bu tarihlerin içerisine geliyor. O haftaya maç dahi koymamak üzere planlamayı yaptık.

"Liglerin oynanmama durumu planların dahilinde değil"

UEFA, bu liglerin sonundan itibaren yeni sezonun başlaması için tarihler verecek. Transfer sezonunu da düşünerek kendimize göre uyarlamayı planlıyoruz. En kötü senaryomuz, 15-16 Ağustos tarihinde bunu sonlandırmak. Ana hedefimiz, bu liglerin seyircili veya seyircisiz oynanarak sonlandırılması. Liglerin oynanmama durumu planların dahilinde değil.

"Belçika'nın sistemi ile bizimki farklı"

Belçika'nın sistemi ile bizimki farklı. Onlarda Play-off var. Play-off öncesinde de sadece 1 hafta kalmış ve lider 15 puan önde. Brugge'ün de şampiyonluğunu ilan etmediler henüz. Onların işleri bizlerden daha kolay. Tek şehirde maçların oynanmasını gerçekçiliği yok. Bunlar bizim gündemimize gelmedi. 

"FIFA'nın da futbolcu sözleşmeleriyle ilgili çalışması var"

FIFA'nın da futbolcu sözleşmeleriyle ilgili çalışması var. Mayıs sonunda sözleşme bitse dahi sezonun bitmesiyle sözleşme tamamlanabiliyor. Çok değişik bir ortam içerisinde yaşıyoruz. Buna hem FIFA hem UEFA hem de bizler bunu masaya yatıracağız. Bunlarla ilgili bir karar üreteceğimizi sanıyorum. Bazı özel sözleşmeler var, onların hepsini gündemde tutup kararlar alacağız.

"2020 Avrupa Futbol Şampiyonası 2021'e alındı ve tarihi belli değil"

2020 Avrupa Futbol Şampiyonası 2021'e alındı ve tarihi belli değil. O da düşünülerek yeni sezon planlanacak.18 Süper Lig kulübümüzden 8'i bankalarla yapılandırma yaptı. Bunun yanında hiç yapılandırmaya ihtiyacı olmayan kulüpler var. 6-7 kulüp olarak sayabiliriz. Bu durum olağanüstü bir durum. Gelirler düştü, futbol oynanamıyor. Hepsini düşündüğümüz zaman yeni bir mali yapılandırma gerekli. Yapılandırma yapan bankalar da benim gibi düşünüyordur. Ama ona zaman var. Şu an kimse düzlüğü göremiyor. Koronavirüsü çözdük dediğimiz anda bunları konuşuruz.

"Bazen caddelerde dolaşırken rüyada gibi hissediyorum."

Takımlarımızın, başkanlarımızın, teknik direktörlerimizin serzenişleri oldu. Hakem hataları olmuştu. Stresli günlerdi ama o günleri özlüyorum. Bu günlerin ne kadar kötü günler olduğunu hep beraber görüyoruz. Keşke bunlar olmasaydı da bizleri her hafta eleştirselerdi. Dünyanın kaderinde bu da varmış. Bazen caddelerde dolaşırken rüyada gibi hissediyorum. Bir birimizi kırmayalım, hakaret etmeyelim. Biz de görüşlerimizi söyleyelim. Kamuoyu gerekli kararı verir. Biz her şeye razıyız. Yeterki bu virüsten kurtulalım.

"TFF olarak bir sıkıntımız yok."

TFF olarak bir sıkıntımız yok. Personeli çok azalttık. TFF'ye en fazla 10 arkadaşımız işe geliyor. Her geldiklerinde tehlike yaratabilir. Yavaşlatılmız ve ev sistemiyle çalışıyoruz. Futbola döndüğümüzde ilk maçı stadyumda izlemek istiyorum. Seyircili olmasını çok istiyorum. Lige ilk başlayacağımızda o stadyum dolu olsun. Ben de o maçı izleyeyim. Gerçekten özledim. Seyircisiz oynattığımızdan pişman değiliz. Oynatmasak 9 maç kalacaktı, şimdi 8 maç var. Birkaç arkadaşımız koronavirüsten etkilendiler. Biz 26. haftada seyircisiz oynatma kararını biz tek başımıza almadık. Sayın İbrahim Kalın açıkladı. Biz de bu kararı uyguladık. Hiçbir kimse o hafta oynanan maçlardan dolayı bu virüsten etkilenmedi. Eğer etkilenmiş olanlar varsa futbolun dışından etkilendiler. Öyle bir şey olsa çok üzülürdüm ama hiçbir arkadaşımız futboldan dolayı koronavirüsten etkilenmedi.

"Sanal dünyadan inanılmaz baskı yedik."

Bu konunda da bize çok yüklendiler. Sanal dünyadan inanılmaz baskı yedik. Sonra görüldü ki bu iş futboldan kaynaklanmadı. Acımasızca tenkit ettiler. Beddua ettiler ama gördüler ki bizim suçumuz yok. Futbolun dışından bulaştı. En kısa zamanda kurtulmak için Allah'a dua edelim. Bir an önce eski günlerimize dönelim.

Senin için hazırladığımız haberler