"UEFA'nın Türkiye'ye mesajıydı"

20.03.2020 - 08:51 | Son Güncellenme: 20.03.2020 - 09:02

Koronavirüs sebebiyle Süper Lig'de maçlar ertelendi. Galatasaray Sportif A.Ş eski yöneticisi Mete İkiz, alınan kararı değerlendirdi. Erteleme kulüplere nasıl yansıyacak? UEFA, kulüplere Finansal Fair-Play konusunda esneklik gösterecek mi? Mete İkiz, Radyospor'da anlattı.

"UEFA'nın Türkiye'ye mesajıydı"

Galatasaray Sportif A.Ş eski yöneticisi Mete İkiz, sporun gündemini ve koronavirüsün etkilerini değerlendirdi. EURO 2020’nin ertelenmesinin tüm federasyonların önünü açtığını belirten İkiz, UEFA’nın Finansal Fair-Play anlaşmaları kapsamında yeni bir çalışma içinde olduğunu ifade etti. Mete İkiz ayrıca, ”Galatasaray’da yönetici olsaydım, TFF açıklama yapmadan önce sahaya çıkmama kararı alınmasını sağlardım” diye konuştu.

Radyospor’da Gün Ortası programında Emrah Karalinç’in canlı yayında sorularını yanıtlayan Mete İkiz’in açıklamaları şu şekilde:

Mete İkiz: ”UEFA, EURO 2020’yi erteleyerek Türkiye’ye de gerekli mesajı verdi”

Türkiye’nin ve bütün ülkelerin önünü açan bir karar var. EURO 2020’nin 1 yıl sonrasına erteleme kararı çok önemli. UEFA, tüm futbol federasyonlarının önünü açtı. UEFA düzenleyici bir kurul olmakla birlikte her ülkenin kararını kendisine bırakıyor. Fakat; rahat bir şekilde ligleri erteleyebilirsin mesajını verdi. Türkiye haricinde bütün ligler zaten ertelenmişti. EURO 2020’nin ertelenmesi, liglerini ertelemeyen federasyonlara yani aslında Türkiye’ye bir mesajdı.

Erteleme sonrası kulüplere ekonomik yansıması nasıl olacak?

Futbol müsabakalarının ertelenmesi kararını bekliyordum. Mali yansımalar da ilk defa yaşanacak bir durum. Bütün çalışmalardan yola çıkarak spor kulüplerini 1-2 ay etkileyecek bir süreç olacak. Kötü bir senaryoyu düşününce; spor kulüpleri önemli gelirlerden mahrum olacak. Avrupa’da mücadele ediyorsa gişe gelirleri, aldığı primlerden yoksun şekilde bu dönemi geçirecek. Yayın gelirleri de oluşmayacak. Maç günü sponsorluklarla elde edilen gelirler olmayacak. Bu 2 aylık dönemi kulüplerin minimum gelirle geçireceğini düşünebiliriz.

UEFA, FFP konusunda bu süreçte bir yumuşama gösterecek mi?

Kulüplere bakılınca en önemli gelirleri futboldan geliyor. Bir aile veya şirkete bağlı yapılar ağırlıkta. Bu dönemde sermaye artışına giderek ya da ek önlemler alarak bu dönemi geçirecekler. UEFA nezdinde de bir takım çalışmalar yapılıyordur. UEFA ile anlaşma yapmış kulüpler var. Kulüplerin gelirleri düşecek. Kulüplerin anlaşması karşılıklı mutabakat ile yapıldı. Belli bir zaman için UEFA’nın belli ayarlamalar yapacağını ve kulüplere zaman tanıyacağını düşünüyorum. UEFA’nın önde tutacağı kulüpler finansal zorluklar yaşayan yapılardır. Bunun yanında Türkiye’nin de düşünmesi gereken önlemler olacaktır. Devletin kulüplere geçici destek vermesi söz konusu olacaktır. Bunlar çalışılması gereken projeler.

Mete İkiz: “TFF, kafa karıştıran açıklamalar yaptı”

Avrupa’da tüm ligler erteleniyorken, TFF’nin yapmış olduğu açıklamalar kafa karıştırmıştı. Önce maçlar seyircili oynanacak denildi. Bunun üzerine Galatasaray, gerekli dezenfekte çalışmalarını yaptığını duyurdu. Kafa karışıklığını oluşturan karar verici olarak TFF olmuştur. Bırakın ertelemeyi, TFF maçlar seyircili oynanacak demiştir. Sonra seyircisiz oynama kararı veriliyor. Devletimiz her şeyi net olarak inceliyor. İtalya, Fransa, İspanya gibi ülkeler ertelemeye gitmişti. Galatasaray’ın erteleme talebi bence TFF’nin kafa karıştıran açıklamasından sonra oldu.

Mete İkiz: “Galatasaray’da yönetici olsaydım sahaya çıkmama kararı alırdım”

Ben Galatasaray’da yönetici olsaydım bu gelişmeleri yakından takip eder, TFF herhangi bir açıklama yapmadan Galatasaray Spor Kulübü olarak insan sağlığının her şeyin önünde olduğunu ifade eder, hiçbir takımımızın maça çıkmayacağına karar verirdim. Liglerin komple ertelenmesi gerektiğini söyler ve net bir duruş ortaya koyardım. Fatih Terim, spor camiası adına bu serzenişleri net bir şekilde dile getirmiştir. Spor müsabakalarının ertelenmesi, bana göre verilen en doğru karardır.

Senin için hazırladığımız haberler