UEFA'nın Ülkede Yetişmiş Oyuncu Kuralı Mahkemede

Akın Ungan
09.03.2023 - 16:17 | Son Güncellenme: 09.03.2023 - 16:27

Belçika kulüpleri, UEFA organizasyonlarında yer alan "kulüpte yetişmiş - federasyonda yetişmiş" oyuncu kriterleri için dava açtı. Avrupa Adalet Mahkemesi değerlendirme yaptı.

UEFA'nın Ülkede Yetişmiş Oyuncu Kuralı Mahkemede

Hüseyin ÖZKÖK - AJANSSPOR

UEFA'nın kendi kulüp organizasyonlarındaki takım listeleriyle ilgili "kulüpte yetişmiş - federasyonda yetişmiş" oyuncu kriteri mahkemelik oldu.

"Bu kriterler AB kurallarıyla kısmen uyumsuz"

Golvarmi.com internet sitesinin Reuters kaynaklı verdiği habere göre UEFA ve Belçika kulüpleri arasındaki dava hakkında konuşan Avrupa Adalet Mahkemesi'nden bir üst düzey yetkili "Bu kriterler AB kurallarıyla kısmen uyumsuz" değerlendirmesini yaptı.

2008-09 sezonundan beri uygulanan kriterler futbolcuların 15-21 yaş aralığında en az üç tam sezon ilgili kulüpte (federasyonda yetişmiş kriteri için de o futbol federasyonu bünyesindeki kulüplerde) forma giymiş olmasını gerektiriyor.

İlgini Çekebilir
Beşiktaş’ta müthiş skandal! 1 milyon Euro imza parası kimin cebinde?
Habere Git

Antwerp UEFA'yı mahkemeye verdi

Kural, futbolcunun hangi ülke vatandaşı olduğuyla ilgilenmediği için AB sınırları içindeki serbest dolaşım ilkesiyle çelişmiyor. Ancak Royal Antwerp Kulübü, kuralın profesyonel bir kulübün yerel veya ulusal köken gerekliliklerini karşılamayan oyuncuları almasına ve sahaya sürmesine, hatta maçta sahaya çıkmasına da engel olduğu, en azından şansını azalttığını savunarak konuyu yargıya taşıdı.

Belçika, AB Adalet Divanı'ndan görüş istedi

Antwerp, UEFA kuralının benzerinin Belçika Futbol Federasyonu tarafından yerel ligde de uygulandığını belirterek buna Belçika yargısında itiraz etti. Belçika Mahkemesi de, konuyla ilgili olarak Lüksemburg'daki AB Adalet Divanı'ndan görüş istedi.

Adalet Divanı Başsavcısı'ndan açıklama

Adalet Divanı Başsavcısı Maciej Szpunar, genç oyuncuların işe alınması ve yetiştirilmesinin meşru kabul edilmesi gerektiğini, ancak "yetişmiş" oyuncu tanımına ilişkin tartışmalı hükümlerin genel tutarlılığı konusunda şüpheleri olduğunu belirterek şu görüşü savundu:

İlgini Çekebilir
ÖZEL | Hamit Altıntop'tan milli operasyon
Habere Git

"Yerli oyuncuların sadece söz konusu kulüp tarafından yetiştirilenleri değil, aynı ulusal ligdeki diğer kulüpleri de kapsadığı sistemler, serbest dolaşım kurallarına uygun değildir. İtiraz edilen hükümler tutarlı olmadıklarından genç oyuncuları yetiştirme hedefine ulaşmak için uygun değildir. 'Yetişmiş' oyuncu tanımı, söz konusu kulüpten başka kulüplerden gelen oyuncuları içermemelidir"

UEFA’dan memnuniyet verici açıklaması

Bu haberin yayınlanmasının ardından UEFA, internet sitesinden yaptığı açıklamayla olayı doğruladı ve yaşanan gelişmenin memnuniyet verici olduğunu ifade etti. 

UEFA açıklamasında “C-680/21 Royal Antwerp Futbol Kulübü davasında Başsavcı Szpunar'ın UEFA ve Belçika Kraliyet Futbol Federasyonu'nun Avrupa ve Belçika kulüp müsabakalarında oynayan kulüplerin minimum sayıda ülkede yetişmiş oyuncu bulundurmasını gerektiren kurallarının yasallığına ilişkin görüşünü memnuniyetle karşılamaktadır” denildi.

Başsavcı, UEFA'nın gençlerin gelişimini ve Avrupa çapında rekabetçi dengeyi teşvik etme taahhüdünü onaylamaktadır. Başsavcının belirttiği gibi, bu hedefleri takip eden kurallar olmadan 'güzel oyun çekiciliğinin bir kısmını kaybederdi". Bunu yaparken, futbolun sadece ticari bir faaliyet olmadığını, aynı zamanda "önemli sosyal bir olgu" olduğunu da kabul etmektedir. UEFA ayrıca Başsavcı'nın yürürlükteki mevcut kuralların etkinliğini artırma tavsiyesini de dikkate alacaktır.

UEFA Adalet Divanı’nın kararını dört gözle beklerken, kendi ana görevine de konsantre olmaya devam edecekti. Avrupa futbol piramidinin her seviyesini heyecan verici, açık müsabakalara, güçlü dayanışma mekanizmalarına, sportif meziyetlere ve dünya- ulusal federasyonlar, ligler, kulüpler, oyuncular, taraftarlar ve kamu yetkilileri ile yakın işbirliği içinde olurken öncü bir gençlik sistemini de teşvik edecektir.

Senin için hazırladığımız haberler