Uğur Meleke, Fenerbahçe'nin transfer rotasını açıkladı!

05.12.2017 - 10:49 | Son Güncellenme: 05.12.2017 - 10:49

Uğur Meleke, Fenerbahçe'nin transfer rotasını açıkladı!

Radyospor yorumcusu Uğur Meleke, Mert Elam'ın sunduğu Taktik  programında Süper Lig'e dair değerlendirmelerde bulundu. AJANSSPOR'un Uğur Meleke'nin yorumlarından derledikleri ise şöyle:

Fenerbahçe'de, Osmanlıspor maçıyla Sivasspor maçı arasında milli ara ve bir kriz dönemi var. Aykut Kocaman  kafasındaki doğruları tekrar sorguladı. Milli aradan sonraki 3 maça formasyon değişikliğe ile çıktı. 7-8  maçlık süreçte 4-3-2-1 oynuyordu. 4.-11. haftalar arası böyleydi. Ozan-Souza-Dirar orta üçlüsü vardı.

Aykut hoca belli ki o arada bir değişiklik öngördü. 4-2-3-1'e döndü. Mehmet Topal'ın bir dönem neden  oynamadığı açıklığa kavuşmadı. Neyse o sorun çözüldü. Giuliano klasik 10 numara. Sonra akışkan bir futbol.  Futbol böyle birşey. Belki Aykut Kocaman da anlam veremiyordur buna.. Futbolda alışkanlıklar var. Giuliano  böyle oynamaya alışmış. Milli maç arasından sonra takımın tutkusu da arttı.

Ara öncesi Aaatif kadroya hiç giremiyordu. Mourinho da geçen sezon geldiğinde Herrera'yı kadroya almıyordu.  Sonra üst seviyede bitirdi. Bazı hocaların kafalarına bir şablon var ve ona uyuyorlar. Aykut kocaman da sezon başında bazı oyunculara daha sıcak bazılarına da daha soğuk bakıyordu. Aatif'ın da canını dişine takması, Kocaman'ın da istediği bu.. Taktik disipline uyması da önemli. Top rakipteyken Aatif İsmail ile dirar da Şener ile yardımlaştı. Dirar'ın yardıma gelmesi de Şener'i daha iyi gösteren şeylerden biri.

Bu diziliş takımda herkesi rahatlattı ve alan daha iyi parsellendi. Gri bölgeler azaldı. Belli ki sezonun geri kalanında Aykut Kocaman bunu koruyacak.. Fenerbahçe 14 maçta 30 gol attı. Lig çok dengeli. Bu ortalama ile giderse 72-73 gol ile bitirir Fenerbahçe. Bu çok fantastik bir gol sayısı değil. Ligin en golcüsü ama gol sayıları ligde birbirine yakın. Fenerbahçe için evet başarı ama bunun üstünden senaryo kurmak yanıltır. Haftaya sıralama değişebilir. Ama şöyle okuyalım, Fenerbahçe son 3 haftada hikayeyi büyük ölçüde değiştirdi. Aykut Kocaman'ın antrenörlük hayatı boyunca benimsediği felsefeye göre takımda gol olarak bir kişi öne çıkmaz. Takım olarak çıkar. Konya'da da öyleydi. Kocaman'a göre dünyada hücum takım, savunma takımı yok. Aslında biraz haklı. İkisi de birbirinin içinde...

Şener halen muhteşem bir oyuncu olmuş değil. Tabii ki özellikleri var ama ligin geçen sezondan bu yana kötü sağbek performansı.. Bu maçta, kariyer maçlarından birisini oynadı. Yine bir pozisyonda ıska geçti. İki gol de iki bekin hatası var. Fenerbahçe uzun vaadede şampiyonluk yarışında olmak için halletmesi gereken şeyleri halletmeli.. Sivas-Antalya-Kasımpaşa galibiyetleri herşeyi örtemez. Bence ilk transfer yine sol bek transferi olacak. Halen sahada yeterince yetenekli oyuncu yok.

Mehmet Ekici dönse Fenerbahçe için çok şey değişirdi. ama bir türlü dönemedi. Alper'in yetenekleri var, kendisini belki de ön alan oyuncusu olarak kabul ettirecek. Umarım öyle olur. Valbuena'yı Aykut hoca alırken çok heyecanlıydı. Kendisine benzetti. Ama belki de Valbuena ego sorunları yaşamıştır. sosyal medyadaki davranışı belki yaşadıklarının tezahürüdür. Kocaman, Valbuena'yı kaybetmek istemez. Ama takımla kendisini eşit hissetmesini ister. Ben Fenerbahçe'deki bu problemin çok büyük olduğunu düşünmüyorum. Valbuena eski bir atasözü ile, öküzün ayağı değil buzağının başı olmayı seçmiş kariyerinde!

Valbuena takıma girer, Aatif ve Dirar'ın yerine girebilir ama 4-2-3-1'de sırası geldiğinde oynar. Ayrıcalıklı değil. Aykut hocanın bu hafta pek takım üzerinde oynayacağını düşünmüyorum. Santrfor eklemesi yapar o kadar.. Mustafa Denizli, Aykut Kocaman gibi böyle puan hesapları yapar. Başakşehir'in topladığı 30 puan çok da fazla değil. 27-30 puan normaldir.. 

Başakşehir'de bir kere, santraforda seviyeleri değişti. Muazzam bir kulübeleri var. Sezon sonuna kadar yarışı götürür! Gerçi maçları 50 saniye (Halis Özkahya) erken bitiren hakemler oldukça şampiyon da olabilir ama... Bu yapılan, küçük çaplı bir skandal aslında! 2 dakika uzatıp 1.43'te bitiriyorlardı. Ben bunun kavgasını çok verdim zamanında. Osmanlıspor kontraya giderken 50 saniye erken niye bitirdin bunu açıklamak zorundasın! Şunu diyebilir mesela, 3 dakika uzattım diye hatırladım diyebilir. Konuşmaların kulaklık kaydı tutuluyor. Ben de çok merak ediyorum ne dediklerini. 6 oyuncu değişikliği oldu yarımşar dakikadan 6 dakika eklenmeli deniyor mesela. Popüler bir yanlıştır bu. Ama dünyada yok.. Değişiklikler oyunun içindedir. Bizde çok uzama olması nedeni çok itiraz olması. Ben bunu oyuncu değişikliğine bağlamalarına deli oluyorum.

Fatih Terim'in evine giden Galatasaraylı taraftarlar kim acaba? Tudor bu baskıyı kaldıramadığını gösterdi, basın toplantılarındaki açıklamalarında. Terim boşta oldukça da bunu yaşayacak. Öndeki maçların herhangi birisinde kayıp olsa işi daha da zor. Akhisar, Beşiktaş'ı İstanbul'da durdurdu. Galatasaray maçında da iyi olabilirler.

Son 25 yılda, 1993-2018 arası, Türk futbolunun modern dönemi diyelim, 11 yıl milli takım, 9 yıl Galatasaray ve belki artı ekleyecek. Fatih Terim ikonik birisi.. Belki son bir Galatasaray dönemi de geliyor.. Zidane'ın 3. tam sezonu. Uzun süre bir kulüpte çalışma ile ilgili bir tespit şu, 1. yıl futbolculara sıçra diyorsun sıçrıyorlar, ikinci yıl 'ne kadar sıçrayalım' diye soruyorlar, üçüncü yıl 'iki yıldır sıçrıyoruz ya' diyorlar! 

Senin için hazırladığımız haberler