Sheriff Tiraspol'un hocası Vernydub savaşa katılma sebebini anlattı

04.03.2022 - 13:42 | Son Güncellenme: 04.03.2022 - 13:59

Şampiyonlar Ligi'nde Real Madrid'i deviren Sheriff Tiraspol'un teknik direktörü Yuriy Vernydub Rusya'ya karşı savaşmak için orduya katılma anını anlattı.

Sheriff Tiraspol'un hocası Vernydub savaşa katılma sebebini anlattı

Sheriff Tiraspol'un Teknik Direktörü Yuriy Vernydub, Rusya'ya karşı savaşmak için orduya katılma kararı vermesinin ardından yaşananları ilk kez BBC'ye anlattı. Sheriff Tiraspol Şampiyonlar Ligi'nde Real Madrid'e karşı deplasmanda 2-1'lik sansasyonel bir galibiyet almıştı. 

Ruslar saldırınca savaşmaya karar verdim

Ukraynalı Teknik Direktör Yuriy Vernydub  Rusya'ya karşı savaşmak için orduya katılma kararını ve yaşadıklarını anlattı. Vernydub “Oğlum beni sabah 04.30’da aradı ve Rusların bize saldırdığını söyledi. O zaman Ukrayna’ya savaşmak için dönmeyi kafaya koymuştum. Eve döndük ve Romanya’nın Iasi kentine indik. Daha sonra cuma akşamı takımın geri kalanıyla birlikte Transdinyester’deki Tiraspol’a otobüsle gittim ve cumartesi sabahı ilk iş Ukrayna’ya yolculuk ettim. Pazar günü orduya kayıt oldum. Tiraspol’den Ukrayna’da Odessa’daki evime, Kirovgrad, Kryvyy Rih ve Zaporoje üzerinden seyahat etmem 11 saat sürdü.”

Güçlü adamlar ülkeyi terketti

“Yalan söylemek istemiyorum. Eve dönerken birçok güçlü adamın ülkeyi terk ettiğini gördüm. Geri dönerlerse mutlu olacağım. Anladığım kadarıyla aileleriyle birlikte Moldova, Romanya vb. yerlere gitmişler. Bölgemizden bir sürü adam ayrıldı. Kharkov, Zaporoje, Lugans, Donetsk’ten adamlar. Aynı şeyi yapamayacağımı o an anladım. Eve gelir gelmez kayıt yaptıracağımı söyledim.”

Beni durdurmaya çalıştılar

“Yakınımdakiler beni durdurmaya çalıştı. Eşim, çocuklarım, torunlarım. Güçlü durdum ve beni desteklediği için eşime teşekkür ediyorum. Karakterimi biliyor. Bir karar verirsem, değiştirmem. Moldova’ya gidebilirdik ve bu seçenek çocuklarım, eşleri ve torunlarım için hâlâ var. Ama ben ve eşim kesinlikle burada kalıyoruz. Şu anda çatışmadan çok uzak olmadığımı düşünüyorum. En ağır savaşlar muhtemelen bulunduğumuz yerden 120 km uzakta. Ama kararımı verdim. Korkmuyorum.”

Henüz silah kullanmadım

“Burada bir yeğenimle karşılaştım ama başka kimin katılıp katılmadığını bilmiyorum. Ağabeyim 60 yaşından büyük. En küçük oğlum sağlığından dolayı savaşamıyor. En büyük oğluma evde kalması için ısrar ettiğim için burada değil. İki küçük çocuğu var ve ihtiyaç olursa gelir, hiç şüphem yok. Ordudaki rolümün ne olduğunu ifşa etme iznim yok. Şimdi talimat alıyoruz. Her dakika bize söyledikleri yere gitmeye hazırız. Henüz silahımı kullanmadım ama her zaman hazırım.”

Putin'i anlayamıyorum

“Putin ve çevresini anlayamıyorum. Ve ona karşı olmayan Rusları. Rus vatandaşlarının çoğunun neler olduğunu anlamadığını görüyorum. Rusya’da işler olduğundan farklı gösteriliyor. Bizi özgürleştirdiklerini söylüyorlar. Ama neyden? Faşist, Nazi olduğumuzu söylediler. Yaptıklarını anlatacak kelime bulamıyorum. Sivillerin evlerine saldırıyorlar ama sadece askeri altyapıyı vurduklarını söylüyorlar. Yalan söylüyorlar.”

İşime geri döneceğim

“Sheriff’teki oyuncularımdan bazıları beni aradı ve sesli mesajlar aldım. Ailemin nasıl olduğunu sordular. 1 Mart’ta Sheriff ligde bir rakibe kaşrı oynadı ve kazandılar. Bunu takdir ediyorum. Bazı antrenörler de bana cesaret verici sözler söyledi. Futbol hakkında düşünmek beni motive ediyor. Umarım bu savaş uzun sürmez. Kazanacağız ve sevdiğim işime geri döneceğim.”

Senin için hazırladığımız haberler