"Ümit Öztürk'e bir tavsiyede bulunmak istiyorum..."

14.06.2020 - 01:09 | Son Güncellenme: 14.06.2020 - 01:20

"Ümit Öztürk'e bir tavsiyede bulunmak istiyorum..."

Ajansspor'un sosyal medya hesaplarında yayınlanan 360 Derece programında Hüseyin Özkök'ün sorularını yanıtlayan Bülent Yıldırım, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

AJANSSPOR - HABER

Göztepe-Trabzonspor, Başakşehir-Alanyaspor ve Beşiktaş-Antalyaspor maçlarını değerlendiren eski FIFA kokartlı hakem, maçlarda alınan kararları teker teker inceledi.

"Bariz bir gol şansı yoktu"

Beşiktaş-Antalyaspor maçındaki kritik pozisyonları değerlendiren Yıldırım, "İlk önemli pozisyon; 32. dakikada yaşanan Elneny - Podolski pozisyonu. Podolski, orada Elneny'den kurtuldu ve faul olmadan önceki pozisyonunda bariz bir gol şansı yoktu. Neden yoktu? Vida, oyuncunun kademesine girdi. Bu yüzden %100 gol şansı yoktu. Oradan Vida çıksa, kesinlikle bariz gol şansı olurdu. Daha sonrasında Elneny'nin suratına gelen bir top vardı. Kafa sakatlıklarında hakemin, oyunu en kısa sürede durdurması gerekir. Çünkü kafa, en savunmasız vücut bölümümüz. Bu yüzden hakem yorumları, insan sağlığına öncelik verir. Elneny'nin pozisyonunda hakemin biraz beklemesi tamamen oyuncunun elle oynayıp, oynamadığını belirlemek içindi. O yüzden o pozisyonda hakem için bir eleştiri yapamıyorum. Sadece kendisi yanlış bir pozisyonda olduğu için bir beklenme yaşandı" dedi.

"Penaltı verilmemesi doğru karar"

Fredy'nin koluna çarpan topun penaltı olarak değerlendirilmemesini doğru bulan eski FIFA kokartlı hakem, "53. dakikada Ljajic'in bir şutu vardı. O pozisyonda Fredy kapandı ve küçülmeye çalışırken koluna top çarptı. Küçülmeye çalışması ve topun vücudundan sekerek koluna çarpması pozisyonun penaltı olduğu anlamına gelmez. O yüzden orada penaltı verilmemesi doğru bir karar. Ayrıca Ljajic'in golünde VAR, bir müdahalede bulundu. Pozisyonun ofsayt olup, olmadığı anlaşılmak istendi. Ancak defans oyuncusunun topuğu, rakip futbolcunun vücudundan geride olduğu için pozisyonda herhangi bir ihlal söz konusu olmadı" ifadelerini kullandı.

"Ümit Öztürk'e bir tavsiyede bulunmak istiyorum..."

Beşiktaş-Antalspor maçının hakemi Ümit Öztürk'e tavsiylerde bulunan Bülent Yıldırım, "Maçın hakemi Ümit Öztürk ve ekibi sonuca etki etmedi. Ancak bazı sarı kartları kaçırdılar. 75. dakikada Lens'in, Jahovic'e yaptığı tabanla müdahalenin kontrolsüz bir müdahale olduğu çok açık. O yüzden net sarı kart. O dakikalardan sonra Victor Ruiz'in de bir kontrolsüz müdahalesi oldu. Pozisyonun tamamına bakıldığında, bir diz çıkarma ve kontrolsüzlük olduğu gözüküyor. Bu yüzden sarı kart gerekebilirdi. Buradan Ümit Öztürk'e bir tavsiyede bulunmak istiyorum; oyuncularla daha kısa konuşsun ve daha etkin bir vücut dili için çalışmalar yapsın. Bunun için eğitim veriliyor ve kendisinin bir eğitim alması lazım. Kendisini hazır göremedim. VAR hakemi için konuşmak gerekirse, doğru müdahalelerde bulunduğunu söyleyebilirim" ifadelerini kullandı.

"Temasın tersi olsa hakem pozisyonu penaltı olarak değerlendirilebilir miydi?"

Başakşehir-Alanyaspor maçını yorumlayan Yıldırım, "Maçın içerisinde Demba Ba ve Bakasetas mücadelesi vardı. Demba Ba, profil olarak uzun boylu bir oyuncu. Orada Bakasetas'ı geçmeye çalışırken, bir teması oluyor. Teması alan Bakasetas, kolaylıkla kendisini yere bıraktı. Buna İngiltere'de "easy call" denir. Bunlar basit pozisyondur. Aynı temasın tersi olsa hakem pozisyonu penaltı olarak değerlendirilebilir miydi? Buna VAR'ın müdahale etme şansı yok. Çünkü pozisyon siyah-beyaz bir pozisyon değildi. Hakem doğru bir pozisyonda olmadığı için öyle bir karar aldı. Gol doğruydu" dedi.

"Bakasetas, orada bir risk aldı"

"Bakasetas'ın kolunu uzattığında, topu direk kesse penaltı verilir. Ancak orada bir temas var ve vücudundan gelen bir temas. Oyuncunun hızının etkisiyle ve hareketin doğallığı sebebiyle el, vücudun üzerinde kayıyor. Bu yüzden topla ufak bir teması oldu. Çok kısa bir zaman diliminde kendi vücudundan seken top, pozisyonun penaltı olmamasına neden oluyor.  Bakasetas, orada bir risk aldı. Ancak topun pozisyonu gereği ilk temas ettiği yeri kolu değildi. Bu nedenle hakem yanıldı. VAR hekemi olarak böyle pozisyonlara müdahale edemezsiniz. Bu tip pozisyonlarda hakem kararı verse de, vermese de VAR, müdahale edemez. Genç hakemler, VAR konusunda daha şanslı maçlar yönetirken, daha tecrübeli olan hakemler, daha fazla hata yapabiliyor. Pozisyon siyah beyaz olmadıkça VAR hakeme müdahele edemez. Öyle bir şansı yok. Ayrıca Başakşehir'in ilk golünde Demba Ba, pasif ofsayttaydı. Tecrübesi ve kalitesi sayesinde pasif ofsaytta olduğunu bildiği için ne ikili mücadeleye girdi, ne de topla oynamaya çalıştı. O yüzden gol temizdi."

"Kontrolsüz bir müdahele var"

Göztepe-Trabzon karşılaşmasında Sörloth-Alparslan ve Sorloth-Soner pozisyonları hakkında konuşan Bülent Yıldırım, "Sörloth-Alparslan pozisyonu maçtan sonra oldukça tartışıldı. Orada kontrolsüz bir müdahale var. Bu tarz pozisyonlarda topun sahibi olan futbolcular, bir perdeleme hareketi yapabilir. Ancak kolu, geriye doğru gittiği zaman ortaya dengesiz bir hareket çıkıyor. Burada kolun geriye gitmesi ya da omuzun geriye doğru açılıp, açılmadığına bakılması lazım. O pozisyonda Sörloth, geriye doğru bir müdahalede bulunuyor ve sonucu sarı kart. Ayrıca Soner-Sörloth pozisyonunda ise önemli olan şu: Umut vadeden bir atak varsa ve defans oyuncusu hata yapmış bile olsa umut vadeden pozisyonu kesmeye başaramadığı zaman kart verilmez. Önemli olan şey umut vadeden pozisyonda ağır bir faul olup olmadığına bakmak. Burada kontrolsüz bir müdahale var" dedi.

Yıldırım ayrıca futbolda saygısızlık diye bir kavramın olduunu vurgulayarak, "Futbolda saygısızlık diye bir kavram var. Futbolun dışında olan anlamsız bir formadan çekme pozisyonu buna örnek verilebilir. Futbolda rakip sağlığını etkilemediği sürece müdahale edilmesine izin verilebilir. Soner-Sörloth pozisyonunda Soner, bir güreşçi gibi harekette bulunuyor ve umut vadeden atağı kesmeyi başaramıyor. Ancak yine de rakibe yapmış olduğu saygısızlıktan dolayı bu tür ekstra hareketlerin sonucunda sarı kart görebilirdi. Dolayısıyla Soner'in orada sarı kart görmesi lazım" açıklamasını yaptı.

"Zorbay Küçük, tecrübesiz bir hakem"

Zorbay Küçük'ün tecrübesizliğini dile getiren Yıldırım, "Zorbay Küçük, kapasitesi büyük olan ve doğuştan yetenekli birisi. Ancak hakem için tecrübe çok önemlidir. Zorbay'ın tecrübe eksikliği var. Bu şuradan belli oluyor; seyirci ortadan kalktığı zaman, hakemin vereceği karar etkilenebiliyor ya da kararsız olduğunuz anlarda kulağınıza birisi bir şey söylediği zaman, kendi kararınız yerine o söylenen kararı geçerli görebiliyorsunuz. Ben kimseyle konuşmadım ama Zorbay'ın yardımcılarında da bir problem olduğunu düşünüyorum. Çünkü 2 tane geç karar verdi ve bir de VAR'ın verdiği kararla değişiklik yaptı. Bütün bunları düşününce ortada bir ekip problemi olduğu düşünülüyor" ifadesini kullandı.

"Guilherme'ye değil ikinci sarı kart, ilk sarı kart bile verilmezdi"

Fenerbahçe maçında cezalı duruma düşen Guilherme'nin kartlarını değerlendiren deneyimli hakem, "Guilherme'ye ilk sarısı kartı kontrolsüz hareketi nedeniyle doğru. O pozisyonda oyuncunun ayağı biraz daha açık olsa Guilherme'nin müdahelesi bileğe bile gelebilirdi. Yani direkt kırmız kart bile çıkabilirdi. Kontrolsüz bir hareket yaptığı için sarı kart görmesi normal. Ancak ikinci gördüğü sarı karta katılmıyorum. İkinci sarı kartın tartışılmaması bile gerek. Hakemler, böyle konularda daha dikkatli olmalı. O pozisyonda bir ümit yok, sportmenliğe aykırı bir durum yok. Bunları düşündüğünüzde o pozisyon, değil ikinci sarı kart, ilk sarı kart bile verilmezdi. Zaten hakeme o pozisyonda baktığınızda vücut dilinin kararsız olduğunu görüyorsunuz. Ancak ekipten aldığı lüzumlu ya da lüzumsuz bilgiler yüzünden yanlış kararlar almış olabilir. VAR hakemlerinden bahsetmiyorum. Ya yardımcı hakem ya da 4. hakem olabilir. Kısacası böyle bir sarı kart yok. Göztepe-Trabzonspor maçının sonucu birçok şeyi kurtardı" diye görüş bildirdi.

"Trabzonspor'a çalınan penaltı doğru bir karar"

Trabzonspor'un yıldız oyuncusu Sörloth'un aldığı penaltıyı doğru bulan Bülent Yıldırım, "Sörloth-Poko mücadelesinde Poko, daha ceza saha dışında Sörloth'u düşürmeye çalışıyor. Ancak başaramıyor. Sörloth, sol ayaklı bir oyuncu. Onun ayağını sola doğru atmasıyla birlikte Poko'nun dengesiz temasını kullanmayı amaçlıyor. Tüm bunları  düşününce, pozisyon bence penaltı. Sonuçta topa temas etmeyi başaramayan Poko'nun bir müdahalesi var. Bunun çok uzatılacak bir yanı yok. Sörloth, iyi niyetli bir şekilde topu sürüyor ve iki oyuncu pozisyonda mücadele ediyor. Ben o pozisyona penaltı diyorum ama başkası yok diyebilir. Takdire açık kalmış bir pozisyon. Çünkü bazı kişiler, Sörloth'un penaltı almak için uğraştığını söylüyor. Orada ikili mücadele var ve UEFA'nın talimatlarına bakıldığı zaman önce müdahale etmek isteyen oyuncuya bakılır. Bu yüzden Sörloth penaltı almak istiyormuş ya da istemiyormuş konusuna katılmıyorum" dedi.

"Göztepe'nin penaltısı doğru değil"

Göztepe'nin kazandığı penaltıyı doğru bulmayan Bülent Yıldırım, "VAR hakeminin, hakemi pozisyonu izlemesi için çağırmasına şaşırdım. Çünkü o pozisyonda karşılıklı tutma var. Da Costa iyi niyetli değil ve risk alıyor. Ancak Jerome da iyi niyetli değil ve pozisyona baktığınız zaman topla buluşma şansı yok. Pozisyonda bir kere sebep-sonuç ilişkisi yok. Siyah beyaz pozisyon değil. Hakemin hangi gerekçe yüzünden VAR'a çağrıldığını anlamadım. Böyle bir pozisyon için VAR'ın çağırmasına gerek yok. Orada penaltı yok, ben öyle düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Yasal uyarı: Bu haber Ajansspor.com tarafından yazılmıştır, kaynak gösterilmeden kullanılamaz. 

Senin için hazırladığımız haberler