Ünlü sanatçı Timur Selçuk hayatını yitirdi

06.11.2020 - 13:14 | Son Güncellenme: 06.11.2020 - 13:34

Türk müziğinin usta isimlerinden biri olan sanatçı Timur Selçuk hayatını kaybetti. Münih Nurettin Selçuk ile tiyatro sanatçısı Şehime Erton’un oğlu olan Timur Selçuk 74 yaşında vefat etti. Timur Selçuk kimdir, hangi şarkıları seslendirdi, hayatıyla ilgili detaylar…

Türk müziğinin usta isimlerinden biri olan sanatçı Timur Selçuk hayatını kaybetti. Münih Nurettin Selçuk ile tiyatro sanatçısı Şehime Erton’un oğlu olan Timur Selçuk 74 yaşında vefat etti. Timur Selçuk kimdir, hayatıyla ilgili detaylar…

Timur Selçuk'un eşi: "Kalp krizinden vefat ettiğini düşünüyoruz"

Ünlü piyanist Timur Selçuk yaşamını yitirdi. Timur Selçuk’un eşi yaptığı açıklamada, ”Dün gece beraberdik. Sabaha karşı da ölü bulduk. Herhangi bir rahatsızlığı yoktu. Kalp krizinden vefat ettiğini düşünüyoruz” açıklamasını yaptı.

Timur Selçuk kimdir?

Timur Selçuk, Türk sanat müziği bestecisi Münir Nurettin Selçuk'un oğlu olarak bilinir. Henüz 5 yaşında piyano çalmaya başlamış, yedi yaşında ise ilk konserini vermiştir. Galatasaray Lisesi mezunudur. Aynı zamanda İstanbul Belediye Konservatuvarı piyano bölümüne de devam etmiştir.

Paris'teki École Normale de Musique de Paris'te bestecilik ve orkestra yönetimi bölümünden mezun olduktan sonra 1975 yılında Türkiye'ye dönmüştür. "Ayrılanlar İçin", "Sen Neredesin", "Beyaz Güvercin" ya da "İspanyol Meyhanesi" gibi parçaları bu dönemimin şarkıları arasında yer almaktadır.

Ümit Yaşar Oğuzcan, Orhan Veli, Attilâ İlhan ve Nâzım Hikmet'in şiirlerinden bestelediği şarkıları seslendirmiş, 1976'da İstanbul Oda Orkestrası'nı ve kendi öğrencilerini yetiştirdiği Çağdaş Müzik Merkezi'ni kurmuştur. Timur Selçuk, Ankara Sanat Tiyatrosu'nda 10 yıl çalışmış, Bilgesu Erenus'un "Nereye Payidar" oyunu için besteler yapmış, merhum Uğur Mumcu'nun Sakıncalı Piyade'sinin müziklerini yapmış, ayrıca "804 İşçi", "Ferhat ile Şirin", "Şeyh Bedrettin Destanı", "Tak-Tik", "Küçük Adam Ne Oldu Sana", Rumuz Goncagül ve "Galilei-Galileo" adlı oyunların müziklerini yapmıştır.

"Sarıpınar 1914", "Üç İstanbul", "Cahide", "Hakkari'de Bir Mevsim" gibi filmlere de fon müziği bestelemiştir. 1998 yılında Kültür Bakanlığı'nca verilen Devlet Sanatçısı unvanını almıştır.

Senin için hazırladığımız haberler