Usta'dan Trabzonspor yönetimine gönderme: "Yanlış yollara yöneldiniz"

31.07.2020 - 23:34 | Son Güncellenme: 31.07.2020 - 23:42

Son dakika Trabzonspor haberleri... Trabzonspor eski başkanı Muharrem Usta, CAS'ın kararı sonrası açıklamalarda bulundu. Usta, CAS'ın red kararı sonrası neler söyledi? İşte detaylar...

Usta'dan Trabzonspor yönetimine gönderme: "Yanlış yollara yöneldiniz"

AJANSSPOR-HABER

Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS), Trabzonspor'un Avrupa'dan men cezasına yaptığı itirazı reddettiğinin açıklamasının ardından bordo-mavili takımın eski başkanı Muharrem Usta sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu.

UEFA'nın yanıltıldığını ve kendisinin de mahkemeye verildiğini belirterek sözlerine başlayan Usta,  "Keşke size zamanında tweet üzerinden bağış yaptığımda bağış makbuzunu keserek bilançoya koysadınız. Böylece UEFA’ya blanço doğru sunulsaydı. Genel kurulda oylayarak borç sildiren MUCİT her kimse lütfen kamuoyu bunları tanısın. Hem Usta bağış yaptı denilerek UEFA yanıltılıyor, hem de bağış yaptı denilen USTA İsviçre dönüşü alelacele mahkemeye veriliyor.

Sonra mı... UEFA’ya, Usta’yı mahkemeye verdik işte evrakları deniliyor. UEFA nezdinde güvenilirlik kalır mı? Bu ne yaman çelişkidir. İşte yaşanan bu süreç nedeniyle UEFA, Trabzonspor’a cezayı veriyor. İnanılır gibi değil. UEFA‘nın ilk uyarısında niçin bağış için gelmediniz de cezadan sonra geldiniz. Bu durum benden bile saklandı, ta ki basından cezayı duyana kadar" dedi.

'Genel kurulda oylayarak borç silinir mi?' ile sözlerine devam eden Usta, "Borsaya açık bir şirkette genel kurulda oylayarak borç siilinir mi? Bu yönlendirmeyi yapanlar ve kararı alanlar hiç mi ne yapıyoruz demediler. Özetle... Önce UEFA sonra CAS nezdinde yaşanan süreçler özel evrakta çelişkiler bağlamında güveni tamamen ortadan kaldırdı. Keşke blançodan hukuksuz olarak borç silindiğini UEFA tespit ettiğinde ve düzeltin diye uyardığında haberimiz olsaydı. Hep beraber ortak mücadele etseydik. Onu bile yapmadınız. Sır gibi saklayarak yanlış yollara yöneldiniz" şeklinde konuştu.

Usta son olarak, "Ben ayrılırken kulübe bırakmış olduğum sponsorluk sözleşmesi bile bu cezayı engellerdi ama o bile dikkate alınmadı. Evet, bana tüm yapılanlara rağmen keşke Trabzonspor için işbirliği yapabilseydık. Beraber savaş verseydik de milyonlarca Euro gelir kaybı ile bu ceza gelmeseydi. Keşke" diyerek sözlerini tamamladı.

Trabzonspor neden ceza aldı?

Trabzonspor, geçmişten gelen borçlar nedeniyle UEFA Finansal Fair Play Komitesiyle 2016 yılında yaptığı anlaşma kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle uyarı almıştı. Geçtiğimiz sezon UEFA gelirlerinin yüzde 50 el koyma şartı ile Avrupa kupalarında oynamasına izin verilmişti ve 15 Ekim 2019 tarihine kadar istenilen şartları yerine getirmesi istenmişti. Getirmemesi halinde ise 2020-2021 ve 2021-2022 sezonlarında UEFA organizasyonlarına katılım hakkı kazanması halinde bunlardan birinden men edileceği yönünde uyarılmıştı.

Trabzonspor 3 şartın birinde takıldı

UEFA Finansal Fair Play Komitesi, bordo-mavili kulübe 3 şartı sundu. Birincisi borçların yeniden yapılanmanın imzalanması koşulu. İkincisi Türkiye Futbol Federasyonu Lisans Talimatı’nın yürürlüğe girmesi. Üçüncüsü de 5 milyon Euro zarar barajının altında kalınması koşulu ve 15 Ekim’e kadar Karadeniz ekibine süre verdi. Bordo-mavili kulüp, yaptığı planlamalar ve çalışmalarla bu 3 şartı yerine getirdiğini düşündü. Borçların yapılandırılması konusunda, Bankalar Birliği ile anlaşma yapan Trabzonspor, futbol ailesine olan 840 milyon TL’lik borcunu yapılandırdı ve Başkan Ahmet Ağaoğlu da bu borca kefil oldu. TFF ile 30 Haziran 2019 yılında lisans talimatını tamamlayarak UEFA’nın karşısına çıktı.

UEFA ve Cas’tan geçmeyen koşul

Trabzonspor, mevcut bütçenin 5 milyon Euro’ya inmesi konusunda sıkıntı yaşadı. Söz konusu süreç içerisinde 22 Milyon Euro sermaye artışına giden Karadeniz ekibi eski Başkan Muharrem Usta’nın 6 milyon Euro alacağını ve 7 milyon Euro’luk vergi affı düzenlemesini kabul etmedi. UEFA, bordo-mavili kulübe 55 milyon Euro olan bütçeyi 5 milyon Euro’ya değil 17 milyon Euro’ya indirdiğini ve 12 milyon Euro’luk bir açığı bulunduğunu belgelerle CAS sunarak, Trabzonspor’un Avrupa kupalarında bir yıl süre ile men edilme istediğini yineledi. Buna karşılık savunma yapan Karadeniz temsilcisinin temyiz isteği ise dün itibariyle CAS tarafından reddedildi.

Trabzonspor 45 sayfalık gerekçeli kararı inceliyor

Trabzonspor Kulübü CAS’ın 45 sayfalık gerekçeli kararını inceliyor. Bordo-mavililerin avukatları tarafından incelenen gerekçeli karar sonrası kulübün konuyla ilgili stratejisini belirleyecek.

Senin için hazırladığımız haberler