Vitor Pereira'nın kaderi Mesut Özil'in elinde!

Eren Tuncay
05.07.2021 - 13:04 | Son Güncellenme: 05.07.2021 - 13:16

İlk döneminde Van Persie'yle anlaşamayan ve hedef haline gelen Vitor Pereira'nın gelecek sezonda Mesut Özil ile iyi anlaşması gerekecek. İşte detaylar...

Vitor Pereira'nın kaderi Mesut Özil'in elinde!

AJANSSPOR - ANALİZ

Fenerbahçe'nin Portekizli teknik direktörü Vitor Pereira, sarı lacivertlilerde ikinci macerasına başladı. Pereira'nın yeni sezonda ne yapacağını öngörmek şu an için mümkün değil. Ama ilk Fenerbahçe macerasından ders alıp almadığı Portekizli teknik adamın başarısında önemli rol oynayacağı kesin.

Yıldızlar topluluğuna geldi

2015-16 sezonunda Fenerbahçe, yaptığı flaş transferlerle sezon önçesi en büyük favori duruma gelmişti. Manchester United'dan transfer edilen Luis Nani ve Robbie Van Persie takımın en önemli yıldızıydı. Aynı sezon Bursaspor'dan gol kralı Fernandao, Ozan Tufan, Volkan Şen, şu an Beşiktaş'ta forma giyen Josef de Sousa, Danimarkalı Kjaer gibi birçok isim kadroya katılmıştı. Bu yıldızların başına ise Porto ve Olimpiakos'ta şampiyonluk yaşayan Vitor Pereira getirildi.

Van Persie krizi kangren oldu

Portekizli teknik direktör, Fenerbahçe'de sezonun ilk yarısında çok iyi bir performans sergiledi. Sahada sadece Beşiktaş'a kaybeden Pereria, kulübedeki mücadelesiyse yıldız oyuncu Van Persie ileydi. Fiziksel olarak hazır olmadığı gerekçesiyle uçan Hollandalı yerine Fernandao'ya şans vermesi hem yönetimi hem tribünleri kızdırdı. Fernandao'nun gollerinden sonra Van Persie tezahüratı yapılıyor, yönetim Van Persie'nin sahada olmasını istiyordu. Kaybedilen Beşiktaş maçında ikinci yarı oyuna giren Van Persie, kendisine talimat vermek isteyen Pereira'ya kameraların önünde tepki göstererek Portekizli teknik adamın otoritesini yerle bir ediyordu. Birkaç hafta sonra Van Persie, bir maçta galibiyet golünü attıktan sonra herkes sevinirken sıcak kanlılığıyla bilinen Pereira tepkisiz duruyordu.  Kulübedeki savaş Fenerbahçe'nin o sezon şampiyonluğu Beşiktaş'a kaybetmesiyle bitti. Van Persie, Pereira yönetiminde Süper Lig'de 20'si ilk 11 toplam 31 maça çıktı. 16 gol atarken 3 asist yaptı. Bir yıl sonra uçan Hollandalı, Dick Advocaat yönetiminde Süper Lig'de 14'ü ilk 11, 24 maça çıktı. 9 gol atarken, takımına 3 asist katkısında bulundu. Van Persie,  rakamsal olarak Pereira yönetiminde daha başarılı olmuştu ancak yıldızının barışmadığı Portekizliyi tribünlerin önüne atarak hedef haline gelmesine sağlamıştı.

2015'te Van Persie, 2021'de Mesut Özil

Sarı lacivertliler, 2021-22 sezonu için Vitor Pereria ile anlaştı. Kadroda 2015-16 sezonu kadar yıldız oyuncu bulunmuyor. Ancak bunların içinden biri ayrılıyor. Geçen sezon devre arasında 'rüya transfer' olarak lanse edilen Mesut Özil ile Pereira'nın ilişkisi büyük önem taşıyor. Portekizli teknik direktörün kulübedeki hakimiyetini sağlaması Özil'e bağlı olacak gibi gözüküyor.

Mesut Özil özel antrenörle hazırlandı

Arsenal'dan transfer edilen Mesut Özil, büyük ümitlerle geldiği Fenerbahçe'de uzun süre futbol oynamamanın sıkıntısını yaşamış ve sezonu sadece bir asistle tamamlamıştı. Bu rakamda yaşadığı sakatlığın etkisi olmuştu. Yazın özel antrenör tutan Mesut Özil yeni sezona fiziksel olarak hazır girmek için çalışmalar yaptı.

Oscar örneği

Disiplinli oyunu seven Pereira'nın Mesut Özil gibi teknik ama mücadeleci futbolcuları sevmediği iddiası gerçeği yansıtmıyor. Pereira, Çin'de Shangai SİPG takımında Mesut Özil'e çok büyük benzerlik gösteren Brezilyalı yıldız Oscar ile uzun süre çalıştı. Pereira, Oscar'a yönettiği 74 maçın 5'inde forma vermedi. Bunlardan dördünde zaten kadroda yer almıyordu. Çoğunlukla hücumcu orta saha pozisyonunda değerlendirilen Oscar, 69 maçta 26 gol attı, 49 asist yaptı.

Geleceği Mesut Özil ilişkileri belirleyecek

Pereira'nın fiziksel açıdan hazır gördüğü takdirde Mesut Özil'i değerlendireceği kesin gibi gözüküyor. Ancak burada şu sorun ortaya çıkıyor. Mesut Özil, mücadele için hazır olacak mı? Portekizli teknik adamın dünya yıldızı 10'u bir şekilde fiziksel olarak hazırlaması gerekiyor.

Mesut Özil fiziksel açıdan yeterli olmazsa...

Pereira'nın hazır görmediği gerekçesiyle Mesut Özil'e şans vermemesi durumunda kulübede 2015-16 sezonundaki gibi bir krizin yaşanması olası gözüküyor.

Başkan Koç'un tavrı

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada Mesut Özil'e uyarılarda bulunmuştu. Başkan Koç, "Mesut'u anlatmaya gerek yok. Dakika bir gol bir beklemiyorduk ondan. Uzun süre futbol oynamadı. Form yakaladıkça oyununun nasıl kendine geldiğini görmüşsünüzdür. Onun yaptıklarını dünyada yapan kaç tane oyuncu var. O buraya kendisini ispatlamaya geldi. Ama futbolda dün yoktur. 5-6 maç tökezlersen futbol tribünleri farklıdır, seni ıslıklar. Futbolda geçmiş yoktur. Bunu Mesut için değil, hepimiz için söylüyorum aslında" demişti.

Fenerbahçe ne yapmalı?

Başkan Ali Koç, geçmişten ders aldıklarını söylüyor. Sarı lacivertliler için en kötü senaryo kulübedeki teknik adamın sahadaki otoritesini kaybetmesi. Fenerbahçe geçen sezon Erol Bulut döneminde bunu yaşayarak gördü. Bunun olmamasını sağlamak için yönetime büyük görev düşüyor. Yaralar kangrene dönmeden gerekli müdahalenin yapılması gerekiyor. Burada isimlerin değil Fenerbahçe'nin ön planda tutulması lazım.  Pereira, Mesut Özil ve Fenerbahçe yönetiminin davranışları gelecek sezonu şekillendirecek gibi gözüküyor.

Senin için hazırladığımız haberler