Wimbledon'da yeni sistem: Çizgi hakemlerine veda edilecek

09.10.2024 - 22:59 | Son Güncellenme: 09.10.2024 - 23:17

Önümüzdeki seneden itibaren Wimbledon'da All England Club'ın elektronik çizgi hakemliğine geçmesiyle çizgi hakemleri yer almayacak. İşte detaylar...

Wimbledon'da yeni sistem: Çizgi hakemlerine veda edilecek

AJANSSPOR - HABER

All England Club tarafından yapılan yeni açıklamalarda gelecek yılki şampiyonada çizgi hakemlerinin yerini elektronik çizgi hakemlerinin alacağı belirtildi.

Wimbledon geleneği son buluyor

Son 147 yıldır Grand Slam'de çizgi hakemleri kortlarda yer aldı. All England Club ise yeni kararı ile Wimbledon'ın geleneğine veda edileceğini açıkladı. Artık turnuvalarda çizgi hakemleri yerine elektronik çizgi hakemleri olacak. Elektronik çizgi hakem sistemi ilk olarak 2017'de Milano'daki ATP Next Gen Finals'da denendi. Korona salgını döneminde yaygınlaşan sistem 2025'ten itibaren tüm kortlarda kullanılacak.

"Bu önemli adımı atmanın doğru zaman olduğunu düşünüyoruz"

Wimbledon tarafından yapılan açıklamada Hawk Eye Canlı Elektronik Çağrısı'nın (Live ELC) eleme turnuvasında da kullanılacağı belirtildi. All England Lawn Tennis Club Genel Müdürü Sally Bolton ise yeni açıklamalarında konu hakkında şunları söyledi: "Bu yıl şampiyonada gerçekleştirilen testlerin sonuçlarını gözden geçirdiğimizde, teknolojinin yeterince sağlam olduğunu ve hakemliğimizde maksimum doğruluk arayışında bu önemli adımı atmanın doğru zaman olduğunu düşünüyoruz. Oyunculara, turdaki diğer birçok etkinlikte oynadıkları aynı koşullar sunulacak."

İlgini Çekebilir
Camila Giorgi hakkındaki iddialara cevap verdi: Şok edici
Habere Git

Tenisteki yeni hakemlik sistemi nasıl çalışıyor?

Yapay zeka ile desteklenen Hawk Eye Canlı Elektronik Çağrısı'nın (Live ELC) top yere düştükten sonra saniyenin onda biri kadar kısa bir sürede tepki veriyor. Sistemin saatte 160 kilometre hızla gelen servislerin kendisine çarpmaması için sık sık hareket eden geleneksel çizgi hakemlerinden daha iyi bir tercih olduğu düşünülüyor. Sistem sayesinde artık bilgisayardan gelen 'out' ve 'fault' işaretlemeleri tenisçilerin topları hakkında son söz olacak.

Wimbledon ne zaman?

Wimbledon, 2025'te 30 Haziran ve 13 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecek.

Senin için hazırladığımız haberler