WNBA Yıldızı Brittney Griner’ın 9 Yıllık Hapis Cezasını Onandı

İsa Kethüda
25.10.2022 - 22:03 | Son Güncellenme: 25.10.2022 - 22:09

WNBA oyuncusu Brittney Griner’ın uyuşturucu madde bulundurma suçundan dolayı aldığı 9 yıllık hapis cezası Rusya tarafından onandı. İşte detaylar…

WNBA Yıldızı Brittney Griner’ın 9 Yıllık Hapis Cezasını Onandı

DIŞ HABER - AJANSSPOR

Amerikan Kadın Basketbol Ligi (WNBA) ekiplerinden Phoenix Mercury için forma giyen Brittney Griner’a kötü haber geldi. Amerikalı profesyonel basketbolcunun Rusya’da aldığı 9 yıllık hapis cezası onandı.

Rusya’da tutuklandı

WNBA takımı Phoenix Mercury’in başarılı oyuncularından Brittney Griner 17 Şubat’ta Moskova’da tutuklandı. Bavulundaki elektronik sigaraların içinde kenevirden elde edilen bir uyuşturucu yağ bulunan 32 yaşındaki Amerikalı basketbolcu Rusya Federal Gümrük Servisi yetkilileri tarafından havaalanında gözaltına alındı. Gözaltına alındığı süreçte 10 yıla kadar hapis cezası alabileceği söylenen Griner uyuşturucu madde bulundurmak suçundan 9 yıl hapis ve 1 milyon ruble (16 bin dolar) para cezasına çarptırıldı.

NBA yıldızları harekete geçti

17 Şubat’ta Rusya’da tutuklanan ve uyuşturucu madde bulundurmaktan dolayı 9 yıl hapis cezası alan Brittney Griner 9 aydır tutuklu bulunuyor. Tutuklanışı ile özellikle spor camiasını harekete geçiren Griner için Dennis Rodman, Steph Curry ve Kyrie Irving açıklamalarda bulundu. Eski NBA yıldızı Dennis Rodman, Griner için Rusya’ya gideceğini ve müzakerelere katılarak basketbolcuya yardımcı olmaya çalışacağını açıklamıştı.

İlgini Çekebilir
ÖZEL - Beşiktaş’ta sıcak saatler! Ismael gidiyor… İşte en büyük aday
Habere Git

Beyaz Saray sessiz kalmasını istedi 

Rodman’ın ardından Steph Curry ev sahipliğini yaptığı ESPY Ödüller’inde sahneye Brittney Griner forması giyerek çıktı ve Amerikalı basketbolcu için ’En iyisini umduğumuz için, tüm küresel spor camiasını onun adına enerjik kalmaya devam etmeye çağırıyoruz. O, bu gece burada bulunan sporculardan oluşan takımdan ve dünyadaki sporculardan, bizden biri. Politika veya küresel çatışma ile ilgisi olmayan bir ekipten biri.’ ifadelerini kullandı. Rolling Stone ise ünlü basketbolcunun Griner’ın serbest bırakılmasını sağlamak için Biden yönetimindeki bağlantılarına yardım teklifinde bulunduğunu fakat Beyaz Saray’ın Curry’e ‘Hiçbir şey söyleme’ diyerek sessiz kalmasını istedi. 

"İşini yap Biden!"

Steph Curry’den sonra Brittney Griner için açıklama yapan bir diğer isim Brooklyn Nets oyuncusu Kyrie Irving oldu. Irving, Brooklyn Nets ve New Orleans Pelicans’ın karşılaştığı maç öncesi yaptığı konuşmada Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden’a şu sözlerle çağrıda bulundu: "Hepimizin bu zemini paylaşabilmesini takdir ediyorum, bizler kardeşiz. Ama sorun şu ki kız kardeşimiz Brittney Griner’ı özgür bırakın, lütfen. ABD başkanı işini yap, herkes işini yapsın. Kız kardeşimizi eve getir."

9 yıllık ceza onandı

Brittney Griner’ın 9 yıl hapis cezası almasının ardından ünlü basketbolcunun ekibi harekete geçti ve kararı temyize taşıdı. 32 yaşındaki basketbolcunun karara itiraz etmesi üzerine bugün Moskova Bölge Mahkemesi’nde, ağustos ayı başlarında verilen 9 yıllık hapis cezası için temyiz başvurusu incelendi. Mahkeme Amerikalı basketbolcunun temyiz başvurusunu reddetti ve 9 yıllık hapis cezasını onadı. 

İlgini Çekebilir
Abdülkerim Bardakcı kaç maç ceza alacak? PFDK duyurdu
Habere Git

Tutukluluk süresi yeniden hesaplanacak

Moskova Bölge Mahkemesi tarafından alınan kararda Griner’ın cezaevinde kalması gereken sürenin 32 basketbolcunun tutukluluk süresi dikkate alınarak yeniden hesaplanacağı açıklandı. Griner’ın duruşma öncesinde tutuklu kaldığı her gün 1,5 gün olarak sayılacak. Böylece Amerikalı basketbolcunun hapis cezası yaklaşık 8 yıla düşecek. 

Duruşmaya çevrimiçi katıldı

Brittney Griner bugün Moskova Bölge Mahkemesi’nde görülen davaya tutuklu bulunduğu Moskova dışındaki bir hapishaneden görüntülü görüşme ile katıldı. 

Brittney Griner kimdir?

Brittney Yevette Griner 18 Ekim 1990’da Houston, Teksas’ta dünyaya geldi. WNBA için forma giyen Amerikalı basketbolcu 2013 WNBA seçmelerinde Phoenix Mercury tarafından 1. tur 1. sırada seçildi ve başka bir takımın formasını giymedi. 2014 sezonunda takımıyla WNBA şampiyonluğu kazanan Griner ayrıca ABD millî takımıyla 2016 Rio olimpiyatlarında altın madalya kazanmayı başardı. WNBA’deki kariyeri boyunca 254 maça çıkan Griner’ın istatistikleri ise şu şekilde: 30,9 dakika, 17,7 sayı, 7,6 ribaunt, 1,8 asist, 0,5 top çalma ve 2,8 blok.

Senin için hazırladığımız haberler