Yabancı hakem nasıl getirilir? İşte prosedür

02.04.2024 - 09:23 | Son Güncellenme: 02.04.2024 - 09:32

Süper Lig'de yabancı hakem konusu tartışmaları yaşanırken hakemlerin nasıl geleceği ve prosedürü merak konusu oldu. İşte detaylar...

Yabancı hakem nasıl getirilir? İşte prosedür

Hüseyin ÖZKÖK- AJANSSPOR

Türkiye’de hakem tartışmaları bir türlü bitmezken, yabancı hakem getirilmesini isteyenlerin sayısı da giderek artıyor. TFF şimdilik bu taleplere karşılık vermese de bazı ülkelerin liglerine yabancı hakem getirilmesi sürekli TFF’nin önüne konuyor.

Yunanistan yabancı hakeme geçti

Örneğin Yunanistan birkaç yıldır önemli maçlara yabancı hakem getiriyor. Yunanistan’da bir ara hakemlere yönelik şiddetin artması, hakemlerin evlerinin dahi basılması, Yunan hakemlerin isyan bayrağını açmalarına ve büyük maçları yönetmeyeceklerini açıklamalarına neden oldu. Bunun üzerine Yunanistan Futbol Federasyonu çareyi bazı maçlara yabancı hakem getirmekte buldu. Diğer yandan Suudi Arabistan, Katar ve BAE de yabancı hakemlere kendi liglerinde maç yönettiriyor. 

Hırvatistan'da yabancı hakem getiriyor

Avrupa’da maçlara yabancı hakem getirme kararı alan son ülke Hırvatistan oldu. Geçtiğimiz haftalarda VAR kayıtlarının kamuoyuna sızdırılması sonrasında hakem kurulu başkanı istifa ederken federasyon zirve mücadelesinde oynanacak maçlara ligin tarihinde ilk kez yabancı hakem getirme kararı aldı. Hırvatistan Ligi’nde ilk kez maç yöneten yabancı hakem ise Alman Daniel Siebert oldu. Siebert’in sahadaki ve VAR’daki yardımcılarıyla birlikte ekip olarak yönettiği Hajduk-Dinamo Zagreb maçını konuk ekip 1-0 kazandı. 


Peki bir ülkeye yabancı hakem getirmenin prosedürü nasıl. Bir federasyon kendi ligine yabancı hakemi nasıl getiriyor. 

UEFA’dan izin alınmak zorunda

Kendi ligine dışarıdan hakem getirmek isteyen bir federasyon öncelikle UEFA’ya bunu bildirip izin almak zorunda. Bu bildirimin ardından federasyon bu kez hakem getirmek istediği ülkenin federasyonuna başvuruyor. Federasyon da uygun hakemlerin ismini bildiriyor. Hakem talep eden federasyon istediği hakemle görüşüp anlaşma yaptıktan sonra bu isim hakemin federasyonu ve UEFA’ya bildiriliyor ve o hakem o ülkeye gidip maçı yönetiyor. Ancak isteyen federasyon Hırvatistan’da son olarak olduğu gibi 4. Hakem ve VAR ekibini de aynı ülkeden talep edebiliyor. Bazısı da Yunanistan’da son Panathinaikos-PAOK maçında olduğu gibi (Danimarkalı hakem triosu yönetti) sadece hakem triosunu talep ediyor 4. Hakem ve VAR ekibini kendi federasyonundan kullanıyor. 

Hakemlerin ücretleri ise talep eden federasyon tarafından hakemlere doğrudan ödeniyor. Ücretler ise en az hakemin kendi ülkesinde aldığı ücret kadar oluyor. Ancak yurtdışında maç yöneten hakemlere çoğunlukla kendi ülkelerinde daha fazla miktarda ödeme yapılırken seyahat ve otel masrafları da federasyonca karşılanıyor. Daha düşük ücret ödemek isteyen ülke federasyonları ise yine Yunanistan’daki son maçta olduğu gibi Danimarka’dan adı fazla duyulmamış daha düşük ücretli bir hakemle anlaşma yapabiliyor. 

Elit hakem ücretleri ne kadar?

Hakemleri dışarıdan büyük rağbet gören Almanya’da bir elit hakem yıllık ücretinin yanında maç başına 5.600 Euro kazanıyor. Yardımcılar 2.800, 4. Hakemler ise 1.400 Euro alıyor. Dünya Kupası ve Avrupa Şampiyonası’nda hakemlere maç başına 10.000 Euro ödeniyor. Şampiyonlar Ligi’nde ise hakemler çeyrek finale kadar maç başına 5.000 Euro (yardımcılar 1.500) alırken çeyrek final ile final arasında bu ücret 6.000 Euro’ya (yardımcılar 1.800) çıkıyor. 

Yani Türkiye Futbol Federasyonu yabancı hakem ekibi getirmek istediğinde minimum bu ücretlerin yanında hakemlerin yol ve konaklama masraflarını da karşılamak zorunda.

Senin için hazırladığımız haberler