SON DAKİKA: Yabancı kuralı değişti Yusuf Demir'e Vurdu

22.06.2023 - 11:43 | Son Güncellenme: 22.06.2023 - 20:08

Son dakika spor haberleri TFF Süper Lig'deki yabancı oyuncu sayısı talimatını değiştirdi. Galatasaraylı Yusuf Demir yeni sezonda yerli statüsüne geçti

SON DAKİKA:  Yabancı kuralı değişti Yusuf Demir'e Vurdu

AJANSSPOR - HABER

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), yabancı kurulanı dair talimatı değiştirdi. Yeni değişiklik sonrası Galatasaray'ın yabancı statüsünde yer alan gurbetçi futbolcusu Yusuf Demir yeni sezonda yerli statüsüne geçebilecek. Yeni talimatla kulüplerin A Takım listesine yazılan 14 yabancı futbolcuya ilaveten; Türk vatandaşlığı veya mavi kart sahibi olan en fazla 1 futbolcu ile sözleşme imzalayabileceğini açıkladı. Kulüplerin A takım listesi de 28 kişiden 30 kişiye yükseltildi.

Türk vatandaşlığı veya mavi kart istisnası

Değişikliğe dair TFF'den yapılan açıklamada, şöyle denildi: "Kulüpler birinci fıkrada öngörülen A Takım Listesine yazılan Türkiye A Milli Futbol Takımında oynama uygunluğu bulunmayan 14 futbolcuya ilaveten; Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan ülkelerinin vatandaşı olan en fazla 1 futbolcu ve Türkiye A Milli Futbol Takımında oynama uygunluğu bulunmamakla birlikte Türk Vatandaşlığı veya mavi kart sahibi olan en fazla 1 futbolcu ile de transfer ve tescil dönemleri içerisinde sözleşme imzalayabilir ve tescil ettirerek A Takım Listesine yazabilirler." 

Galatasaray Yusuf Demir'de muradına erdi

Buna göre Galatasaraylı Yusuf Demir ve onun durumunda olan futbolcular yeni sezonda yerli statüsünde bulunacak ve sahaya çıkan 8 yabancı içinde sayılmayacak. 
2014'te çıkan talimattan sonra milli takım tercihini Avusturya Milli Takımı'ından yana kullandığı ve 3 maçtan fazla da forma giydiği için yerli statüsün kaybeden Yusuf Demir'in durumu geçen sezon çok tartışılmıştı. Galatasaray, talimat değişikliği için çok çaba sarf etmiş ama sonuç alamamıştı. Fakat yeni sezon öncesi sarı kırmızılıları mutlu eden değişiklik geldi. 

İlgini Çekebilir
CANLI | TFF'de seçim günü!
Habere Git

Yerli ve yabancı oyuncuya dair kriterler

TFF açıklamasında öncelikle yerli oyuncu kriteri hatırlatıldı:
"Kulüpler A Takım Listesinde Türkiye A Milli Futbol Takımında oynama uygunluğu bulunmayan en fazla 14 futbolcu bulundurmak kaydıyla, yabancı uyruklu futbolcularla sözleşme imzalayabilir ve tescil ettirebilirler. Kulüplerin A Takım Listesine Türkiye A Milli Futbol Takımında oynama uygunluğu bulunmayan 14 yabancı uyruklu futbolcu yazması halinde bu futbolculardan en az 1'inin 01.01.1999 ve daha sonraki tarihlerde doğmuş olması zorunludur. "14'ten fazla sayıda yabancı uyruklu futbolcu ile sözleşmesi bulunan Süper Lig Kulüpleri, A Takım Listesine yazılmamış yabancı uyruklu futbolcuları A Takım müsabakalarında oynatamazlar."

Türki Cumhuriyet ve gurbetçilere hak

TFF açıklamasından daha sonra Türki Cumhuriyetler ve gurbetçilere yönelik değişikliğe yer verildi: "Kulüpler birinci fıkrada öngörülen A Takım Listesine yazılan Türkiye A Milli Futbol Takımında oynama uygunluğu bulunmayan 14 futbolcuya ilaveten; Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan ülkelerinin vatandaşı olan en fazla 1 futbolcu ve Türkiye A Milli Futbol Takımında oynama uygunluğu bulunmamakla birlikte Türk Vatandaşlığı veya mavi kart sahibi olan en fazla 1 futbolcu ile de transfer ve tescil dönemleri içerisinde sözleşme imzalayabilir ve tescil ettirerek A Takım Listesine yazabilirler."

İlgini Çekebilir
Galatasaray'da sistem değişti Amerikalı'da adres!
Habere Git

2003 doğumlu futbolculara düzenleme

2003 doğumlu futbolculara dair de düzenleme şöyle bir düzenleme yapıldı: "Kulüpler, 01.01.2003 ve daha sonra doğmuş Türkiye A Milli Takımında oynama uygunluğu bulunan tescilli profesyonel futbolcularını A Takım Listesine yazma zorunluluğu olmaksızın müsabakalarda oynatabilirler. Bu futbolcuların son 6 ay süreyle kulübüne tescilli olması ve 15 yaşını tamamlamış olmaları kaydı ile profesyonel futbolcu olmaları koşulu aranmaz."

Yeni düzenlemede tek sevinen Galatasaray değil!

Yapılan bu güncellemenin ardından Yusuf Demir konusunda sevinen Galatasaray'ın yalnız olmadığı anlaşıldı. Sarı-Kırmızılılar ile birlikte Antalyaspor da mutluluk yaşadı. Geçen sezon yabancı kontenjanında sayılan Erdal Rakip, artık yabancı statüsünde forma giymeyecek.

Kuzey Makedonya adına oynadı

İsveç Milli Takımı’nın alt yaş kategorilerinde forma giydikten sonra A takım düzeyinde Kuzey Makedonya’yı tercih eden Erdal Rakip, 2 kez formasını terletti. Kariyerinde Malmö’nün yanı sıra Benfica ve Crystal Palace formalarını giyen Erdal Rakip, devre arasında transfer olduğu Antalyaspor’da 15 maça çıkarken, skor katkısı sağlayamadı.

Senin için hazırladığımız haberler