Adana Demirspor'u inceleyen yabancı analistler Montella ve kulübü övdü

Kerem Ergün
16.10.2022 - 14:37 | Son Güncellenme: 16.10.2022 - 16:23

Total Football Analysis dergisi, Süper Lig lideri Adana Demirspor'u inceledi. Yapılan analizde, kulüp ve Vincenzo Montella için övgü dolu ifadeler kullanıldı.

Adana Demirspor'u inceleyen yabancı analistler Montella ve kulübü övdü

Futbol kulüplerinin oynadıkları oyunun taktiksel analizlerini yapan Total Football Analysis dergisi yazarı Matt Childs, Spor Toto Süper Lig lideri Adana Demirspor'u mercek altına aldı. Yabancı analist, Adana ekibini yere göğe sığdıramadı.

Montella formasyonlara inanmıyor

Analizde, Adana Demirspor Teknik Direktörü Vincenzo Montella'nın sabit bir formasyonu olmadığının altı çizildi. Kulübün genellikle 4-3-2-1 formasyonunda sahaya çıktığı belirtilirken oyun içinde  zaman zaman 4-3-3, 4-5-1, 3-5-2 ve 3-4-3 gibi taktiksel dizilişlere geçtiği belirtildi. Montella'nın eskiden çalıştırdığı Fiorentina'da da saha içinde sık sık formasyon değişiklikleri yaptığı hatırlatılırken İtalyan teknik adamın La Gazetta Dello Sport gazetesine verdiği röportajda söyledikleri yeniden gündeme getirildi. Montella röportajda şu cümleleri kullanmıştı: " Dizilişlere değil oyunu değiştirebilecek stratejilere inanıyorum. Benim inandığım felsefenin anahtar unsuru bu."

Adem Ljajic örneği

Analizde, Montella'nın hem gol hem de asist yönünde katkı veren orta saha oyuncularına büyük bir güven duyan ve onları temel alan bir oyun anlayışına sahip olduğunun belirtilirken eski Beşiktaşlı yeni Karagümrüklü Adem Ljajic örneği verildi. İtalyan teknik adamın Fiorentina'yı çalıştırdığı 2012/2013 sezonunda Adem Ljajic'in kadronun kilit oyuncusu olduğu ifade edilirken kulübün o sezon Serie A'yı 61 gol atarak tamamladığı hatırlatıldı. Sırp oyuncu o sezon 12 gol 5 asistle oynayarak takımının yıldızı olmuştu.

İlgini Çekebilir
1 yıl sonra topa dokundu! Karagümrük açıkladı...
Habere Git

12 saniyede gol atıyorlar

Matt Childs, Adana Demirspor'un öldürücü kontra atak organizasyonları olduğunu belirtirken kulübün hızlı tek paslarla ortalama 12 saniyede gol bulduğunu da belirtiyor. İngiliz yazarın kontra atak organizasyonlarına örnek verdiği goller ise şu 3 maçtan oluşuyor:

  • Antalyaspor 0-3 Adana Demirspor: Skoru 2-0'a getiren Gulbrandsen'in golü (13 saniyede yapılan 12 pas ve gol)
  • Adana Demirspor 3-2 Trabzonspor:  Skoru 2-1'e getiren Ndiaye'nin golü (12 saniyede yapılan 10 pas ve gol)
  • Adana Demirspor 3-0 Sivasspor: Skoru 2-0'a getiren Onyekuru'nun golü (12 saniyede yapılan 4 pasın ardından gol)

Forvetsiz de uçuyorlar

Adana Demirspor'un bu sezonki hücum performasını da analiz eden İngiliz analist, geçen yılın aksine kulübün bu sezon ana golcüsü olmadan da uçtuğunu belirtiyor. Geçtiğimiz sezon Mario Balotelli'nin 19 golle sezona damgası vurduğu hatırlatılırken bu sene formasyonda yapılan değişiklik sonucu ana bir golcüye gerek kalmadan da takımın hücum yönünde etkin olduğu ifade ediliyor. Takımın en golcü oyuncusunun da oyun kurucu pozisyonunda oynayan eski Galatasaraylı Younes Belhanda olması bu durumu kanıtlıyor.

Montella'nın yeni Ljajic'i Belhanda

Matt Childs, analizinde takımın anahtar oyuncusunun Faslı futbolcu Younes Belhanda olduğunu belirtiyor. Faslı yıldızın büyük bir  örnek teşkil eden tekniği ve büyük tehlikeler yaratan tek paslarıyla takıma büyük katkı verdiğinin altı çiziliyor. Ayrıca Younes Belhanda'nın performansının Adem Ljajic'in 2012/2013 sezonunda Fiorentina'da yarattığı etkiye benzer bir etkiye sahip olacağı öngörülüyor.

İlgini Çekebilir
Belhanda sezona damga vuruyor
Habere Git

İki ihtiyaçları var

Yapılan analizde Adana Demirspor'un geleceğinin parlak olduğu belirtilirken Adana ekibin iki şeye ihtiyaç duyduğunun tespiti yapılıyor: 

  1. Oynanan futbol stiline uygun birkaç transfer
  2. Disiplin (Adana Demirspor geçtiğimiz sezon gördüğü toplam kırmızı kart sayısına bu yıl 9 maçta ulaştı.)

Haftaya Konyaspor karşısındalar

Spor Toto Süper Lig'in 10. haftasında dün oynanan maçta Kasımpaşa'yı deplasmanda 4-1'lik skorla mağlup eden Adana Demirspor, topladığı 21 puanla maç fazlasıyla lig lideri konumunda bulunuyor. Vincenzo Montella'nın ekibi Süper Lig'in 11. haftasında 23 Ekim Pazar günü saat 17.00'da evinde Arabam.com Konyaspor ile karşı karşıya gelecek.

İlgini Çekebilir
Adana Demirspor İstanbul'u Galatasaraylı eski isimlerle fethetti!
Habere Git
Senin için hazırladığımız haberler