Yarar: "2026 Kış Olimpiyatları kış sporları bakımından milattır"

04.06.2018 - 15:05 | Son Güncellenme: 04.06.2018 - 15:05

Türkiye Kayak Federasyonu (TKF) Başkanı Erol Mehmet Yarar, kış sporlarının zirvesinin kış olimpiyatları olduğunu söyledi.

Ülkenin en gözde kış turizm merkezlerinden olan, kayakla atlama kuleleri, curling, buz hokeyi, buz pateni salonlarının yanı sıra Palandöken ve Konaklı kayak merkezlerine sahip Erzurum, daha önce 2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunları ve 2017 Avrupa Gençlik Olimpik Kış Festivali (EYOF) gibi önemli uluslararası organizasyonları başarılıyla düzenledi.

Bu uluslararası deneyimi taçlandırmak için Türkiye, 2026 Kış Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'nı Erzurum'da düzenlemek için aday olmak isteyen kentlerin değerlendirileceği diyalog sürecine resmi başvuruyu yapmıştı.

Bu süreçte Avusturya'nın Graz, Kanada'nın Calgary, Japonya'nın Sapporo, İsviçre'nin Sion, İsveç'in Stockholm ve İtalya'nın Cortina, Milano ve Torino kentleriyle yarışan Erzurum, adaylıkta iddialı.

TKF Başkanı Erol Mehmet Yarar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sahip olduğu doğal kış sporları merkezleri ve altyapısıyla Uluslararası Olimpiyat Komitesince (IOC) değerlendirilecek Erzurum'un olimpiyatları alarak hem kış sporlarında hem de kış turizminde büyük bir atılım yapacağını belirtti.

Kayağın önemini bilen ve kış sporlarında gelişmekte olan Çin ve Kore gibi ülkelerin kayağa ciddi bütçeler ayırdığına değinen Yarar, "Kore, kış sporlarında olmayan bir ülke ama olimpiyat yaptı. Çin ise dünyada kayağın 'K'sının bilinmediği bir ülke ancak 300 milyon insandan en kötü ihtimal 150 milyon insana kayağı öğreteceğim diyor. Onlar 150 milyon derken biz 4 milyon hedefimizi büyütüyoruz." dedi.

"Türkiye en gelişmiş 10 ülkesi içine de girmiş olacak"

Yarar, turizm ve ekonomi açısından 2026 Kış Olimpiyatları'nın Türkiye için önemli olduğuna işaret ederek, "Kış sporları olmayan ülke düşünülemez. Onun için 2026 Kış Olimpiyatları kış sporları bakımından da Türkiye açısından çok önemli milattır. Çünkü dünya sporlarını temsil eden kış sporlarının yüzde 50'sinde yokuz, çünkü kayakta ilk 40'dayız." diye konuştu.

Kayağın gelişmiş ülkelerde modern spor olarak tanımlandığını dile getiren Yarar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Güreş, basketbol, voleybol ve kısmen futbol gibi başarılı olduğumuz alanlar. Ancak kayak gibi modern, gelişmiş ülkelerin sporu diye bilinen ve gelişmiş olmayan ülkelerin hemen hemen hiç birinin içinde olmadığı 10 ülkeyi kayakta sayıyoruz. Bu yüzden Türkiye eğer kayakta ilk ona girerse dünyanın en gelişmiş 10 ülkesi içine de girmiş olacak. Onun için Türkiye'nin görünümü ve vizyonu açısından kayak çok elit bir spor."

Başkan Yarar, kayağı herkesin yapmadığını anlatarak, "2026 Kış Olimpiyatları Türkiye'nin turizmi açısından büyük açılımı olacak. Biz yaz turizminin yanında Türkiye'nin en büyük açılımı kış turizmi ile olacak diyoruz ve 12 ay turizm çarkını döndüreceğiz. Çünkü yazın otellerimizde çalışan gençlerimizin çoğu kışın işsiz, ama kış turizmini doğurduğumuz zaman bu sektörde çalışanlar yaz kış çalışma imkanını bulacak. Böylece olimpiyatlar tamamlayıcı bir etki yaparak Türkiye'ye önemli sinerji katacak. Kış turizminin ekonomik değeri de çok yüksek, bu ekonomiyi tanıtmak için 2026 bizim için bir zirve olacak." ifadelerini kullandı.

Kış turizmi, yaz turizminden daha karlı

Erol Yarar, kış turizminin ekonomik getirisinin fazla olduğuna dikkati çekerek, turistlerin Türkiye'de güneş ve kum turizminin yanı sıra kış sporlarının olduğunu öğrenmesinin turizmdeki getiriyi ciddi oranda artıracağını vurguladı.

Kışın Türkiye'ye 10 milyon turist getirmenin başarılabilmesi durumunda bunun 50 milyon yaz turistine bedel bir ekonomik getiri sağlayacağını ifade eden Yarar, şunları kaydetti:

"Bu potansiyelde ancak kış turizminde var. Onun için kış turizmini planladık ve devletimize ön aşamasını sunduk. 2026 Kış Olimpiyatları da bütün bu çalışmaların tanıtımı ve bu potansiyelin harekete geçmesi açısından fırsat. Onun için 2026'nın biçim için çok derin anlamı var."

Senin için hazırladığımız haberler