"Yaşar Kemal Uğurlu, talimat dışı kararlar verdi"

15.06.2020 - 00:35 | Son Güncellenme: 15.06.2020 - 00:50

"Yaşar Kemal Uğurlu, talimat dışı kararlar verdi"

Ajansspor yorumcusu FIFA kokartlı eski hakem Bülent Yıldırım, Çaykur Rizespor-Galatasaray, Gençlerbirliği-Konyaspor ve Yeni Malatya-Kasımpaşa karşılaşmalarını değerlendirdi.

AJANSSPOR - HABER

Ajansspor'un sosyal medya hesaplarında yayınlanan 360 Derece programında Ajansspor yazarı Hüseyin Özkök'ün sorularını yanıtlayan Bülent Yıldırım, çarpıcı açıklamalarda bulundu. 

Çaykur Rizespor-Galatasaray

14.dakika: Yardımcı hakem, şüpheli baktığı pozisyonda oyunu devam ettirdi. Devam edilen pozisyonda Muslera ve Skoda çarpıştı. Burada şüphelendiği bir pozisyonu devam ettiren hakemi suçlayamayız. Zaten yardımcı hakem bayrağını kaldırmadan da şüphesini hakeme iletebilir. Daha sonrasında VAR kontrolünü yapar ve gerekirse ofsayt kararı verilebilir. Sonuç olarak yardımcı hakem, kurallar çerçevesinde oyunu oynattı. Pozisyonda hem Skoda, hem de Muslera kasıtlı bir hareket yapmıyor. Daha sonra hakem pozisyonun bitmesini bekleyerek, düdük çaldı. Düdük çaldığı an ne karar verdiğini anlayamıyoruz. Ancak Muslera sahadan ayrıldıktan sonra hakem, sakatlık kararı verse oyunu hakem atışı ile başlatırdı. Muhtemelen yardımcı hakem, pozisyondan sonra ofsayt bayrağını kaldırdı ve pozisyon serbest vuruş ile başladı. Yayıncı kuruluş görüntüleri net veremediği için hakemin oyunu nasıl başlattığını bilmiyoruz.

40. dakika: Saracchi-Samudio penaltı pozisyonunun başlangıcında Saracchi, rakibine fiziksel bir temasta bulunuyor. Samudio, temas sonrası 1-2 adım attıktan sonra aldığı darbenin etkisiyle ve kaleciyle çarpışmamak için yere düşüyor. Tabii burada hızının etkisi de var. Ancak pozisyonun penaltı olduğunu düşünmüyorum. Çünkü pozisyonda neden-sonuç etkisi yok. Samudio, Saracci'nin omuz darbesinden sonra düşmedi. Darbe sonrası 1-2 adım attıktan sonra düştü. İlk baştaki fiziksel temas gören hakemin bu yüzünden penaltıyı verdiğini düşünüyorum. Zaten VAR hakemi, Yaşar Kemal Uğurlu'ya pozisyonda ne gördüğünü sormuştur. Yaşar Kemal, Saracchi'nin fiziksel temasını gördüğünü söyleyince, talihsiz bir penaltı pozisyonu oldu. Burada VAR hakeminin müdahale etme ihtimali yok. Çünkü maç hakemi, ne gördüğünü söyleyince VAR çok açık bir pozisyon olmadıkça müdahale edemez.

72. dakika Tarık-Andone çarpışması: Bu pozisyon, insanların nadir tanık olduğu pozisyon türünden. Rize kalecisi Tarık Çetin, Andone ile çarpıştığı pozisyonda risk aldı. Andone sabit bir halde pozisyonun içindeydi, Tarık kontrolsüz bir şekilde boşa çıktı. Daha sonra kontrolsüz boşa çıkışı nedeniyle Andone'ye bir müdahalede bulundu. Bu oyun kurallarına göre penaltıdır. Bence penaltı verilmesi lazımdı. Yaşar Kemal Uğurlu, maçın heyecanı yüzünden pozisyonu kaçırdı. Zaten VAR ekibi, kendisiyle orada bir konuşma içerisine girdi. VAR uyarısı sonrası Yaşar Kemal Uğurlu pozisyonu izledi. Pozisyonu izledikten sonra kendince yaptığı pozisyon analizinden sonra penaltıyı vermedi. Ancak ben penaltı olduğunu düşünüyorum.

83. dakika: Oğulcan'a yapılan kontrolsüz bir müdahale var. Ben o pozisyonda penaltı olduğunu düşünüyorum. Ancak hem hakem, hem de VAR o pozisyonu atladı. Yayıncı kuruluş bu pozisyonun tekrarını maçın akışı nedeniyle yayınlayamadı. Bu yüzden bu pozisyon için soru işareti bırakıyorum.

Adem Büyük'ün ilk gördüğü sarı kart doğruydu. Çünkü rakibini kesmek için faul yaptı. İkinci sarı kart ve kırmızı kart için bir şey diyemiyorum.Çünkü Adem ve hakem arasında yaşananları bilmiyoruz. Yaşar Kemal Uğurlu'nun hareketlerinden anlaşıldığı gibi Adem, pozisyon sonrası konuştu için ikinci sarı kartı yedi.

"Yaşar Kemal Uğurlu, talimat dışı kararlar verdi"

Çaykur Rizespor-Galatasaray maçının hakemi Yaşar Kemal Uğurlu hakkında değerlendirmelerde bulunan Bülent Yıldırım, "Yaşar Kemal Uğurlu, oyunun hem genelinde hem de ceza sahası içerisinde kart ve faul uygulamalarında oldukça dalgalı bir görüntü verdi. UEFA talimatları ve TFF talimatları düşünüldüğünde maç içerisinde talimat dışı kararlar verdi. Bunlar standartsız kararlar ve maçtaki vücut diliyle beni şaşırttı" dedi.

Gençlerbirliği-Konyaspor

45. dakika: Stancu'nun kullandığı bir serbest vuruş vardı. Orada bir penaltı beklentisi oluştu. Ancak pozisyon çok net olmayan yani gri bir pozisyondu. Oyuncu her ne kadar risk alıp, kolunu açmaya çalışsa bile küçülmeye çalışırken topun çarpması gerçekleşti. O yüzden gri bir karardı.

90+2'de yine bir penaltı beklentisi yaşandı. Ancak orada bir ihlal ya da karar atlaması olduğunu düşünmüyorum. Pozisyonda sıkıntı yok.

90. dakikada hakem, Ramos'a doğru bir sarı kart gösterdi. Kendisini buradan tebrik ederim. Çünkü orada Ramos, rakip oyuncunun topuna doğru kayıyor. Temiz bir şekilde topa vurmaya başarıyor ancak o kadar süratli geliyor ki topa müdahale ettikten sonra rakip oyuncuya da müdahalede bulunuyor. Topa müdahalesi iyi olsa bile sert müdahalesi yüzünden rakibini tehlikeye sokuyor.

Yeni Malatyaspor-Kasımpaşa

Malatyaspor kalecisi Farnolle, topa kayarak hem topa, hem de rakibine müdahalede bulundu. Bunun sonucunda hakem, penaltı kararını verdi. VAR hakemi, maçın hakemini pozisyonu izlemesi için ekrana çağırdı. Tekrarı izleyen hakem, orada Farnolle'nin müdahalesini görüyor. Ancak VAR'dan aldığı uyarı nedeniyle maçın hakemi, verdiği doğru kararı iptal ediyor. Hep söylüyorum; VAR'ın müdahalesi sonucunda hakemlerde bir kafa karışıklığı oluyor. VAR konusunu bir türlü oturtamadık. Burada VAR'ın gereksiz müdahalede bulunmaması, hakemin de aldığı kararının arkasında durması lazım.

Senin için hazırladığımız haberler