Beşinci Şampiyon Bursaspor TFF 2. Lig'e Düştü

14.05.2022 - 19:17 | Son Güncellenme: 15.05.2022 - 00:39

2009-10 yılında Ertuğrul Sağlam döneminde Süper Lig'in şampiyonu olan Bursaspor, TFF 1. Lig'den TFF 2. Lig'e düşmeyi garantiledi. İşte tüm detaylar...

Beşinci Şampiyon Bursaspor TFF 2. Lig'e Düştü

AJANSSPOR-ANALİZ

Süper Lig'de önce üç büyüklerin egemenliği vardı. Bunu 70'lerin ortasında Trabzonspor kırdı. Ardından da futbolumuz 'Dört büyükler'in hegemonyasına geçti. Yıllarca yeni bir şampiyonun çıkıp çıkmayacağı soruldu. Bu konuda futbolseverler pek de umutlu değildi. Ancak 2010 yılında 5. şampiyona tanıklık ettik: Bursaspor...

Fenerbahçe'ye karşı şampiyonluk

Bir endüstri şehri olan ve ülkenin sermaye birikimi en yüksek illerden olan Bursaspor'un şampiyon olması aslında geç bile gelen bir başarıydı. İbrahim Yazıcı Başkanlığı'nda ve Ertuğrul Sağlam yönetimindeki takım Fenerbahçe ile girdiği amansız yarışta ipi göğüsleyerek, adını 5. şampiyon olarak tarihe yazdırdı.

Şampiyon Timsah'ın gözyaşları

Artık yeşil beyazlılar, daha büyük başarılar için umutlanıyordu. Ancak, işler hiç de beklendiği gibi gitmedi. Şampiyon Süper Lig'den düşmekle kalmadı, bugün de TFF 2. Lig'e düştü. Evet, zirve ligin 2 lig altına indi Timsah... Ve Türkiye Şampiyon Timsah'ın akıttığı gözyaşlarına şahitlik ediyor, bir kez daha. Bursaspor'un Süper Lig şampiyonu olmasında ve sonra küme düşmesinde anahtar bir isim var. O isim artık aramızda olmayan eski başkan İbrahim Yazıcı. Başkan Yazıcı neden anahtar?

Detaylara bakalım:

İlk dip 2004 yılında yapıldı

1963 yılında kurulan Bursaspor, 2003-04 sezonunda Süper Lig'den düştü. Yeşil beyazlı camia bir önceki sezon atlattığı tehlikeyi bu kez savuşturamamış ve büyük bir yıkım yaşamıştı. Fakat, bu yıkım tarihi başarıya gidecek taşların da döşenmesine bir fırsat tanıdı. Yani Bursaspor'un büyük bir sıçrama yapması bu diple mümkün olmuştu. Zira 2 sezon aradan sonra yeniden döneceği Süper Lig'de 2009-10 sezonunda şampiyon olacaktı.

Şampiyonluğa kadar 24 başkan!

Bursaspor, 2010 yılında şampiyon olduğunda başkanlık koltuğunda İbrahim Yazıcı vardı. Yazıcı'nın 16 Ekim 2007'de koltuğa oturana kadarki 44 yılda başkanlık tam 24 kez el değiştirmişti. Yani 1 yıl 8 ayda bir başkan değişikliğine gitmiş kulüp. Bursaspor'un tarihinde üst üste en uzun süre başkanlık yapan isim İbrahim Yazıcı, ilk olarak 1988-1992 döneminde başkanlık yaptı ve bu süreçte Başbakanlık Kupası'nı kazandı.

İkinci Yazıcı döneminde tarih yazıldı

İbrahim Yazıcı'nın ikinci dönemi daha uzun sürdü. 2007-2013 arasında 6 yıl boyunca koltukta oturdu ve işte bu dönemde tarih yazılarak, Süper Lig şampiyonluğuna ulaşıldı. 2018-19 sezonunda; yani şampiyonluktan 9 sezon sonra kulüp küme düşerek, TFF 1. Lig'e indi. Kulübü çöküşe götüren en büyük neden idari ve mali istikrarsızlık ve buna bağlı olarak büyük borç yükü!

Son 9 yılda 7 kez başkan değişti

İbrahim Yazıcı'dan sonraki 9 yılda kulübün başkanlığı 7 kez el değiştirdi. Bir başkanın yönetimdeki ortalama ömrü 1 yıl 2 ay oldu. Yani kulüp, Süper Lig şampiyonluğu öncesindeki idari istikrarsızlık çizgisinden bile daha kötü bir periyoda girdi. 2021 yılı kapandığında kulübün borcu 900 milyon liraya dayanmıştı. Eski vergi ve stopaj borçları da hesaba katıldığında borç 1 milyarı geçmiş durumda.

Bursaspor'a yeni İbrahim Yazıcı lazım

Üç sezondur TFF 1. Lig'den yeniden Süper Lig'e dönmeye çalışan kulüp, bilakis bir alt ligin yolunu tuttu. Büyük borç yükü nedeniyle transfer yasaklarına uğrayan ve çoğu zaman altyapıdan takviye gençlerle mücadele eden kulüp, şimdi ağır borç yüküyle 2 basamak alttan yeniden Süper Lig yolculuğuna çıkmak için uğraşacak. Ancak bunun için öncelikle yönetimde istikrar sağlaması lazım. Yani yeni bir İbrahim Yazıcı bulmak zorunda. Çünkü Süper Lig şampiyonluğu öncelikle yönetimde sağlanan 6 yıllık istikrarın ürünüydü. Bu yeniden sağlanamazsa, kulüp daha da kötü noktalara sürüklenebilir.

Senin için hazırladığımız haberler