Beşiktaş'ın kaybettiği 2 puanı böyle değerlendirdi: "Yazık o 36 dakikaya"

15.08.2022 - 10:08 | Son Güncellenme: 15.08.2022 - 10:22

Süper Lig'in 2. haftasında Alanyaspor ile Beşiktaş arasında 3-3 beraberlikle sonuçlanan 6 gollü maçta sahadan 1'en puanla ayrıldı. Spor yazarları karşılaşmayı değerlendirdi.

Beşiktaş'ın kaybettiği 2 puanı böyle değerlendirdi: "Yazık o 36 dakikaya"

Süper Lig'in ilk haftasını galibiyetle kapatan iki takım Alanya'da karşı karşıya geldi. Konuk ekip Beşiktaş'ın 3-0 öne geçtiği maçta ev sahibi Alanyaspor geriden gelerek 3-3'lük beraberli yakaladı. İki takım da bu sonuçla puanını 4'e yükseltti. 6 gol, iki penaltı ve 1 kırmızı kartın olduğu karşılaşmayı spor yazarları köşelerinde değerlendirdi. İşte o değerlendirmelerden bazıları...

Ali Ece: Yazık o 36 dakikaya (Fanatik)

N'Koudou futbol topunu görünce şeker dükkanına girmiş çocuklar gibi oluyor: Olabildiğince neşe ve kontrolsüz bir coşkuyla doluyor. Bir sol açığın 30. saniyede sarı kart görmesini sadece teknik yorumla açıklamak imkansız. Aynı N'Koudou hemen sonra maçın ilk golüne imza attı: Valerien Ismael, Weghorst geldiğinden beri N'Koudou’nun golüyle sonuçlanan duran top organizasyonunu ısrarla çalıştırıyor: Hava kuvvetleri komutanı Weghorst arka direğin biraz gerisinde çizgide yüksek top bekliyor, duran top komutanı Ghezzal tam kafasının gideceği yere atıyor. Hazırlık maçları döneminde tekrar yıldızını parlatan ve 11’e göz kırpan Salih de sağıyla dripling soslu feyk üstüne sol ayak içiyle güzel bir gole imza attı.

Ghezzal’ın gole çevirdiği penaltıyı oluşturan pozisyonda da Salih tam N'Koudou sprinterliği silahını ateşleyecek çok iyi bir kilit uzun pas attı. Emrecan 2. sarıdan atılan kadar Beşiktaş çok iyiydi, özellikle Weghorst geçen sezonun en büyük iki eksisinden birisini büyük bir artıya dönüştürmüştü. Diğer büyük eksik ise geçen hafta olduğu gibi kabak gibi ortada: Banko 11 oynayabilecek kapasitede bir sağ stoper alınmadı! Emrecan’ın kumaşı iyi ama hem solak hem de tecrübesiz. Misal Marcelo, Zago gibi tecrübeli bir sağ stoper takımı 3-0öndeyken sarı kartı da varsa o riske girmez!

Arkana yaslanırsan...

Devre sonunda Efkan’ın frikik golü olmasaydı ve soyunma odasına 3-0’la gidilseydi Valerien Ismael 2. yarıya bu kadar radikal değişiklikler ve ultra defansif önlemlerle başlar mıydı? Ghezzal’ın sakatlık durumu zaten soru işaretiydi tamam, 10kişi kalınca riske atmayabilirsin. Ama tek sprinter oyuncun NKoudou ve onu etkili kontratağa çıkarabilecek pasları atma ihtimali en yüksek oyuncu formda Salih’in ikisini birden çıkartırsan sadece arkaya yaslanırsın. Bu kadar arkaya yaslanırsan da kendi kalene gol ve penaltı gibi kazalar başına gelebilir.

İlgini Çekebilir
Herkesin konuştuğu Yasin Kol'un kararları doğru mu? İşte yanıtı...
Habere Git

Güntekin Onay: Valerien Ismael’in hediyesi (Hürriyet)

Fransız Hoca, hamleleriyle maçın kaderini değiştirdi.
Beşiktaş, ön alanda yaptığı yoğun baskıyla Alanyaspor’u hataya zorladı ve çalışılmış bir korner organizasyonu sonucunda N’Koudou ile karşılaşmanın başında öne geçti. İlk yarının en iyilerinden Salih’in farkı 2’ye çıkartan golü, yine ilk 45 dakikanın yıldızlarından N’Koudou’nun hazırladığı pozisyon sonrasında gelen penaltıyla 3-0’a gelen skor ile birlikte herkes Beşiktaş’ın maçı koparttığını düşündü.

Ersin frikik atışında niye hamle yapmadı?

Siyah beyazlıların 11’e 11 devam etmesi halinde farkı daha da artması beklenirken ilk kez 11’de sahaya çıkan stoper Emrecan 2’nci sarı kartı görerek takımını 10 kişi bıraktı. Genç savunmacı ilk maçında Beşiktaş seviyesini kaldıracak düzeyde görünmedi. İlk devrenin son anlarında Efkan’ın frikik golüyle Alanyaspor’u, 1 kişi eksik Beşiktaş karşısında umutlandırdı. Kaleci Ersin Destanoğlu’nun ise tam da köşeye gitmeyen topa niye hamle yapmadığını da anlayamadık.

Anlamsızca panik yaptı ve 5-3-1’e döndü

İkinci yarının başlamasıyla birlikte 3 değişiklik birden yapan Valerien İsmael, 5-3-1 formasyonuna döndü. Ghezzal, N’Koudou ve Salih gibi iyi oynayan 3 orta saha oyuncusunu birden çıkartıp, 2 stoper ve Boyd’u sahaya sürmek ise çok radikal ve anlamsızdı. Topu öne taşıyacak, pas yapacak bir kurgudan tamamen uzaklaşıp sadece skoru korumayı hedefleyen Fransız teknik adam, bu abartılı hamlesiyle maçın devamında sahaya sürecek bir orta saha oyuncusu da bulamadı.

Büyük takım hocası mı kesinlikle tartışılır

Valerien İsmael’in hesaplayamadığı bir başka faktör de skorun erkenden dengeye gelmesi olasılığıydı. Ayrıca neden topu rakip yarı alana taşıyabilecek ve savunma arkasına koşu yapacak bir Jackson Muleka hamlesi yapılmadı onu da anlayamadık. Dünyada sadece 10 kişi kalan kendi takımıymış gibi erkenden 3 değişiklik yapıp tüm kurguyu değiştiren Valerien İsmael, aldığı maçı elleriyle hediye etti.

 

İkinci yarıda topa sahip olma oranları %84’e %16 ve bu tablonun tek sorumlusu Valerien İsmael. Fransız teknik adamın iyi bir çalıştırıcı olduğu ortada ancak büyük takım hocası mı? Kesinlikle tartışılır. Hakem Yasin Kol ise kesinlikle bu seviyede maç yönetecek bir hakem değil.

Attila Gökçe: Hakem çözdü, Ismael bozdu! (Milliyet)

Liglerin son haftalarında görülebilecek “çılgın” bir maç izledik… Hakemden yerli-yabancı futbolculara, kenardaki hocalara kadar sahadakilerin tümü de aceleci, çabuk, telaşlı, aynı zamanda becerili, gergin ve tepkili oyunun aktörleri oldular.
Daha birinci dakika dolarken hakem Yasin Kol “kovboy” gibi hızlı bir beceriyle sarı kartını çıkarıp Nkoudou’ya gösterdi. Yanlış mı? Hayır, yerden kayarak kontrolsüz biçimde rakibini düşürdü Nkoudou. Bence tüm oyuncuların uyanması gereken bir başlangıçtı bu. Yasin Kol futbolu oynamıştı biliyordu. Cumartesi günü Nef Stadı’ndaki muadili gibi dağılmaya niyeti yoktu, ama ilk yarıda çaldığı faul düdükleri ve gösterdiği kartlarla maçı adeta dağıttı. Oyunun akışını sık sık faul düdüğüyle kesmesi de dikkat çekiciydi.

Beşiktaş için ligin belki de en neşeli günü yaşanacak ama…

Uzun anlattık… Hızlı maçta hemen goller de erkenden geldi. 3’te Ghezzal’dan korner atışı, Hollandalı’nın arka direkte kafa ile indirdiği top ve  Nkoudou’nun da kafayı (!) çalıştırması..  Sonra Ghezzal’ın 21’de ceza alanı içinde boş durumdaki Salih’e attığı nefis pas… Pardon bu bir asist. Çünkü Salih’in harika solu var. 30’da Targhalline’in Ghezzal’a müdahalesi penaltı. O da kalkıyor yerden ve golü atıyor. Beşiktaş için ligin belki de en neşeli günü yaşanacak ama… Genç stoper Emrecan 15 ve 37’de iki sarı kat görüyor… Tecrübesiz, heyecanlı ve çabuk delikanlı ilk maçında kırmızıya yakalanıyor. Oyunu bozan bir kırmızı kart bu… İlk yarı sonuna kadar 71/29 topu rakibine bırakıp çabukluğuyla golleri sıralayan Beşiktaş, eksilip 10 kişi kalınca etkinliğini, taktik üstünlüğünü bırakıyor. Maç sonunda topu 78/22 kaybediyor. Berkay’ın stopere çekilmesiyle orta alan ileri uç bağlantısı kopuyor. Sonra 45+’da Efkan’ın frikikten attığı usta işi gol, 81’de Saiss’in ters kafa vuruşuyla kendi kalesine attığı derken 90+3’te Gedson’un Ferhat’a yaptığı penaltı ve Candeias’ın golü: 3-3… Dedik ya çılgın bir maç bu…

Buyrun Sayın Çebi, işte yepyeni bir hakem!

Valerien Ismael’in adeta paniğe kapılarak ikinci yarıya üç değişiklikle başlaması, üç gol atan Nkoudou, Salih ve Ghezzal’ı çıkarıp Necip, Montero ve Boyd’la beşli savunmaya dönmesi, belki çaresizlikten doğan bir arayıştı ama yanlıştı, olmadı. Takım adeta paniğe kapıldı. Kozlarını kaybetti. Hocası tarafından törpülendi. Valerien Ismael’in dağıldığını gördük. 

 

Bu arada... Beşiktaş Başkanı Sayın Ahmet Nur Çebi tam da hazırlık maçları yapılır, hakemler seminerde toplanırken, keskin demeçlerle hakemlere yönelik budama operasyonlarını devam ettirmek istiyordu. Eskiler gitsin, yeniler gelsin! Başkan’ın en etkili hakem yorumu. Buyrun Sayın Çebi, işte yepyeni bir hakem!

Ömer Üründül: Hamleler doğru (Sabah)

Alanyaspor'un İtalyan teknik direktörü Farioli'nin bir türlü vazgeçemediği takıntısı var. "Kalemize etkili bir pres de yapılsa her türlü riski göze alıp pas yaparak çıkacaksınız.'' İşte bu alışılmış rahatsızlık ve bir korner hediye edince Beşiktaş çok erken bir skor ve moral avantajı yakaladı. İlerleyen dakikalarda bütün saha içi dengeleri Beşiktaş lehine değişiyordu. Alanya ileride pas yaparak hücum ediyor ama kaptırdıkları her toptan sonra geniş alanda yakalanıyordu. Başta N'Koudou sprintleriyle karşı kaleyi zorluyordu. Beşiktaş ilk devrede 3 farklı skor avantajı yakaladı. Sonra sahneye genç Emrecan çıktı. Sarı kartı olan bir futbolcu, takımı 3-0 galipken ikinci sarıyı görmez. Bunun deneyimsizlikle falan alakası yok. Bu arada şu görüşümü de bildireyim, hakemin Emrecan'a gösterdiği ilk sarı kart ağırdı. Bu dakikadan sonra yoğun bir Alanyaspor baskısı başladı.

Cesur bir hamle olarak gördüm

2. devre başlamadan Valerien İsmael'den ilginç hamleler geldi. Salih, N'Koudou ve Ghezzal'ı çıkardı. Şimdi maç berabere bitince genel eleştiriler İsmael üzerinde yoğunlaşacak. Ama ben bunu doğru ve cesur bir hamle olarak gördüm. Hava çok sıcak ve nemliydi. Bir kişi eksiksin, Ghezzal ve N'Koudou'nun fiziksel durumları yeterli değil, Salih de çok yorulmuştu. 2. yarıya atak başlayan, organize gelen Alanya'da yine sahneye Farioli çıktı. Aynı anda dört oyuncu birden değiştirdi, sonra takım çorbaya döndü. Ama şans önemli faktör. Beşiktaş pozisyon vermezken gereksiz sebep olunan penaltı ve de Saiss'in kendi kalesine attığı jeneriklik gol sebebiyle maç berabere bitti.

Senin için hazırladığımız haberler