Yeni Sezon 2022 Formula 1 Yarışları Başlıyor

Akın Ungan
17.03.2022 - 16:08 | Son Güncellenme: 17.03.2022 - 16:26

3 ay süren sezon arası sona erdi. 2022 Formula 1 yeni sezon başlıyor. Formula 1'in yeni sezonu ile ilgili tüm detayları Yiğit Yüksel kaleme aldı. İşte detaylar...

Yeni Sezon 2022 Formula 1 Yarışları Başlıyor

Yiğit Yüksel- AJANSSPOR

Dünyada yaşanan olayların hızlı değişimiyle üç aylık sezon arası göz açıp kapayıncaya kadar geçti. Nefesleri kesen 2021 sezonunun ardından herkesin merakla beklediği 2022 Formula 1 sezonu başlıyor!

Başlıyor başlamasına, ancak daha önce görülmemiş belirsizliklerle birlikte başlıyor.

Araçlar değişti

2022 sezonu için araçlarda radikal değişiklikler oldu. "Yer etkisine" sahip yeni araçlarla ilgili Barselona ve Sakhir'de tamamlanan testlerde araç ve sürücülere dair performanslarla ilgili somut bir şey söylemek güç.

Haas artık zayıf değil

Kağıt üzerinde Mercedes ve RedBull ikili mücadelelerini bırakmamış görünürken, Ferrari testlerde en fazla tur atan takım olarak hız ve dayanıklılık açısından üçüncü takım izlenimi veriyor. Bu üç takım dışında kalan takımlar farklı lastik ve koşullarda birbirlerine yakın performanslar sergiledi. Haas takımı bile artık zayıf bir görüntü vermiyor.

"Sandbagging" yaygın

Elbette bu testlerde "sandbagging" yani rakiplerini yanıltma fazlasıyla yaygın bir durum. Özellikle zirve takımlar gerçek performanslarını gizleyerek, rakiplerinin daha keskin analizler yapmasına engel oluyor. Yine benzer şekilde pek çok farklı değişkenin analiz edildiği testlere dair kesin sonuçlar söylemek çok güç.

Gözler Bahreyn'de

Kimin hızlı bir araca sahip olduğunu sezonun ilk yarışı Bahreyn'de sıralama turlarında öğreneceğiz. Kimin en dayanıklı olduğunu da yarışta göreceğiz.

Yeni sorun, "porposing"

2022 testlerinde yeni araçların tasarımının sonucu olan bir başka sorun da ortaya çıktı. "Porpoising" adı verilen dalıp-çıkma olarak çevirebileceğimiz bir yüksek hız problemi doğdu. Yer etkisi nedeniyle araç yüksekliğine bağlı olarak özellikle uzun düzlüklerde yüksek süratlerde araçlar adeta bir top gibi sekiyor.

Pilotlar şimdilik şikayetçi değil

Henüz pilotlardan aşırı bir şikayet gelmese de, yarışlarda sürücü performansı ve araç dayanıklılığına etkisinin ne olacağını izleyerek öğreneceğiz. Benzer şekilde yer etkisi nedeniyle öndeki aracı takibin kolaylaştığı ancak önden ve arkadan kaymanın daha sık yaşandığı pilotlardan gelen bildirimler arasında.

Pandemiden savaşa geçiş

Son iki yıldır pandeminin F1 sezonunu nasıl etkilediğini biliyoruz. Her şey düzeliyor derken Rusya-Ukrayna arasında yaşanan savaş-işgal nedeniyle yine F1 direkt olarak etkilendi. Haas takımı, ana sponsoru ve Rus sürücüsü Mazepin'in sözleşmesini feshetti.

Hızlı bir Schumacher izleyeceğiz

Bu arada Mazepin’i takımdan çıkartılması Schumacher’in önünü açacak. Bu sene mental olarak çok daha rahat ve hızlı bir Schumacher izleyeceğimize eminim. Rusya GP'si takvimden çıkartıldı. F1 yönetiminin birincil olarak aldığı bu kararlara ek olarak, gelişmeler ışığında yeni kararlar alacağı da aşikar.

Bunun sonucunda iptaller, ertelemeler ve daha ciddi sonuçlar sezona etki edebilir. Umarım yaşanan gergin ortam en kısa sürece barışçıl bir şekilde son bulur ve kesintisiz bir sezon izleyebiliriz.

Hamilton'un son sezonu

2021 şampiyonluğunu olaylı bir şekilde son yarışta Verstappen'e kaybeden Hamilton, iki ay sırra kadem basıp ortadan kayboldu. Hemen emekli olacak dedikoduları ortaya çıksa da, Hamilton böyle bir şeyin gerçek olmadığını tekrar ortaya çıkıp Mercedes ile sözleşme imzalayarak söylemiş oldu.

Şampiyon olamazsa, emekli olacak

Şampiyonluk sonrası yazımda Hamilton'un 2022 sezonunda en büyük mücadelesini vereceğini söylemiştim. Buna olan inancımda bir değişiklik olmadı. Hamilton'un bu sezon şampiyon olamaması durumunda, ikincilik dahil, emekli olacağını düşünüyorum.

Sezon sonu için sinyalleri veriyor

Özellikle Russell'ın performansı eğer yarış kazanmaya yakın olursa, takım içerisindeki bir rekabet Hamilton'u ekstra yıpratacaktır. Hamilton'un yarış dışında başka projelerde de adını duymaya başlamamız aslında sürücünün sezon sonu bırakacağının sinyallerini de veriyor.

İlgini Çekebilir
Cem Bölükbaşı'nın gözü Formula 1'de
Habere Git

5 yarış 4 kıta

Sezonun ilk beş yarışı dört farklı kıtada yapılacak. Takımlar 50 günde neredeyse devr-i alem yapacak. Takım ve sürücüleri oldukça yoğun bir şekilde yoracak bir dönem bekliyor. İlk beş yarışı belirli bir takım ve sürücünün domine edeceğini düşünmüyorum. Yarışlar her tür sürprize gebe olacak. İlk beş yarışı domine eden olursa sezon heyecanı erkenden sönebilir.

Heyecanın son yarışa kadar sürdüğü, huzur ve barış dolu bir dünyada seyir keyfi yüksek bir sezon olması dileğiyle, beş kırmızı ışık sönsün ve artık yarış başlasın!

Senin için hazırladığımız haberler