Yeni MHK'da kuzen krizi!

25.08.2020 - 15:30 | Son Güncellenme: 25.08.2020 - 15:35

Metin Tokat'ın kuzeni Serkan Tokat, yeni MHK'da yer aldı. Peki, TFF'nin yeni yayınladığı MHK Talimatı'na göre bu akrabalık derecesi bir engel taşıyor mu? Etik mi? İşte detaylar...

Yeni MHK'da kuzen krizi!

AJANSSPOR-HABER

TFF yeni MHK'yı açıkladı. Eski hakem Serdar Tatlı yeni başkan oldu. Tatlı'nın yönetiminde başkanvekili olan Metin Tokat'ın kuzeni Serkan Tokat da Süper Lig'de hakem. Bu durum daha ilk günden bir kriz olarak tartışmaların fitilini ateşledi.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Zekeriya Alp'in istifasıyla görevi sona eren Merkez Hakem Kurulu'nun (MHK) yeni yönetimini tayin etti. TFF'den yapılan açıklamada yeni MHK Başkanı, kamuoyunda günlerdir yazılıp çizildiği gibi, eski hakem Serdar Tatlı oldu. Tatlı'nın başkanvekilliğini ise yine bir başka eski hakem Metin Tokat oldu... Tatlı MHK'sı adeta Alp'ten önce görevde bulunan Yusuf Namoğlu MHK'sı oldu! Zira Serdar Tatlı dahil, Metin Tokat, Erol Ersoy, Kadir Tozlu, ve Ahmet Erdoğan, Şubat 2019'da istifa eden Namoğlu'nun yönetiminde yer almıştı.

En önemli kurumda akrabalık serbest!

Yeni MHK'da Metin Tokat'ın yer alması daha ilk günden bir kez daha tartışmalara neden oldu. Zira Tokat'ın amcasının oğlu; yani kuzeni Serkan Tokat, Süper Lig'de hakemlik yapıyor. TFF'nin yeni yayınladığı MHK Talimatı'na göre bu akrabalık derecesi bir engel değil ancak etik olarak tartışma konusu oldu. MHK Talimatı'na göre, "Bölge Hakem Kurulu'nda aynı bölgede, aday hakem, il hakem, bölgesel hakem ile il gözlemci ve bölgesel gözlemci kadrolarında bulunanların birinci dereceden akrabalarından olmaması şarttır" deniliyor. Yine talimata göre "İl Hakem Kurulu'nda aynı ilde, aday hakem, il hakem ve il gözlemci kadrolarında bulunanların birinci dereceden akrabalarından olmaması, şarttır" maddesi de yer alıyor. Talimatın bir başka maddesi de şöyle diyor: "Hakemlerle birinci dereceden akrabalık ilişkisi olan kişiler bu hakemlerin bulunduğu kategoride gözlemci, mentör ve hakem izleme görevlisi olarak atanamazlar."

Lig başladığında tartışma büyür

TFF yönetimi, hakem ve gözlemciler arasında bu kadar hassas davranırken, MHK gibi en önemli kurumda aynı hassasiyeti gözetmiyor ve 'birinci derece' sayılmayan akrabalardan birinin MHK yönetiminde yer almasına diğerinin hakem olarak Süper Lig'de düdük çalmasında mahsur görmüyor. Hakem caiması, TFF'nin talimat değişikliğine gitmesi gerektiğini düşünüyor zira Metin Tokat ve Serkan Tokat'ın ilişkisinin ligler başladığında birçok tartışmaya neden olacağı kanaatinde.

MHK yönetimi için yorumculuk engel değil

MHK Talimatı'nda Bölgesel Hakem Kurulu , İl Hakem Kurulu, gözlemcilik ve mentörlük için için şu koşul da bulunuyor:

"Görsel, işitsel, yazılı (internet dahil) ve sosyal medyada futbol yorumcusu olarak daha önceden görev yapmamış ve halihazırda da yapmıyor olması..."

Ancak aynı koşul MHK Başkan ve üyeleri için geçerli değil. Örneğin yeni başkan Tatlı da medyada yorumcu olarak bulunuyordu. Nitekim, Tatlı'nın bugünden itibaren birlikte çalışacağı hakemler hakkındaki yorumları sosyal medyaya düşmeye başladı bile. Hakem camiası, bu talimatın da ya değiştirilmesi veya MHK üyelerine de uygulanması gerektiğini savunuyor.

Senin için hazırladığımız haberler