Yeni sezona girerken...

23.08.2018 - 01:47 | Son Güncellenme: 23.08.2018 - 01:47

İsmet Badem'in vefatından önce Ajansspor için yazdığı son yazı:

"Bir basketbol sezonunda daha giriyoruz... Oh be! Yaz ne uzun ve ne sıcak! Basketbol parkelerinin kokusunu özlemişiz gerçekten...

Avrupa’nın en iyi liglerinden biri olarak gördüğüm Basketbol Süper Ligi, önümüzdeki sezon da büyük mücadelelere sahne olacak. Üst üste dört sezon boyunca Avrupa Arenası’nda Final Four’a yükselen Fenerbahçe, bu sezon da Türkiye’de şampiyonluk favorilerinden biri olacak. Elindeki kadroyu büyük ölçüde koruyarak pota altına Lauvergne gibi önemli bir takviye yaptı Ayrıca NBA patentli guard Ennis de arzu beklenen katkıyı verirse BSL’de finale çıkmak hiç zor olmasa gerek.

Gelelim Anadolu Efes’e... Türk basketbolunun en önemli kulüplerinden olan Anadolu Efes’te “eski Anadolu Efes”e dönüşün ışığını görüyorum. Hemen hemen çeyrek asır önce lacivert beyazlı kulübe adım atan Ergin Ataman’ın, takımını Avrupa’da ve Türkiye’de en yükseklere çıkaracağını düşünüyorum. Bu sezon yapılan transferleri çok yerinde buluyorum. Özellikle NBA’den gelen Shane Larkin’in takıma kısa sürede uyum sağlayıp, ipleri eline alarak Efes’in yeni Naumoski’si olduğu takdirde eski Efes’i ve başarılarını izleyeceğimizden hiç kuşkum yok. Ayrıca Anderson, Beaubois, Pleiss ve Moerman gibi isimler de Anadolu Efes’i yukarılara taşıyacak isimler. Türkiye’de finali oynamaya en yakın takımlardan biri olarak gördüğüm Anadolu Efes’in, Avrupa’da da play-off ve final four oynaması da uzak ihtimal değildir kesinlikle.

Diğer takımlara gelirsek aslında hala transferleri çeşitli nedenlerden dolayı tamamlanmamış olan takımlar var. Bu yüzden de onlar için müspet ya da menfi yorum yapmanın doğru olmayacağı kanaatindeyim. Tamamlanan kadroların ardından konuşmak daha gerçekçi olacaktır. Ama söylemeden geçemeyeceğim, bazı takımların eski kadro ve performanslarını arayacağız diye düşünüyorum. Bu konuyu da bilahare irdeleriz.

Ligimizin yenileri Bahçeşehir Koleji ve Afyon Belediyesi’ne de hoş geldin demek isterim ama bir de kapanan, basketboldan çekilen ve hatta halen kapanır mı acaba diye endişe edilen kulüpler ile ilgili de bir iki kelam etmek isterim.

Türk basketbolu bu noktaya kolay gelmedi. 80’lerin başında Avrupa kupalarına giden takımlarımız 40-50 farklar ile mağlubiyetler alıyordu. Bu makus talihimizi Anadolu Efes ile yendik 90’ların ortalarında. Bir Türk takımının Avrupa’daki ilk kupası ve hatta takımlar bazında Avrupa’daki ilk kupasının sevincini tüm Türkiye yaşamıştık. Sonra bu yoldan diğer takımlarımız da geldi ve artık Avrupa Arenası bizim için ön elemelerde saf dışı kalacak bir turnuva değil, kupayı kaldıracağımız turnuvalar haline geldi. Efes’in ardından Beşiktaş’ın EuroChallenge, Galatasaray ve Darüşşafaka’nın Eurocup, Fenerbahçe’nin de Euroleague zaferleri ile gururlandık. Bu çerçevede Türk basketbolu da belli bir seviyeye geldi. Ligimizden çekilen her bir tuğla, hem mücadele gücünden hem de marka değerinden bir şeyler götürüyor. Bu yola girdiysek hep beraber girdik ve sonuna kadar mücadele etmeliyiz. Türk basketbolu Türkiye’nin dört bir yanındaki basketbol takımları ile birlikte çok güzel...

Tüm bunları yazarken, sakın etraf toz pembe sanmayın. Ama yıllarca FANATİK BASKET, TV. ve Radyolarda basketbolu hep iyi yönleri ile tanımlarken, bir çok muhalif dost "çiçek-böcek" diye sitem ederken! Yine bardağın dolu kısmını görme savaşımı içindeyim. Yoksa FIBA'da 12 dosyası bulunan Trabzon'un daha açılmayan dosyaları ve imkansıza yakın borçlar nedeniyle seneye Ligimizin bir eksik takımla oynama tehlikesi var. Türkiye'de ilk kez Eskişehirli 10 idareciye 900 bin TL ceza kesildi. Konu tahkimde! İdareciler karar aleyhine çıkar ve ödememekte direnirse basketbol mahkeme salonlarına taşınır! Eskişehir-Uşak-Giresun-Antalya kapandı bir çok takım sırada dedikoduları var! Kapanan takımlarla yılların yatırımları "ÇÖP" oldu! :Banvit'in yeni patronları seneye biten anlaşma nedeniyle basketbolun kapısına kilit vurur mu? İnşallah vurmaz! Beşiktaş ve Galatasaray yeterli kadro kuramadılar. Fenerbahçe ile ezeli rekabeti peşinen kaybetmiş olacaklar! Tribünlere hangi basketbol ile seyirciyi dolduracağız?

İtalya, Almanya, Fransa tüm takımlar, İspanya ve Yunanistan da bir kaç takım dışında minimum paralarla basketbol takımları kuruyorlar. Oturmayan sistem ve yöneticilik vasıfları gelişmemiş insanlarla buraya kadar! THY ve BEKO Avrupa'da sponsorluk yaparken neden Türkiye'ye girmez? Kısaca Hidayet Türkoğlu ve ekibi öyle bir döneme rastladı ki! İşin içinden çıkmaları gerçekten çok zor! Kolay gelsin.

ÖNEMLİ NOT: Son zamanlarda basketbol camiasında aramızdan ebediyete intikal eden dostlarımız bizleri çok üzdü. Son olarak Doğan Hakyemez, Battal Durusel içimizi acıttı. Mekanları cennet olsun. Dileriz son olur."

Senin için hazırladığımız haberler