Pekin Kış Olimpiyatları'na Robotlar Damga Vurdu

11.02.2022 - 13:33 | Son Güncellenme: 11.02.2022 - 15:29

Pekin Kış Olimpiyat Oyunları teknolojik şovlara da sahne oluyor. Sporculara yerçekimsiz yataklarda yatma olanağı verilirken, yemekten temizliğe bir çok işi de robotlar görüyor. İşte detaylar...

Pekin Kış Olimpiyatları'na Robotlar Damga Vurdu

AJANSSPOR-DIŞ HABER

Çin'in başkenti Pekin'de devam eden 2022 Kış Olimpiyat Oyunları'nda kullanılan teknolojiler de dikkat çekiyor. Robotlardan uyku odalarına ve sanal para ödemelerine kadar fark yaratan teknolojik uygulamalar hayata geçirildi. Olimpiyatlarda en dikkat çeken teknolojiler robotlar.

Garsonların yerini robot aldı

Bir çok robot hem oyunları izleyen ziyaretçilere hem de sporculara asistanlık yapıyor. Bazı teknolojik makinalar, Covid-19 için gereken sosyal mesafenin sağlanmasını kontrol ediyor. Robotlar ayrıca ulaşım, temizlik, yemek hazırlamak ve servis etmek için de kullanılıyor. Bunun yanı sıra alkollü içecek ve kahve servisi de yapabilen robotlar, yine atık toplama işini de üstlenmiş durumda.

Yerçekimsiz yatakta derin uyku

Olimpiyatlara katılan sporcular, Pekin'de sensörlerle donatılmış akıllı yataklarda yatıyor.  Akıllı yataklar, sporcuların nefes alışverişlerine ve kalp atış hızlarına dair bilgi de topluyor. Yataklar, değişik uyuma pozisyonlarının seçilmesine de olanak veriyor. Bunlardan biri 'sıfır yer çekimli' uyuma pozisyonu. Sıfır yer çekimli uyuma pozisyonu, sporcuların kasları ve eklemleri üzerindeki baskıyı azaltırken, yüksek kaliteli bir uyku sağlıyor. Pekin'deki yüksek teknolojiye sahip akıllı yataklar, geçen yıl düzenlenen Tokyo Yaz Olimpiyatları'ndaki daha düşük teknolojiye sahip modellerden çok daha farklı. Tokyo'daki sıra dışı olduğu için büyük ilgi gören yataklar, çevreye duyarlılık nedeniyle kartondan yapılmıştı.

İlgini Çekebilir
Pekin Kış ''Zulümpiyatları''
Habere Git

Gazeteciler de deneyebiliyor

Pekin'de olimpiyatları takip eden medya mensupları da özel uyku kabinlerinde sporcuların kullandığı bu akıllı yatakları deneyebiliyor. Gazetecilerin bir saat kadar bu kabin veya konteynerlarda dinlenmelerine izin veriliyor. Uyuma kabinleri her kullanımdan sonra tamamen temizleniyor.

Dijital Yuan için de test

Kripto paraya karşı savaş açan Çin Hükümeti, diğer yandan kendi parası Yuan'ın dijital versiyonunu da Kış Olimpiyat Oyunları'nda yabancılarla geniş çaplı şekilde test etme olanağı buldu. Ziyaretçiler, dijital Yuan ödemesiyle yemek, ulaşım ile diğer mal ve hizmetlerden faydalanabiliyor. Dijital Yuan, cep telefonlarına indirilen aplikasyondan, dijital Yuan Kart veya olimpiyat alanlarındaki makinalardan temin edilebiliyor.

Çin devleti son bir kaç yıl içinde, bazı büyük şehirlerde dijital para kullanımını test etti. Hükümet, şimdiye kadar finansal işlemlerde yaklaşık 14 milyar dolarlık dijital para kullanıldığını açıkladı.

Büyük Birader izlemede!

Pekin'deki olimpiyatlara katılan herkes, MY2022 isimli aplikasyonu kullanmak zorunda. Bu app, günlük Covid-19 takibi için. Söz konusu App, müsabakalarda bulunmaları için, kullanıcıların kişisel sağlık verilerini her gün alınmasına izin veriyor. Sistem, Çin'in oyunlarda koronavirüsün yayılmasını önlemeye yönelik aldığı sıkı önlemlerin bir parçası.

App'te güvenlik açıkları var

Ancak bu uygulama konusunda Kanada endişeli. Toronto'da yerleşik olan ve internet güvenliğini izleyen Citizen Lab isimli kuruluş, MY2022'nin büyük güvenlik açığı sorunlarının devam ettiğini ileri sürdü. Kuruluş geçen ay yaptığı açıklamada, güvenlik sorunları nedeniyle kişisel özel bilgilerin açığa çıkabileceğini belirtmişti. Açığa çıkmasından endişe edilen bilgiler arasında pasaport, sağlık,
ve seyahat bilgileri yer alıyor.

Kanadalı firmadan uyarı geldi

Kanadalı kuruluş, aplikasyonun bilgileri koruma konusunda etkili olmadığını belirtti. Bunun da anlamı şu: Çin internet servis sağlayıcıları veya telekomünikasyon şirketleri, Wi-Fi bağlantısı sayesinde otel, havaalanı veya yarışmaların düzenlendiği alanlarda yer alan kişilerin özel bilgilerine erişebilir. Aplikasyon ayrıca insanların ilgilendiği ama Çin için hassas olan bazı politik konuların bildirilmesine de olanak sağlıyor. Citizen Lab, zorunlu kullandırılan aplikasyonlarda sansürlenmiş kelimelerin listesi olduğunu belirtti. Bu sakıncalı ifadeler arasında Sincan, Uygur ve Tibet gibi Çin'in politik sorunlar yaşadığı bölge isimleri yer alabiliyor.

Kendinizine yeni telefon alın

Uzmanlar, bu yüzden Çin'e olimpiyatlar için gidenlere siber güvenlik şirketi İnternet 2.0, yeni bir telefon almalarını öneriyor. Bu telefonların kişilerin bilgilerini ve dijital dünyadaki davranışlarının kontrol edilmesine karşı koruyabileceği kaydediliyor. Yine kişilere kendilerine yeni bir e-mail adresi ve tarayıcı adresi oluşturmaları da öneriliyor.

Senin için hazırladığımız haberler