Yılmaz Vural: Kurtarıyor, kurtaramıyor, kurtarıyor, kurtaramıyor!

İsa Kethüda
09.05.2021 - 14:27 | Son Güncellenme: 09.05.2021 - 14:39

TFF Süper Lig ekiplerinden BB Erzurumspor, teknik direktör Yılmaz Vural ile yollarını ayırdığını açıkladı. İşte Vural'ın küme düşmekten kurtardığı ve kurtaramadığı tüm takımlar...

Yılmaz Vural: Kurtarıyor, kurtaramıyor, kurtarıyor, kurtaramıyor!

Nazım TÜRKNAS / Volkan YILMAZ


Renkli kişiliği ile Türkiye futbolunun sembollerinden biri olan Yılmaz Vural, Büyükşehir Erzurumspor'u kurtarmayı başaramadı. Matematiksel olarak henüz küme düşmeyen ancak 1 maçı kalan Dadaşlar'ın işi mucizelere bağlı. Böylece dara düşen kulüplerin imdadına koşmakla nam salan Vural'ın bir öyküsü daha hazin sonla bitti. Erzurum'dan teklif almadan kısa süre önce Radyaspor'a verdiği röportajda "Tam bizim dönemlere girdik. '112 Acil' burada. Kümede kalmaya, kurtarılmaya ihtiyacı olan buyursun” demişti. Ama görüşüne göre 112 Acil Yılmaz Vural, hastayı kurtaramadı.

Dadaşlar'ı kurtadamadı


Son yıllarda TFF 1. Lig'den çıkmaya çalışan ekipler ile mesai yapmasına karşın Vural, Erzurumspor ile yeniden Süper Lig'e döndü. Dadaşlar'ı mali sorunlara ve kadro sorununa rağmen umutlandırdı ancak son haftalarda işler yine sarpa sardı. Öyle ki Fenerbahçe maçında Ricardo Gomes, parasını alamadığı gerkeçesiyle oyuna girmeyi bile reddetti. Ve dünkü Kasımpaşa yenilgisi de Vural'ın Erzurum'daki son maçı oldu. Erzurum Vural ile 3 galibiyet, 5 yenilgi ve 1 beraberlik alarak 12 puan topladı. Takım halihazırda 37 puanla sondan üçüncü ve sadece 1 maçı kaldı. 

Peki adı bir kurtarıcıya çıkmış olan Yılmaz Vural, kimleri ligde tuttu veya kimleri lige çıkardı? Gelin Vural'ın, uzun kariyeri boyunca küme düşme hatlarında hangi savaşları verdiğine bakalım:

1989-1990 sezonuna Samsunspor ile başlıyor ancak burada sahaya sadece 4 maça çıkabiliyor. Takım takım sene sonu küme düşüyor.


-1990-1991 sezonuna Karşıyaka'da sezona başlıyor ve 15. maç sonunda yollar ayrılıyor. Aynı sezonun son 5 maçında ise Adanaspor ile maçlara çıkıyor. Garip bir tesadüf sonucu, her iki kulüp de ligden düşüyor. Hatta öyle bir şanssızlık ki, Karşıyaka o günden beri bir daha Süper Lig'e dönebilmiş değil. Yani hem kendi kurduğu takım, hem de son maçlarına çıktığı takım aynı sezon düşüyor.

Gaziantep'te şov, Eskişehir'de hüsran


-1993-1994 sezonunda o meşhur 'heyecanlı ve saha kenarında ateşli' görüntüleri verdiği Gaziantepspor'da 24 maça çıkan Vural, takımı kümede tutmayı başarıyor.


-1995-1996 sezonunda yolları Eskişehirspor ile kesişiyor. Yılmaz Hoca 15 maç sonunda ayrılırken  Eskişehirspor'da o sezon küme düşüyor.


-1997-1998 Trabzonspor macerasından sonra geldiği Gençlerbirliği'nde 21 maçta görev yapıyor. Ve başkent temsilcisini ligde tutuyor. Ama rahmetli İlhan Cavcav, buna rağmen yeni sezonda onunla devam etmiyor.


-1999 yılında Yılmaz Hoca'nın deniz kenarında bir takıma çıkıyor: Çanakkale Dardanelspor. Son 10 maçta devreladığı takımı ligde tutmayı başarıyor. Daha sonraki 3 yıl Süper Lig'in iyi kadrolarına sahip ekipleriyle ligde rahat konumda sonuçlara imza atıyor Yılmaz Hoca.

Bıraktığı Adan düştü, Rize'yi tuttu


-2004 yılı yine şanssız sayılabilecek bir zaman hoca için. O sene kendi kurduğu Adanaspor ile 18 maça çıkıyor. O ayrıldıktan sonra takım sene sonu küme düşüyor. Ancak kendisi Adana'dan geçtiği ve 15 çalıştırdığı Çaykur Rizespor'u Süper Lig'de tutuyor.


-2005 yılında yolu tekrar başkente ama bu sefer Ankaragücü'ne düşüyor. Fakat buradaki ömrü de anak 10 maçlık oluyor. Geriye, futbolcusu Effa ile saha kenarında yaptığı tekme tokatlı dövüş görüntüleri kalıyor hafızalarda.

Antalya ile peri masalı kâbus oldu


-2007 yılının Haziran ayında asla hatırlamak istemeyeceği bir olay daha yaşanıyor ve sahalardan bir müddet de uzak kalma kararı almasına neden oluyor. Bir önceki sene 1. Lig'de şampiyon yaparak Süper Lig'e çıkarttığı Antalyaspor, ligin son düzlüğünde büyük bir çöküş yaşayarak küme düşer. Peri masalı resmen kâbusa döndü.

Kısa metraj Tarzan da düşer


-2008 ve 2009 yıllarında sezon arasında 8-10 maç görev aldığı Vestel Manisaspor ile Kocaelispor takımlarında başarılı olamıyor, zaten bu kulüplerde sene sonu küme düşüyor.


- Eylül 2009'da Yılmaz Vural, Kasımpaşa ile el sıkışır. Kendi ortalamasının üzerinde bir döne oluyor ve birliktelik Ocak 2011'de sonlanıyor. Hoca Ocak'ta ayrılırken takım da sezon sonu küme düşerek, ligden ayrılır.

Mevlana şehrine gider ama...


-Vural, Paşa'dan Konyaspor'a gider. Mevlana diyarındaki 13 maçlık macereda takımı ligde tutmayı başaramaz. Böylece aynı sezon hem kurduğu hem de sonlarda devraldığı iki takım küme düşer.

'Evin oğlu' takımı kümede tutamaz


- 2012 yılında memleketi Sakaryaspor'a "Evet" der. 1. Lig'de olan kulübün başına ara dönemde geçer. Ama 'Evin oğlu' takımı kümede tutamaz. Bu aynı zamanda ilk kez yer aldığı 1. Lig'de küme düşmek manası da taşıyor.


-2012-2013 sezonu başladıktan bir süre sonra Elazığspor'u başına başına geçer. Gakkoşlar'ı ligde tutmaya başarır.


2013-14 sezonunda 13 maç yönettiği Kardemir Karabükspor'u ise kümede tutmayı başaramaz.

Akhisar'ın rüyası olmaz Göztepe'nin olur


-2016-17 sezonunda 1. Lig'de 12 maç yönettiği Göztepe'yi play-off finali sonunda Süper Lig'e çıkartarak mutlu son yaşar. Vural, bu finalde Mustafa Denizli'nin çalıştırdığı Eskişehirspor'u alt eder.


-2019-20 sezonun ara döneminde 1. Lig'den Akhisar'ın başına geçen Yılmaz Vural, takımla play-off yarı finali oynar ama Fatih Karagümrük'e kaybeder.


-Vural nihayet bu sezon Mart ayında yeniden döndüğü Süper Lig'deyse Büyükşehir Belediyespor Erzurumspor'da istediği sonucu elde edemez ve takımın ligi bitirmesine 1 maç kala bırakır.

En uzun dönemi 59 maçlık


Yılmaz Vural, futbolun şov yönünü en çok besleyen teknik direktör. Bugüne kadar toplam 38 kez bir kulüpte işbaşı yaptı. En uzun dönemi 1991-93 arasındaki 59 maçlık Bursaspor dönemidir. Buna karşın Gençlerbirliği örneğinde olduğu gibi, 2015'te Gençberbirliği'ne imza attıktan 6 gün sonra ayrıldığı vakalar da mevcuttur.

Magazin yüzünden gözyaşı


Gerek sahada gerekse de saha dışında renkli bir kişilik sergileyen ve magazinin önemli figürlerinden birine dönüşen Vural, yıllarca aldığı futbol eğitmi ve tecrübesine vurgu yaparak üç büyükleri çalıştıramamasından yakındı. Hatta son olarak görev yaptığı Erzurumspor'da bir maçın ardından magazin konusu olmaktan şikâyet ederek, gözyaşlarını da tutamadı.


68 yaşındaki Yılmaz Vural'ın üç büyük hayali gerçekleşir mi? Mucize lazım. Ama gerçek şu ki Yılmaz Vural bugünden itibaren çalan telefonlarına yine aynı cümleyi kurarak cevap verecek: Boştayım!

Senin için hazırladığımız haberler