Zika virüsü hakkında kritik açıklama!

19.02.2016 - 18:56 | Son Güncellenme: 19.02.2016 - 18:56

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Brezilya'da 5 Ağustos'ta başlayacak 2016 Rio Olimpiyatlarına kadar Zika virüsünün etkisini büyük ölçüde kaybedeceği açıkladı.

BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında DSÖ yetkilisi Bruce Aylward, "Brezilya şahane bir olimpiyata evsahipliği yapacak. Olimpiyatlar Güney Yarımküre'de kış döneminde gerçekleşecek ve sivrisinek sayısı azalmış ve Zika virüsü de büyük ölçüde etkisini yitirmiş olacak" dedi.

Zika virüsüyle mücadelede DSÖ'nun Küresel Eylem Planı çerçevesinde 56 milyon dolara ihtiyaç duyulduğunu belirten Aylward, virüse 36 ülkede rastlandığını, bunların 28'inin Amerika kıtasında, 5'inin Batı Pasifik bölgesinde, 2'sinin Güneydoğu Asya'da ve birinin Afrika kıtasında bulunduğunu ifade etti.

Mayıs 2015'te Brezilya'da patlak veren virüs sivrisinekler yoluyla bulaştırılarak neredeyse tüm Amerika kıtasına yayıldı. İlk kez 1947 yılında Uganda'nın Zika ormanlarındaki maymunlarda görülen virüs, Aedes türü sivrisineklerce insanlara bulaştırılıyor. Ateş, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, baş, kas ve eklem ağrısı gibi belirtileri bulunan hastalığın özgün bir tedavisi ve önleyici aşısı bulunmuyor. Özellikle hamile kadınları tehdit eden virüsün Brezilya'da yenidoğan bebeklerde hızla artan mikrosefali (küçük kafa) vakalarıyla bağlantılı olduğu sanılıyor. 

Senin için hazırladığımız haberler