Zirve için takviye şart

25.11.2019 - 16:34 | Son Güncellenme: 25.11.2019 - 16:34

Son 6 haftada yakaladığı çıkışla zirveye iyice yaklaşan Beşiktaş, sezonun devamında şampiyonluk için iddialı olabilir mi?

Geride kalan 12 haftayı analiz ederek bu soruyu cevaplamaya çalışalım.

Abdullah Avcı

Abdullah Avcı Beşiktaş’a gelirken kadro üzerinde çalışmasını yapmış ve kafasında belli bir oyun şablonu oluşturmuştu. Yalnız net şekilde görüldü ki Avcı’nın kafasındaki sistemle, Beşiktaş’ın elindeki oyuncu grubu uyuşmadı.

Geçen sezon bildiğinden şaşmamak adına 8 puandan şampiyonluğu veren ve tarihe geçen Abdullah Avcı ilk 6 haftadaki anlayışa devam etseydi ya gönderilecekti ya da istifaya zorlanacaktı.

Tam o noktada durumu anlayan Avcı Beşiktaş’ın elindeki oyuncu profiline daha uygun olan direkt oyuna geçti. Avcı bugün halen Beşiktaş’ın teknik direktörüyse bunu inadından zamanında vazgeçmesine borçlu olduğunu biliyor.

Teknik adamların asıl görevi, eldeki kadrodan en iyi verimi almakolduğuna göre Avcı’nın gerektiğinde sisteminden vazgeçip esnek davranması, Beşiktaş ve kendi adına son derece olumlu olarak değerlendirilebilir.

Esneyen ancak kırılmayan Avcı doğruyu yaptı.

Bu arada Abdullah Avcı’nın oyuncular tarafından çok sevilmesinin de kendisi adına büyük bir avantaj olduğunu ekleyelim.

Notu: 6/10

Savunma

Karius’un geçen sezona göre daha iyi olduğu ortada ancak halen maçlara direkt etki ettiği söylenemez. Alman kalecinin Antalya deplasmanında yaptığı kurtarış haricinde puan katkısı neredeyse olmadı. Şampiyonluk için kalecinizin en az 3-4 maça damga vurması gerekiyor. 

Son maçlarda oturan Gökhan-Vida-Ruiz-Rebocho dörtlüsü büyük bir sakatlık olmazsa sezonu tamamlar gibi gözüküyor.Rebocho’nun Caner’e göre çok daha dengeli bir oyuncu olması, Ruiz’in alan paylaşımını iyi bilmesi ile Gökhan ve Vida’nın kendi standartlarına yaklaşması son haftalarda işleri toparladı.

Tabii bunların yanında savunma önüne Elneny-Atiba ikilisinin monte edilmesi de geri dörtlünün rahatlaması ve takım savunmasının düzelmesinde hayati bir hamleydi.

Diğer yanda Douglas’ın büyük hayal kırıklığı olduğu veRoco’nun gönderilmesi gerektiği konusunda çoğunluk hemfikirdir.

Savunma Notu: 7/10

Orta saha

Merkezde Atiba ve Elneny ikilisinindefansif kaçtığı bir gerçek fakat Dorukhan uzun süreli sakatlanmışken, Avcı’nın eldeki opsiyonlardan daha iyi bir ikili oluşturması kolay değil.

Oğuzhan kendine biçilen 5-10 dakikalık rolü benimsemiş durumda, halinden memnun. İlk 11’i zorlamak istemiyor.

Sahada çok göremediğimiz Muhayer Oktay belli ki Avcı’nın gözüne giremedi.

Braga maçlarında taraftarı heyecanlandıran Kartal Yılmaz ise yeteneklerine karşın fizik olarak oldukça geride denilebilir. O yüzden ilk 11 şansı yok denecek kadar az.

Kısaca Elneny-Atiba aynı savunma dörtlüsü gibi büyük bir aksilik olmazsa sezonu tamamlayacak. Ayrıca her iki oyuncu hücum istatistiklerine büyük katkı vermese de dönen toplara ilk anda yaptıkları baskı ile Beşiktaş’ın rakip yarı alanda kalmasını sağlıyor. Böylece Beşiktaş daha az geri koşuyor.

Merkezde iş yapacak alternatif bir ikilinin olmaması ise en büyük tehlike olarak öne çıkıyor.

Orta Saha Notu: 6.5/10

Hücum

AdemLjajic geçen sezonun ikinci yarısında yaptıkları ile kendini ispat etti ancak bugün gelinen noktada Avcı onu takım içinde konumlamakta zorlanıyor.

Şimdiye kadar merkezde adeta kaybolan Sırp yıldız, sola çekilse bu kez mevcut kanat rotasyonunun en yeteneklisi N’Koudou dışarıda kalıyor.

O yüzden Ljajic ya merkezde eski haline dönecek ya da kulübede daha fazla zaman geçirecek.

Bir başka alternatif 8 numarada oynayarak Atiba ya da Elneny’e eşlik etmesi olabilir ancak o zaman da savunma güvenliği tartışmaları beraberinde gelecektir.

Yine de takımın en yeteneklisi Ljajic’in bir türlü devreye girememesi, Avcı’nın en büyük problemlerinden biri denilebilir.

Diğer yanda Diaby net şekilde merkezde daha etkili olduğunu gösterdi.Diaby’nin biraz kıpırdanması güzel fakat kanatta bu kadar kaybolması Avcı’nın işini zorlaştırıyor.

Tabii sağ kanat problemitek başına ayrı bir yazı konusu olabilir.

Defalarca şans bulmasına karşın her seferinde hayal kırıklığı yaratan Lens’ten bir şey beklemek artık gerçekçi değil.

Boyd sağ tarafa bir alternatif ya da geçici bir çözüm olabilirdi ancak o da büyük bir özgüven sorunu yaşıyor. Düzelip sezonun ikinci yarısına damga vurma ihtimali düşük.

Orkan Çınar ise adım adım Aydın Yılmaz misali Konyaspor’dayken attığı müthiş frikik golü ile anılacak bir oyuncu olmaya doğru gidiyor.

Diaby’nin zaten kanatta kaybolup gittiğinden bahsettik.

Hal böyleyken Avcı işi Caner’i sağ önde oynatmaya kadar götürdü ki bu formülün iyi bir sonuç vermesi mümkün değil.

Tabii N’Koudou’nun sağ tarafa neredeyse hiç geçmemesi de ilginç bir detay.

O yüzden ara transferde iyi bir sağ kanat oyuncusu olmazsa olmaz gözüküyor.

Golcülere bakarsak, biraz kendine gelen bir Burak Yılmaz ne kadar fark yarattığını Konyaspor maçında gösterdi.

İyi bir Burak sizi şampiyon yapar ancak Burak’ın olmadığı bir düzen büyük bir sıkıntıya işaret ediyor. Burak ve Ljajic dışında doğal skoreri olmayan Beşiktaş alternatif yaratamadığı sürece zirvenin uzağında kalacaktır.

Tabii 34 yaşındaki golcünün kendi deyimiyle bu sezon antrenmandan fazla maç yapmış olması, ara transferde mutlaka bir golcü takviyesine işaret ediyor.

Umut ve Güven iyi niyetle mücadele etseler de şampiyonluk yarışında fark yaratmaları beklenmemeli.

Neticede 12 haftada 15 gol atabilen bir takım var.

Hücum Notu: 4/10

Sonuç

Beşiktaş’ta takım savunmasının düzelmesi, omurganın ortaya çıkması ve saha sonuçlarıyla birlikte iyiye doğru bir gidiş var.

İlk yarının sonuna kadar sürpriz puan kayıpları olmazsa siyah beyazlılar zirvede ya da zirveyeyakınbir yerde olacak fakat hücumdaki tıkanıklık çözülmediği sürece orada kalmak mümkün olmaz.

Çözümünkadro içinden olması da pek olası değil.

Ara transferde kanat ve golcüde isabet sağlanırsa, Beşiktaş’ın sezonun sonuna kadar yarışın içinde kalması beklenebilir.

 

Senin için hazırladığımız haberler