"Balotelli budalalık yapmazsa 20 gol atar"

Cüneyt Muharremoğlu
10.07.2021 - 21:02 | Son Güncellenme: 11.07.2021 - 15:08

Adana Demirspor ile önemli başarılara imza atan Ziya Yıldız, Mario Balotelli'den Fatih Terim'e, Sergen Yalçın'dan Galatasaray günlerine kadar birçok konuda açıklamalarda bulundu.

"Balotelli  budalalık yapmazsa 20 gol atar"

MASKESİZ SÖYLEŞİLER- AHMET UYKAN

Dağılan Yugoslavya'dan Türkiye'ye Adana Demirspor ile geldi. Yıldızı parladıktan sonra Türk vatandaşlığına geçti. Başarılı performansı onu Galatasaray'a taşıdı. Metin Oktay'ın tavsiyesini dinleyerek sarı kırmızılı renklere veda etti. Hala Adana özlemi çeken Ziya Yıldız (Zijad Svrakic) sorularımıza 'maskesiz' yanıtlar geldi. İşte o söyleşi...

"10 KİŞİ SEÇİLDİK, HEPİMİZ FUTBOLCU OLDUK"

-Futbolda sayısız yetenekli isimler yetiştiren eski Yugoslavya'da meşin yuvarlak ile ne zaman tanıştınız?

 

9 yaşındaydım. Doğup büyüdüğüm Sarajevo (Saraybosna)'da futbol seçmeleri vardı. Yaklaşık 300 çocuk katılmıştı. Beğenilen 10 kişi arasında ben de vardım. Hepimiz daha sonraki yıllarda profesyonel futbolcu olmayı başardık.

"BENİM KAHRAMANIM SUSİC’Tİ"

-Önünüzde örnek alacağınız birçok idol vardı sanırım.

 

Evet, bizim dönemimizde çok sayıda kahraman vardı. Bunların başında Safet Susic geliyor. Benim örnek aldığım isimdi. Kendisiyle FK Sarajevo'da kısa süreli de olsa birlikte oynama fırsatı yakalamıştım.

"ANNEM PARAYI ÇALDIĞIMI SANDI"

-İlk kazandığınız transfer parasıyla ne aldığınızı hatırlıyor musunuz?

 

(Gülüyor)...İlk paramı şu anda sohbet ettiğimiz FK Sarajevo'nun kulüp binasında almıştım. Net olarak neler aldığımı hatırlamıyorum. Fakat annem ve erkek kardeşimle çarşıya gittiğimi iyi anımsıyorum. Biz yoksul bir aileydik. Babasız büyümüştüm. Çarşıda daha önce görüp te alamadığım birçok şeyi satın aldım. Hatta annem harcadığımız paraları görünce bir yerlerden çaldığımı sanmıştı. Eve ellerimiz dolu torbalarla dönmüştük.

"TÜRKİYE MACERAM MUZUROVİC İLE BAŞLADI"

 -Vakit kaybetmeden Türkiye maceranıza geçelim. Sizi unutulmaz yapan Adana Demirspor ile yollarınız nasıl kesişti?

 

1987 yılıydı. FK Sarajevo'da teknik direktörlüğümü yapan Fuad Muzurovic, sezon bitimine yakın Adana Demirspor'la anlaşmıştı. Bir gün idman sonrası, 'Sen de benimle Türkiye'ye gelir misin?' diye sordu. Ben de 'olur' dedim.

"SADECE İSTANBUL’U BİLİYORDUM"

-O yıllarda Türk futbolu ve Adana Demirspor hakkında bilgi sahibi miydiniz?

 

Evet...Tarık Hodzic, Mirsad Sejdic, Dzevad Sekerbegovic, Dusan Pesic, Sebrenko Repcic gibi futbolcular Türkiye'de oynamıştı. Onların sayesinde Türk futbolundan haberdardım. Bir yıl önce yani 1986'da ise yakın arkadaşım olan kaleci Senad Arnautovic, Adana Demirspor'a transfer olmuştu. Kendisi bana, 'Ben Adana Demirspor'a gidiyorum' dediği zaman açıkçası neresi olduğunu bilmiyordum. Sadece İstanbul takımlarını tanıyordum.

"MÜJDEYİ KAFENİN GARSONU VERDİ"

-Adana Demirspor'dan resmi teklif nasıl geldi?

 

Sezon yeni bitmişti. Arkadaşımla kafede oturuyorduk. Bir ara garson yanımıza geldi. 'Muzurovic, seni arıyor. Yanında da Türkiye'den gelen bir misafiri var.' dedi. Fuad hocayla gelen kişi Adana Demirspor'un başkanı rahmetli Muhammet Kaymak idi. Kariyerim boyunca çalıştığım en kaliteli başkandı diyebilirim. Kendisiyle orada tanıştık ve akabinde anlaşmaya vardık. Ertesi sabah Türkiye'ye uçtuk.

"UÇAK ADANA’YA İNİNCE GÜRÜLTÜ KOPTU"

-Adana'ya giderken neler yaşadınız?

 

Heyecanlıydım tabi ki... Uçakta benle birlikte başkan Muhammet Kaymak, Fuad Muzurovic ve yeni transfer kaleci İrfan Handzic vardı. Havalimanına indiğimizde bir gürültü duyduk. Muzurovic, ürkmüştü. Korku içinde,'Burada neler oluyor' diye sordu. Ben de, 'Herhalde bir protesto var.' dedim. İçeri girdiğimizde bir gördük ki binlerce taraftar bizi karşılamaya gelmiş.

"TERCÜMAN, 10 GOL FAZLA SÖYLEDİ"

-Şehir ve kulüp hakkında ilk izlenimleriniz neydi?

 

Adana'da oldukça sıcak ve nemli bir hava vardı. Taraftarlar bizi kulüp binasına kadar konvoylarla takip etti. İmza töreninde gazeteciler, 'Kaç gol atarsın' diye sordu. Ben de,'10 gol' diye cevap verdim. Taraftarlardan alkış tufanı koptu. Ben de tercümana dönerek, 'Ne söyledin sen' dedim. O da bana 10 yerine 20 gol şeklinde cevabı değiştirdiğini söyledi. 'Neden öyle yaptın. Ya o kadar gol atamazsam beni döverler' diye ona kızdım. Fakat sezon sonunda tercüman haklı çıktı. Tam 20 gol attım çünkü. (Gülerek)

"TEKİN İLE OYNAMAK BİR BAŞKAYDI"

-Adana Demirspor'da hangi oyuncularla birlikte oynamaktan keyif almıştınız?

 

Çok iyi oyunculardan kurulu bir takımdık. Ancak Tekin İncebaldır için ayrı bir parantez açabilirim. Müthiş bir oyuncuydu. Eski Galatasaraylı Büyük Metin (Yıldız), yine Fenerbahçe'de oynayan Ümit (Birol), İbrahim (Uzunca) ve Gürcan (Aday)'ı da unutmam mümkün değil.

"TEBE VOLİM PANKARTI UNUTULMAZ"

-Taraftarların sizin için Boşnakça açtığı o meşhur 'Tebe Volim-Seni Seviyorum' pankartı nasıl oluştu?

 

Bu pankartı görünce çok şaşırmıştım. Sanırım Malatyaspor'u deplasmanda 7-2 yendiğimiz ve 3 gol attığım maçtan sonra bu pankart asılmıştı. Sonraki maçlarda da sürekli tribünlerde yer aldı.

"AYRILMAK AKLIMIN UCUNDA BİLE YOKTU"

-Bu kadar sevildiğiniz Adana Demirspor'dan neden gittiniz?

 

Adana Demirspor'da çok mutluydum. Fakat kulüp maddi sıkıntılar yaşıyordu. Rahmetli Muhammet Kaymak ayrılmıştı. Yanılmıyorsam Nevzat Toplukafa başkandı. Benimle birlikte bazı oyuncular maaşlarını zamanında alamıyordu. O dönem başta Karşıyaka olmak üzere Bursaspor ve Trabzonspor'dan teklifler almıştım. Ama dediğim gibi Adana Demirspor'dan ayrılmayı düşünmüyordum. Yeni evlenmiştim. Eşim hamileydi. Her şey yolundaydı. Buna karşılık alacaklarım ödenmemiş, yeni sözleşme için de oldukça düşük bir teklif yapılmıştı.

"ADANA DEMİRSPOR’DA SOYADIM GİBİ YILDIZ OLDUM"

-Türk vatandaşlığına geçiş sürecinizde neler yaşadınız? Zor bir karar mıydı sizin için?

 

Hayır, çok kolay oldu. Adana Demirspor'daki ilk senemdi. Benim gibi Bosnalı olan İrfan Handzic ve Mensur Kukovic ile birlikte 3 yabancı oyuncuyduk. O dönem 2 yabancı hakkı vardı. Üçümüzden birinin Türk vatandaşlığına geçmemiz gerektiğini söylediler. Ben tereddüt etmeden  kabul ettim. Zijad olan adımı Ziya, soyadımı da Yıldız yaptılar.

 

-Soyadınızın Yıldız olmasını siz mi belirlediniz?

 

Bana soyadın ne olsun diye sordukları o sırada yanımda bulunan arkadaşım Senad Arnautovic, ‘Adana Demirspor’da yıldız futbolcu olacağına inandığım için soy ismini Yıldız yapın.’ dedi. Öyle de oldu.

"GALATASARAY’IN TEKLİFİ ZARFLA GELDİ"

-Galatasaray ile yolunuz nasıl kesişti?

 

Divan Oteli'nde kamptaydık. Galatasaray'dan adıma yazılmış bir zarf gelmişti. İçinde İstanbul'a uçuş bileti vardı. Kulüptekilere durumu bildirdim. Galatasaray ile görüşebileceğimi söylediler. İstanbul'a gittiğimde onlarla anlaştım. Adana Demirspor da bonservis bedeli için o zamanki şartlarda iyi para kazandı diye bilirim.

"TANJU ÇOLAK VARDI AMA ASIL SORUN SOMURTKAN HELD’Tİ"

-Galatasaray'daki maceranız çok kısa sürdü.

 

Evet, maalesef öyle oldu. Galatasaray'da o dönem Tanju Çolak vardı. Benimle birlikte Fenerbahçe'den Hasan (Vezir) ve Erdal Keser transfer edilmişti. Fakat asıl sorun Alman teknik direktör Sigi Held idi.

 

-Held ile neden problem yaşadınız?

 

Sadece ben değil birçok futbolcu Held ile çalışmaktan keyif almıyordu. Çok soğuk biriydi. Gülmeyi hiçbir zaman beceremeyen, daima somurtan bir insandı. Kendi doğruları vardı. Ondan taviz vermiyordu.

"METİN OKTAY’I DİNLEDİM, GALATASARAY’DAN AYRILDIM"

-Galatasaray'dan ayrılmanıza neden olan tek sebep bu muydu?

 

Hayır...Belgrad'ta Kızılyıldız ile UEFA Kupası'nda oynadığımız maç sonrasında gitmeye karar verdim. Şöyle ki; maç öncesi bir idman yapmıştık. Held, beni as kadroda oynattı. Hatta maç penaltılara kalırsa penaltıcı olarak beni de seçmişti. Ancak maçta oynamadım. Maçı 2-0 kaybettik ve elendik. İstanbul dönüşü uçakta rahmetli Metin Oktay da vardı. Bir ara bana dönerek, 'Ziyacığım, sakın teslim olma. Görüyorsun bu Alman kendi bildiğini okuyor. Kendi geleceğini düşün.' şeklinde tavsiyede bulundu. Bir sonraki maçta Ankaragücü ile karşılaştık. Maç bitimi Necdet Niş hoca, bana 'Bizde oynar mısın' diye sordu. Ben de Galatasaray ile görüştükten sonra devre arasında Ankaragücü'ne gitmeye karar verdim. Orada güzel işler yaptığıma inanıyorum.

"ADANA DEMİRSPOR’UN YERİ SÜPER LİG"

Gelelim günümüze... Adana Demirspor, 26 yıl aradan sonra Süper Lig'e çıkma hakkını kazandığında neler hissettiniz?

 

Adana Demirspor'u sürekli takip ediyordum. Çok mutlu oldum tabii. Adana şehri ve takımlarına her zaman sahip çıkan Adana Demirsporlu taraftarlar Süper Lig'i fazlasıyla hak ediyordu. Oynadığım iki sene boyunca taraftarlarla en ufak bir olumsuzluk yaşamadım.

"BALOTELLİ TRANSFERİ OLAĞANÜSTÜ"

-Adana Demirspor, yeni sezona iddialı giriyor. Mario Balotelli transferini duyduğunuzda tepkiniz ne oldu?

 

Oğlum Denis ile evde oturuyorduk. Kendisi sürekli haber portallarını takip eder. ‘Baba, senin Adana Demirspor Balotelli’yi transfer etmiş.’ dedi. Ben de ‘Olağanüstü, harika bir transfer yapmışlar’ diye karşılık verdim. Adana Demirspor, Balotelli’ye imza attırarak popülarite kazandı. Zira Balotelli büyük bir isim. Bosna’da bile spor haberlerinde bu transfer ilk sıralarda yer aldı. Bütün dünyada ses getirdi.

"BUDALALIK YAPMAZSA 20 GOL ATAR"

-Adana Demirspor tarihinin en golcü yabancı oyuncularından biri olarak Balotelli’den beklentiniz nedir?

 

İşte bu konuda şüphelerim var. Bildiğimiz kapasitesini ortaya koyarsa, ciddi olursa başarılı olur. Öncelikle kaliteli yaşaması lazım. Davranışlarına ve hareketlerine dikkat etmeli. Adana şehri çok sıcak. Budalalık yapmaya gelmez. Artık 30 yaşında. Daha olgun olacağını düşünüyorum. Uslanması gerek. 3 yıllık sözleşme imzaladı. Takımda Belhanda gibi yıldız bir oyuncu daha olacak. İyi bir teknik direktörle çalışacak. Balotelli’den 20 gol bekliyorum.

"YABANCI OYUNCULAR FATİH TERİM’İ TERLETİYOR"

-Eski bir Galatasaraylı olarak Fatih Terim’in performansını nasıl buluyorsunuz? Heyecanın kaybetmiş diyenler var.

 

Fatih Terim, sahada olduğu sürece heyecanı sürer, terini elleriyle siler. Bana göre Fatih Terim, yabancı futbolcularla sinerji oluşturamıyor. Kendisi kenarda çırpınıp ter içinde kalırken sahadaki 11 yabancının rahat tavırları dikkatimden kaçmıyor. Bence Fatih Terim, daha iyi iletişim sağladığı yerli oyunculara daha fazla şans vermeli.

"SERGEN YALÇIN, BALKANLILAR GİBİ"

-Beşiktaş’ı şampiyonluğa taşıyan Sergen Yalçın için de görüşlerinizi merak ediyorum.

 

Fevkalade bir iş yaptı. Onun futbolculuğunu biliyorum. Sıra dışı bir oyuncuydu. Balkan mentalitesine sahipti. Mükemmel bir sol ayağı vardı. Aklıyla oynardı. Oyun görüşü çok iyiydi. Beşiktaş’a da bu özelliklerini kazandırdı.

"BEŞİKTAŞ’IN FARKLI BİR BÜYÜKLÜĞÜ VARDI"

-Adana Demirspor’da forma giyerken 4 büyük takımlar arasında size daha sempatik gelen kulüp hangisiydi?

 

Beşiktaş…Popüler veya mega diye tabir edeceğimiz finansmanı yüksek bir kulüp değildi. Rahmetli Süleyman Seba başkandı. O büyük iş adamı başkanlardan uzak bir kişilikti. Ama o dönem Beşiktaş çok kuvvetli bir ekipti. Taraftarları da olağanüstüydü. Onların stadındaki atmosfer bir başkaydı.

"SABAH STAT DOLDU, FENERBAHÇE’Yİ DEVİRDİK"

-Kariyerinizde unutamadığınız maç veya gol var mı?

 

Adana Demirspor forması altında ilk golü Fenerbahçe'ye atmıştım. Maç öncesi kamp yaptığımız otelde Tekin ile aynı odada kalıyorduk. Gece yarısıydı ve dışarıdan bağrışmalar geliyordu. Pencereden baktığımda taraftarların stadyuma doğru gittiğini gördüm. Maç sabahı saat 8'de stat kapılarının kapandığını ve tribünlerin dolu olduğunu öğrendik. İşte o gün Fenerbahçe'yi 85. dakikada attığım golle 2-1 mağlup etmiştik. Bir benim gollerimle Beşiktaş'ı 2-0 yendiğimiz maç özeldi.

"KEŞKE İLK MAÇTA TRİBÜNLERDE OLABİLSEM"

-Son olarak Adana’ya gitme şansınız olsa ne yapmak isterdiniz?

 

Adana Demirspor’un Süper Lig’de kendi evinde oynayacağı ilk maçı yeni stadın tribünlerinden izlemeyi arzu ederdim. Bir de daha önce giydiğim 11 numaralı formayı satın almak isterdim. Çünkü elimde Adana Demirspor forması yok maalesef.

BİR KELİME BİR CEVAP

Futbol: Hayatım

Gol: Anlatılmaz, yaşanır

Adana : Tabiki Adana Demirspor

Türkiye: Her zaman gönlümüzde

Aile: Dayanağım

Hakem: Sevmiyorum

Para: Önemli ama her şey değil

Adana kebap: Şu an açım. Sen de bana bunu hatırlatıyorsun. (Gülerek). Hastasıyım. Özellikle Adana Demirspor taraftarı Uğur amcanın yaptığı kebaplara...

KİMLİK KARTI

Adı Soyadı: Zijad Svrakic (Ziya Yıldız)

Doğum Yeri: Sarajevo

Doğum Tarihi: 1960

Uyruğu: Bosna Hersek

Mevkii: Forvet

Forma Numarası: 11

Futbolculuk Kariyeri : ‪1979-1987‬ FK Sarajevo (34 gol), ‪1987-1989‬ Adana Demirspor (42 gol), ‪1989-1990‬ Galatasaray (2 gol), ‪1990-1991‬ Ankaragücü (26 gol), ‪1991-1994‬ Karşıyaka (37 gol).

Antrenörlük Kariyeri: ‪1994-2001‬ Rabat Ajax (Malta), ‪2002-2004‬ Floriana (Malta), ‪2006-2010‬ Al Jahra (Kuveyt), ‪2012-2013‬ Al Seeb (Umman), ‪2014-2015‬ Sur SC (Umman), ‪2016-2017‬ FK Sarajevo (Bosna Hersek).

Başarıları: FK Sarajevo ile ‪1984-1985‬ sezonunda Yugoslavya ligi şampiyonluğu, ‪1990-1991‬ sezonunda Ankaragücü ile Başbakanlık Kupası şampiyonluğu.

Senin için hazırladığımız haberler