PFDK ve Tahkim Kurulu TFF'den Ayrılacak
TBMM'de görüşülen yeni spor yasası, TFF hukuk kurullarının bağımsızlığını yine erteliyor. Mevcut kurulların görevi 6. yılın sonunda bitecek. Detaylar.
Üyeler yine TFF tarafından seçiliyor
Kanun tasarısının 53. maddesi, TFF Kanunu'nun 6. maddesindeki Tahkim Kurulu'nu yeniden düzenliyor. Ancak düzenlemede, Tahkim Kurulu'nun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) istediği ve TFF genel kurulunun da kabul ettiği değişiklik doğrultusunda bir düzenleme yapılmadı. Tasarı, kurul üyelerinin yine TFF yönetimince belirleneceğini belirtiyor. İşte ilgili madde:
"Tahkim Kurulu, Yönetim Kurulu tarafından en az on yıllık mesleki tecrübeye sahip hukukçular arasından seçilecek bir başkan ile altı asıl ve altı yedek üyeden oluşur. Tahkim Kurulu başkan ve üyeleri, görevlendirmelerine dair Yönetim Kurulu kararı tarihinden itibaren en geç bir hafta içinde, görevlerini tarafsızlık ve bağımsızlık içinde yerine getirmelerine engel bir durumlarının olmadığına dair yazılı beyanlarını sunmak ve Yönetim Kurulu üyelerinin huzurunda görevlerini tarafsız ve bağımsız bir şekilde yerine getireceklerine dair yemin etmek suretiyle görevlerine başlar. Üyeler, ilk toplantıda kendi aralarında bir başkan vekili ve bir raportör seçer."
Söz konusu düzenleme, AİHM kararıyla çelişiyor.
Görevleri 6. yılın sonunda bitecek
Tasarı mevcut kurulların görev süresine dair de hüküm kuruyor. 54. maddeyle getirilen geçici ikinci madde mevcut kurulların görev süresine atıfta bulunuyor. Yani bugün TFF'nin hukuk kurullarının seçimi için bir değişiklik yapılsa dahi, mevcut yönetim Haziran 2023'e kadar görevde kalacak. İşte söz konusu madde: "Bu maddeyi ihdas eden Kanunla 5'inci ve 6'ncı maddelerde yapılan değişikliklerin yürürlüğe girdiği tarihte görevde bulunan ilk derece hukuk kurulları ile Tahkim Kurulu üyelerinin görev süresi bu kurulların göreve başlama tarihinden itibaren altı yıl sonunda sona erer. İl disiplin kurulları hariç ilk derece hukuk kurulları ile Tahkim Kurulu üyeleri, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yapılacak ilk toplantıda görevlerini tarafsızlık ve bağımsızlık içinde yerine getirmelerine engel bir durumların olmadığına dair yazılı beyanlarını sunar ve Yönetim Kurulu üyelerinin huzurunda görevlerini tarafsız ve bağımsızlık şekilde yerine getireceklerine dair yemin ederler.“
TFF de bağımsız olmadıklarını kabul etti
Yeni kanun tasarısında AİHM kararı gözetilerek başta Tahkim Kurulu olmak üzere diğer hukuk kurullarının da seçilme kriterlerinin belirlenmesi bekleniyordu. Ancak tasarı, eski yapıyı koruyor. Oysa 28 Temmuz 2021'deki TFF genel kurulunda, hukuk kurullarının bağımsız bir yapıya kavuşturulması için karar alınmıştı. Buna göre Haziran 2022'de seçimle gelen kurullar belirlenecekti. TFF, yapılan çalışma sonucunda her bir kurul için 36 adayın başvurmasını kabul etti. Bu adaylar genel kurulda delegeler tarafından oylanacak ve kurullara girmeye hak kazananlar belirlenecekti.
Adayları seçmek için komisyon kuruldu
TFF, kurulların aday adaylarını ise oluşturulan bir komisyonla belirleme kararı almıştı.
Bu kurul şu isimlerden oluşuyor: TFF Başkanı Nihat Özdemir, TFF Başkanvekili Mehmet Baykan, TFF Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Y. Akıncıoğlu; Süper Lig Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Ahmet Ağaoğlu, yönetim kurulu üyesi Ali Y. Koç, Burak Elmas, TFF 1. Lig Kulüpler Birliği Başkanı Bayram Saral; TFF 2 ve 3. Lig Kulüpler Birliği Başkanı Doç. Dr. Ahmet Türkmen, yönetim kurulu üyesi Uğur Tuncan, Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu Başkanı ve TFF Başkanvekili Ali Düşmez; Profesyonel Futbolcular Derneği Başkanı Saffet Akyüz; Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği Başkanı İsmail Dilber ve Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği Başkanı Abdurrahman Arıcı.
Hukukçuları seçen komisyonda bir hukukçu var!
Evet, içinde sadece bir hukukçunun (Mehmet Baykan) olduğu bu komisyon, her bir kurul için 36'ar aday adayı seçecek ve genel kurula sunacak. Genel kurulda yeni yönetimleri oylarıyla belirleyecek. Bütün bunların da önümüzdeki Haziran ayında gerçekleşmesi bekleniyordu. Ancak kanundaki değişiklikle bu değişim bir yıl ertelenerek Haziran 2023'e kalıyor. Çünkü mevcut kurulların 6 yıllık görev süresi o zaman dolacak.
İstifa etmedikçe yenisi göreve gelemez
Yeni yasa tasarısında görev süresi şöyle tanımlanıyor: "Tahkim Kurulunun görev süresi, Yönetim Kurulunun görev süresinden bağımsız olarak göreve başladıkları tarihten itibaren altı yıldır. Üyeler istifa etmedikçe veya çekilmiş sayılmadıkça yerlerine yeni üye görevlendirilemez. Herhangi bir nedenle boşalan üyeliğe seçilen yeni üyeler kurulun kalan görev süresi kadar görev yapar.
AİHM, TFF'yi mahkûm etmişti
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 'Ömer Rıza ve Diğerleri' olarak bilinen kararında TFF hukuk kurullarının bağımsız olmadığına hükmederek dava açanlara tazminat ödenmesini kararlaştırmıştı. TFF de bu karar üzerine AİHM'den yeni mahkûmiyetler almamak için kurulları bağımsız bir yapıya kavuşturmak için harekete geçti. Buna karşın gerek adayları belirleyecek komisyonun yapısı gerekse değişikliğin içeriği spor hukukçularını pek ikna etmiş değil. Yapılacak bağımsızlaştırmanın geçmişe nazaran nispeten olumlu olsa da idealden uzak olduğu yorumları yapılıyor.
Sportif karar kesin diğerine yargı yolu açık
Yeni yasada da Tahkim Kurulu'nun sportif kararlarının kesinliğine vurgu yapılırken diğerleri için yargı yolunu açık tutuyor: İşte ilgili hüküm: "Tahkim Kurulunun futbol faaliyetlerinin yönetimi ve disiplin ile ilişkin kararları kesindir. Bunun dışındaki kararlarına karşı tebliğden itibaren bir ay içinde 12/1/2011 tarihli ve 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 439 uncu maddesine göre iptal davası açılabilir."