Demir eksikliği nasıl anlaşılır, ne iyi gelir ve neye yol açar? Belirtileri...
Son zamanlarda vatandaşlar tarafından en çok merak edilenler arasına giren demir eksikliği merak konusu olmaya başlandı. Nasıl anlaşılır, ne iyi gelir ve belirtileri neler? İşte merak edilen detaylar...
Demir eksikliği neden olur?
Besinler ile yeterli demirin alınmaması (aşırı diyet kısıtlamaları, et, yeşil sebze yenmemesi gibi)
Sindirim sistemine besinlerle giren demirin emiliminin yeterli olmaması (iltihabi bağırsak hastalıkları, bariatrik cerrahi gibi geçirilmiş mide ve bağırsak ameliyatları vb.)
Kan kaybının olduğu durumlar (kadınlarda adet dönemlerinde yoğun kanamaların olması, mide kanaması, hemoroid-basur nedeni ile olan kanamalar, mide-bağırsak kanserleri gibi)
Vücutta demir eksikliği nelere yol açar?
Kandaki demir oranı düşük olduğu zaman alyuvar üretimi azalır ve sonuç olarak hücre, doku ve organlara taşınan oksijen miktarında azalma meydana gelir. Demir eksikliği sonucunda demir eksikliği anemisi denilen kansızlık hastalığı ortaya çıkar.
Demir eksikliği için ne iyi gelir?
Demir eksikliğine iyi gelen besinler genellikle aşağıdaki gibidir:
Bazı kuru meyveler (Kuru kayısı, kuru üzüm ve kuru dut)
Yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, bezelye)
Fındık.
Fıstık.
Kırmızı et, tavuk ve deniz ürünleri.
Karaciğer.
Yumurta.
Pekmez.
Demir eksikliği anemisi, bireyin vücudunda hemoglobin üretmek için yeterli demir olmadığında ortaya çıkar. Hemoglobin, kana kırmızı rengini verir ve alyuvar hücrelerinin vücut içinde oksijenli kanı taşımasını sağlayan sistemin önemli bir parçasıdır. Yeterince demir tüketmeyen veya günlük hayatında çok fazla demir kaybeden bireylerin vücutları yeterli miktarlarda hemoglobin üretemez. Bu da doğrudan demir eksikliği anemisine neden olur.
Kolon polipi, mide fıtığı, kolorektal kanser veya peptik ülser gibi vücutta yavaş ama kronik, yani sürekli kan kaybına neden olan tıbbi durumlar da demir eksikliği anemisine neden olabilir. Gastrointestinal kanamalar, yani sindirim sistemi içinde gerçekleşen kanamalar özellikle reçetesiz satılan ağrı kesicilerin düzenli kullanımından kaynaklanabilir.
Demir Eksikliği Belirtileri Neler?
Demir eksikliği anemisi ilk aşamalarda çok hafif belirti veya semptomlara sahip olacağı için durum fark edilmeyebilir. Ancak vücuttaki demir eksikliği arttıkça ve anemi durumu daha ağırlaştıkça belirtiler ve semptomlar yoğunlaşır.
Demir eksikliği anemisi belirti ve semptomları arasında aşırı yorgunluk, halsizlik, buz, toprak, ya da toz gibi besleyici olmayan maddeleri yemek için olağan dışı bir istek, genel ağrı veya iltihaplanma, baş ağrısı, baş dönmesi, göğüs ağrısı, hızlı kalp atışı veya nefes darlığı, tırnaklarda kırılganlık, eller ile ayaklarda soğukluk hissi, soluk cilt, ve demir eksikliği anemisi olan bebeklerde veçocuklarda özellikle iştahsızlık bulunur.
Demir eksikliği anemisini düşündüren belirti ve semptomları gösteren bireyler ve doktorların doktora başvurması gereklidir. Demir eksikliği anemisi, bireylerin kendi kendine teşhis veya tedavi edebileceği bir durum değildir.
Demir eksikliğinin tehlikelerinin yanı sıra vücudun aşırı demir ile yüklenmesi de tehlikeli olabilir çünkü aşırı demir birikimi karaciğerinize zarar verebilir ve başka komplikasyonlara neden olabilir. Bu sebeple bireyler demir takviyelerini kendi başlarına göre almaktansa teşhis ve doğru oranlarda tedavi için doktora başvurmalıdır.
boyutu ve rengi incelenir. Demir eksikliği anemisinde alyuvarlar normalde olması gerektiğinden daha küçük ve daha soluk renkli görünürler. Ardından kan hacminin ne kadarlık bir yüzdesinin alyuvarlardan meydana geldiği, yani hematokrit değeri incelenir.
Yetişkin kadınlar için normal değerler genellikle yüzde 35, 5 ile 44, 9 arasındayken, yetişkin erkekler için yüzde 38, 3 ile 48, 6 arasındadır. Bu değerler bireyin yaşına göre değişiklik gösterebilir.
Normalden düşük hemoglobin seviyeleri de anemi varlığına işaret eder. Normal hemoglobin aralığı genellikle kadınlar için 11.6 ila 15 g/dL iken, bu değer erkekler için 13.2 ila 16.6 g/dL hemoglobin olarak tanımlanır.