Fenerbahçe: "İstanbul Sözleşmesi kararı gözden geçirilsin"
Süper Lig ekiplerinden Fenerbahçe, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesiyle ilgili olarak toplumsal sonuçlarından endişe duyulduğu ifade etti.
"KADINLAR VE KIZ ÇOCUKLARI İÇİN TOPLUMUMUZU AYNI NOKTADA OLMAYA DAVET EDİYORUZ" başlığı ile verilen açıklamada şu ifadelere yer verildi.
“Geride bıraktığımız hafta sonu İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine dair kararı üzülerek öğrendik. Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin kadın erkek eşitliğinin sağlanması adına hayata geçirdiği HeForShe kampanyasını iki yıldır destekleyen, Kadınlar ve kız çocuklarının toplumda ve sporda özgürce, eşit şartlar altında yer alması adına pek çok çalışma yürüten,
Kadınlara yönelik şiddetin insan hakları ihlali olduğunu bilerek en yüksek sesle; ‘KADINA ŞİDDET SUÇTUR! ORTAK OLMA SEYİRCİ KALMA!’ diyen FENERBAHÇE SPOR KULÜBÜ olarak,
Sözleşmenin yürürlükten kaldırılmasının toplumsal sonuçlarından endişe duyduğumuzu vurgulamak istiyoruz.
Kadına yönelik her türlü ayrımcılığı ve şiddeti önlemeye yönelik önemli bir adım olan İstanbul Sözleşmesi’ni tüm toplumumuzun ortak menfaati için gözetmemiz gerektiğine inanıyoruz ve bu doğrultuda fesih kararının yeniden gözden geçirilmesini talep ve rica ediyoruz.
Saygılarımızla”
İstanbul Sözleşmesi nedir?
Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi, bilinen adıyla İstanbul Sözleşmesi, kadına karşı şiddet ve aile içi şiddet konularında temel standartları ve devletlerin bu konudaki yükümlülüklerini belirleyen bir uluslararası insan hakları sözleşmesidir.
Sözleşme Avrupa Konseyi tarafından desteklenmektedir ve Avrupa Devletleri'ni hukukî olarak bağlar. Sözleşmenin dört temel ilkesi; kadına yönelik her türlü şiddetin ve ev içi şiddetin önlenmesi, şiddet mağdurlarının korunması, suçların kovuşturulması, suçluların cezalandırılması ve kadına karşı şiddet ile mücadele alanında bütüncül, eş güdümlü ve etkili işbirliği içeren politikaların hayata geçirilmesidir. Kadına karşı şiddeti bir insan hakkı ihlali ve ayrımcılık türü olarak tanımlayan, bağlayıcı nitelikte ilk uluslararası düzenlemedir.
İstanbul Sözleşmesinin önemi
İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddet ve toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılık konularında o güne kadar yapılmış en kapsamlı tanımlara yer vermiştir. Sözleşmede "kadına yönelik şiddet", ister kamusal ister özel alanda meydana gelsin, kadınlara yönelik fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik, acı ve ıstırap veren veya verebilecek olan, cinsiyete dayalı her türlü eylem veya bu eylemlerle tehdit etme, zorlama, keyfi olarak özgürlükten yoksun bırakma olarak tanımlanmıştır. Aile içi şiddet ise aile içinde veya hanede veya mağdur faille aynı evi paylaşsa da paylaşmasa da eski veya şimdiki eşler veya partnerler arasında meydana gelen her türlü fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik şiddet eylemi olarak tanımlanmıştır.
İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddetin toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılığın hem bir sonucu ve hem de sebebi olarak tanımlanmasını sağlamış; şiddetin ortaya çıkmadan önlenmesi, mağdurların korunması, faillerin cezalandırılması ve konu hakkında gerekli politikaların üretilmesi yöntemini benimsemiştir.
Heforshe nedir?
Birlemiş Milletler kadına yönelik cinsiyet ayrımcılığı adına bir kampanya başlattı. ‘Erkeğin desteği olmazsa ayrımcılık da son bulamaz’ mantığıyla yola çıkılan projenin sloganı ‘He for She’ yani ‘Kadın için erkek’. Kampanya kadınların ekonomide ve sosyal hayatta güçlenmesini hedefliyor. Bu hedefe ulaşılırken yalnızca kadınların değil erkeklerin de desteği ve dayanışma içinde olmaları isteniyor. UN Woman, kampanya yüzü olarak daha çok Harry Potter filmleri ile tanınan oyuncu Emma Watson ile yola çıktı. Watson, genç yaşına rağmen cesur açıklamalarda bulunuyor, açıklamaları ve popülerliği gerçekten de kampanyaya ilgiyi arttırıyor. HeForShe kampanyası Türkiye’de ilgi görürken spor kulüplerinde en büyük destekçisi Fenerbahçe oldu.