TBMM hangi borçlara yapılandırma yapıyor?
TBMM hangi borçlara yapılandırma yapıyor? Kamu alacaklarına yeniden yapılandırma getiren düzenleme TBMM komisyonunda kabul edildi. İşte 7 soruda vergi borçlarına yapılandırma düzenlemesi... Peki hangi borçlar içinde var, KYK var mı, borçlar silinecek mi, faizler mi silinecek? İşte tüm detaylar...
Yeni yapılandırma içinde hangi borçlar var?
Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, KDV, Motorlu Taşıtlar Vergisi, Özel Tüketim Vergisi, tüm idari para cezaları ve KYK borçları da yapılandırma kapsamında olacak.
Trafik, seçim, nüfus para cezaları, Karayolu Taşıma Kanunu'na göre kesilen para cezaları, kara yollarından usulsüz geçiş cezaları, öğrenim katkı kredisi ve öğrenim kredisi borçları, ecrimisiller, haksız alınan destekleme ödemeleri, Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı, Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamındaki hazine alacakları, madenlerden alınan devlet hakkı, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'a göre takip edilen diğer alacaklar da yapılandırılacak. Sigara cezaları ve corona virüsü önlemlerine aykırılıktan dolayı kesilen cezalar yapılandırmanın dışında olacak.
TOBB, TESK, Barolar Birliği, TÜRMOB, ihracatçı birliklerinin aidat ödemeleri de yapılandırma kapsamında olacak.
Emlak vergisi, Çevre Temizlik Vergisi, İlan ve Reklam Vergisi, diğer vergi ve harçlar, su, atık su, katı atık ücretleri, yol katılım payları, muhtelif ücretlerden kaynaklı kurum alacakları ve zam ile faizleri de yapılandırma kapsamında.
KOSGEB tarafından kullandırılan desteklerden kaynaklanan alacaklar ve organize sanayi bölgelerinin kredi borçları da yapılandırılacak.
Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Ayşe Dilbay da komisyona bilgi verirken, kendi alanlarında 289 milyar liralık bir alacağın yapılandırma kapsamında olduğunu belirtti. Kredi ve Yurtlar Kurumu borçlarıyla ilgili verileri de paylaşan Dilbay, “Burada da 3,1 milyon kişi bulunuyor, tutar ise 5.3 milyar TL” dedi.