''Turkish VAR.. Böyle bir sistem yok''
Son dakika spor haberleri... Merkez Hakem Kurulu Başkanı Serdar Tatlı ve VAR Koordinatörü Barış Şimşek, hakemler, VAR sistemi, Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'un kura ile hakem atama önerisi gibi pek çok konu hakkında açıklamalarda bulundu. Tatlı ve Şimşek, TRT SPOR'da Ersin Düzen'in sunduğu Stadyum programında konuk oldu. İşte Serdar Tatlı ve Barış Şimşek'in açıklamaları...
VAR'ı kimse kafasına göre uygulayamaz
Serdar Tatlı: Bir hakemin VAR kadrosunda olması için üst liglerde görev alması gerekiyor ve sertifikalı olması gerekiyor. Bu kriterlere uyan bir tek hakemimiz vardı ve o da şu an o kadronun içinde. Kadroyu genişletmeyi düşünüyoruz. VAR eğitimi bir süreçtir. VAR eğitimine giren bir hakem hemen sertifika alamıyor. Rusya’daki Dünya Kupası sırasında bu kadar yaygın değildi. Ondan sonra yaygınlaşmaya başladı. Biz Rosetti'den teknik olarak yaralandık ve VAR konusunda eğitimler eğitimler verdi. Biz Roberto Rosetti’den alıp bugünlere kadar getirdik. Avrupa Şampiyonası’nda pilot olarak İstanbul’u seçti. Hakemler İstanbul’daki VAR merkezini her anlamda kullanacaklar. Roberto’nun bizim ülkemize bakış açısını bu gösteriyor. Tarihinde ilk kez Şampiyonlar Ligi’nde bizim 3 hakemimiz görev yaptı. İsteyen her ülke VAR sistemini istediği gibi kullanamıyor. Lisansı FIFA’dan alması gerekiyor. İmzalanan protokole sadık kalınması gerekiyor. Bazı bilgi kirliliğini ortadan kaldırmak için söylüyorum. Kimse kafasına göre uygulayamaz. Uygulanmazsa lisans iptal edilebilir. FIFA yıl sonunda kontrol ediyor. Kendisi isterse o lisansı uzatır ya da uzatmaz. Bunu denetleyici kurum FIFA’dır. Farklı uygunlandığına kanaat getirirse o lisansı vermiyor.
Penaltı ve elle oynamalar hakkında...
Barış Şimşek: Doğal olmayan şekilde perde oluşturduğu için penaltı oluyor. Buna müsabakanın hakemi penaltı vermezse VAR incelemesine davet ediyoruz.
Barış Şimşek: Oyuncuların kolları normal konumun üzerindeyse, oyuncu kafası ile bilerek oynuyor. Omuz seviyesindeki kollarına geliyor top. Bilerek oynadıysa istisnai durum oluyor. Biz inceleme yaparak penaltının iptalini istiyoruz bu gibi pozisyonlarda. İstisna sadece bilerek oynamadır. Kafa ile oynadıktan sonra koluna, eline gelirse bilerek oynama değildir. Bunlar penaltı değildir. Biz böyle pozisyonlarda oyunun devam etmesini istiyoruz.
Serdar Tatlı: Biz profesyonel çalışan bir kurumuz. Bizim farklı çalışan birimlerimiz var. Kamuoyunun da VAR kuralları konusunda aydınlanmasında diğer eğitimci kadromuzun burada olmasını isterdim. Kendisi ülkesinde olduğundan dolayı Uilenberg gelemedi.
Serdar Tatlı: VAR her pozisyonu çok net izliyor. Yanlış kart oyuncuya kart gösterilmişse VAR uyarıp devreye girer ve düzeltilir.
Barış Şimşek: Maçın hakeminin çözemediği pozisyonlarda VAR hakemi ile aralarında iletişim kurarak çözebilirler.
Turkish VAR... Böyle bir sistem yok
Bütün ülkelerde VAR tartışılıyor
Serdar Tatlı: Hakem arkadaşlarımızın baskılardan etkilenmemesi için onlarla eğitim yapıyoruz. Bütün ülkelerde VAR tartışılıyor. Belki de tartışılmasının ana nedenlerinden bir tanesi; VAR’ın genel işleyişi konusunda bilgi eksikliği yaşanmasıdır. Kamuoyu bilgi sahibi olsa bu kadar tartışılmayacak. Şu anda genel anlamda kamuoyunun güncel bilgiye sahip olduğunu düşünmüyorum. Bu konuda en fazla bilgilendirilmesi gereken kurumlar kulüplerdir. Sezon öncesi seminer yapılır. Yapılan seminerlere basın, teknik direktör, kulüpler herkesi davet ediyoruz. Fakat bu davetlere çok fazla bir katılım olmuyor. Biz oyun kuralları kitapçığını TFF’nin internet sitesinde güncel olarak yayınlıyoruz. Bunun ötesinde isteyen her kulübe biz VAR protokolü ile ilgili eğitim yapmaya hazırız. Bize eğitim için 5 kulüpten talep geldi. Biz VAR protokolü ilgili o kulüplere eğitim verdik. Genelde futbolcular ve teknik heyetin katılımı ile ilgili eğitime katılır. Eğitimcilerden aldığım bilgilere göre futbolcuların çok duyarsız kaldığını öğrendim. Ülkemizde kimse oyun kurallarını öğrenmek istemiyor. Buna herkes dahil, belki böyle işlerine geliyor. Belki de öğrenseler maç sonunda böyle konuşmayacaklar. Biz eğitime hazırız, yeter ki bize talep gelsin.
VAR kayıtlarının dışarıya sızdırılması mümkün değil
Barış Şimşek: VAR hakemi 13 kameradan her açıyı görebiliyor. İstediği açıdan istediği pozisyonu alabilir.
Serdar Tatlı: Tekrar edilen pozisyonları yayıncı kuruluş ekrana veriyor. VAR yayıncının ekrana verdiğini izleyebiliyor ancak ekrana gelenler yönetmenin işi. Eğer inceleme olursa VAR kendi seçip görüntüyü hakeme gönderiyor. Ekranı üçe bölünce zaten o görüntü ekrana geliyor.
Ali Koç'un kura tavsiyesi üzerine...
Serdar Tatlı: Avrupa’nın gelişmiş liglerinde kura ile hakem atama şekli yok. Yaptığımız sohbetlerde de UEFA’nın da bu konuda çok öneride bulunmadığı ve istemediğini de biliyoruz.
Hakemlerin puanlaması nasıl gerçekleşiyor?
Serdar Tatlı: Gözlemci puan vermiyor, sadece şıkları işaretliyor. Biz değerlendirerek puanlıyoruz. Bu puanlama bizim önümüze geliyor, bunu sadece biz biliyoruz. Bazen gözlemcinin verdiği kararlar ile ters düşebiliyoruz ve değiştirmesini de talep edebiliyoruz. Maç izleme ekibi bize olduğu gibi pozisyonu - gözlemcilere de - gönderiyor. Gözlemcilere bazen katılmadığımız konular oluyor. Hakemin notu 100 üzerinden değerlendiriliyor. Elbette siyah ve beyaz hata yapmışsa puanı çok aşağılara düşüyor. Kritik olarak vermiş olduğu karara göre değişiyor. Bir penaltı gibi mesala. Hakemlere VAR yokmuş gibi karar verin, verdiğiniz karar sonrası VAR’ı hatırlayın diyoruz. Bütün ülkelerde bu tavsiyeler yapılıyordur. VAR'ın müdahil olduğu pozisyonlarda aldığı karar, aldığı pozisyon değerlendirmeye giriyor.
Hakemliğin 10 yılını kurtaracak karar aldık
Serdar Tatlı: Bizim 40 yaş üzerinde hakemlerimiz var. 3-4 sene sonra hakemler sıkışma yaşayacak. Bu genç hakemleri monte etmemiz gerektiğini düşündük. Hakemliğin 10 yılını kurtaracak karar aldık. Biz sezona başlarken böyle bir risk aldık. Bunu yeni arkadaşlara da ilettik. Adil, eşit ve cesur olmalarını onlardan istedik. Her kulübe eşit mesafede olmalarını talep ettik. Tugay Kaan Numanoğlu gösterdiği performansla Fenerbahçe - Beşiktaş derbisini yönetecek hale gelmişti.
Tugay Kaan Numanoğlu yeni bir hakem değil
Serdar Tatlı: Tugay Kaan Numanoğlu yeni bir hakem değil. Kötü bir hakem değil. Galatasaray maçı ve Trabzonspor maçlarında harika yönetim sergiledi. O derbiye aday olduğunu yavaş yavaş gösterdi. Biz hakem performanslarını takip ederek geliyoruz. Tugay’ın her müsabakada daha iyi olduğunu gördük. O risk mi almak gerekiyordu? Evet risk aldık. Tugay’ın babasının açıklamalarını derbi günü gördüm. Hakemler tebligatı aldıktan sonra biz hakemler ile görüşmüyoruz. Olağanüstü durumlarda görüşüyoruz ama o gün görüşemeye gerek görmedim. Biz her iddiaya cevap veremeyiz. Biz o iddiaları kaale almadık çünkü öyle bir şey yok. Kendi aile şirketlerinde çalıştığını herkes biliyordu. Hakemi değiştirme söz konusu olmadı ve mümkün değil. Ben o değiştirme talebini ertesi gün öğrendim ama gününde öğrenseydim de yine olmazdı. Galatasaray ve Beşiktaş maçına verilip verilmeyeceği ile ilgili şu anda net olarak bir şey söyleyemem. Tugay Kaan Numanoğlu yetenekli hakemlerimizdendir ve uzun yıllar da hizmet edecektir. Bazen iyi performansları olabilir, bazen de kamuoyundaki beklentilerin altında kalabilir. Biz zaten ona derbiden sonra görev vererek sahip çıktık.
Serdar Tatlı: Hakem performansları üzerinden hep konuşuyoruz. Hakem listelerini çıkardım. Sözleşmeli hakemler arasında 1 maç alan var, 5-6 maç alan var geçen sezon. Bunun adil olmadığını gördüm. Bir karar aldık. Süper Lig takımlarının kupa mücadelesini içine katarak 15 maç yöneten sözleşmeli hakem ile sözleşme yenileme kararını verdik. Buradaki amacımız da performans artırmaya yönelik oldu.
Rıdvan Dilmen sorusu üzerine...
Ahmet Çakar’ın iddiaları üzerine...
Serdar Tatlı: Bu Ahmet Çakar’ın iddiasıdır. Biz yaptığımız bütün toplantılarda hakemlerimize hep şunu söyledi: Arkadaşlar bütün takımlar ile eşit mesafedeyiz. Biz sizden adil, eşit ve cesur olmanızı istiyoruz. Ben hakemlerimizin kalitesine ve kişiliğine inanıyorum. Ben çoğu ile hakemlikte yaptım. Yeri gelince düşüncelerini benim ile paylaşabilecek durumdadırlar. Böyle olsaydı çok rahatlıkla bizimle paylaşırlardı. Kaliteli insanlardır. Ahmet Çakar’ın kendi düşüncesidir.