2022 Dünya Kupası'nda ev sahibi değişebilir!

08.06.2017 - 21:35 | Son Güncellenme: 08.06.2017 - 21:35

Katar'ın merkezinde yer aldığı diplomatik krizin, 2022 Dünya Kupası'nın ev sahipliğinin başka bir ülkeye alınmasına kadar gidebileceğine dikkat çekildi.
atar'a karşı gerçekleştirilen ablukanın, futbola da yansımaları olacağı iddia edildi. Suudi Arabistan, Bahreyn, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen, Libya ve Maldivler gibi ülkelerin ilişkilerini kestiği Körfez Ülkesi'ne, daha önce 2022 Dünya Kupası'nın ev sahipliği verilmişti.

Ancak Katar'ın odağında yer aldığı siyasi çalkantı turnuvayı da riske attı. İngiltere'den The Guardian, İspanyol Marca başta olmak üzere farklı ülkelerden bir çok önde gelen yayın organı, Dünya Kupası'nın tehlikede olduğunu yazdı. Suudi Arabistan'ın başını çektiği ittifakın Katar ile ilişkileri dondururma, elçilerini çekme, buradaki vatandaşlarından ülkeyi terk etmelerini isteme ve uçuşları kapatma gibi yaptırımlarının büyük şüpheye düşürdüğüne dikkat çekildi.

Kanıtlanırsa FIFA geri alabilecek
2022 Dünya Kupası Komitesi resmi bir açıklama yapmasa da, ismi verilmeyen bir yetkilinin, organizasyon ile ilgili krizin büyük olduğunu itiraf ettiği açıklamalarına yer verildi. Katar'a yönelik suçlamaların içinde IŞIDle bağlantılı terör destekçiliğinin bulunmasının en çok sıkıntı yaratan konulardan olduğuna vurgu yapıldı. Bu iddiaların kanıtlanması durumunda turnuvanın FIFA tarafından bu ülkeden alınabileceği belirtildi.

Ev sahipliği hakkı tartışmalı geçti
Arap ülkesi diplomatik ve siyasi krizin öncesinde de Dünya Kupası ev sahipliğiyle ilgili farklı suçlamalara hedef olmuştu. Dev turnuvanın ev sahipliğini belirleyen oylamanın şeffaf olmadığından, rüşvet çarkının döndüğü iddialarına bir çok soruşturma geçiren Katar'da, stat inşaatlarında çalışan işçilerin insani koşullarda olmadıkları da, zaman zaman gerçekleşen işçi ölümleriyle sık sık gündeme geliyordu. Bunlara karşın turnuva, Körfez ülkesinden alınmazken, yazın çok sıcak olduğu için kış aylarında yapılması bile kararlaştırılmıştı. (Skorer)

Senin için hazırladığımız haberler