60 saniye işe yaramadı, yayın krizinde çare Cumhurbaşkanı!

26.12.2020 - 16:26 | Son Güncellenme: 26.12.2020 - 16:32

Son dakika haberleri... Süper Lig ve TFF 1. Lig takımları hâlâ yayıncı kuruluştan gelecek olan yayın paralarını bekliyor. Peki yayıncı kuruluş parayı zamanında ödemezse ne olur, oyuncular takımlardan ayrılabilir mi? İşte detaylar...

60 saniye işe yaramadı, yayın krizinde çare Cumhurbaşkanı!

Erdal CÖMERT - AJANSSPOR

Süper Lig ve TFF 1. Lig ekipleri acil bir şekilde yayın paralarının ödenmesini bekliyor. Bu sezon için şu ana kadar yayıncı 500 milyon lira verdi ancak bunun sadce 420 milyon lirası kulüplere pay edildi. Çünkü 80 milyon lirasını da Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) aldı.

Yayıncı ile yaşanan kriz nedeniyle kulüplerin futbol takımları, geçen haftasonu maçların başında 60 saniye hareketsiz kalarak protesto eylemi gerçekleştirdi.

Özdemir 'Cuma' dedi ama ses çıkmadı

Yayıncı kuruluş bu eylemi maç kadrolarını ekrana yansıtarak veya yayına geç girerek perdeleme yoluna gitti. Hafta içinde TFF Başkanı Nihat Özdemir, yayıncı kuruluş Digitürk ile Cuma gününe kadar anlaşacaklarını söyledi. Fakat dün anlaşma sağlandığına dair herhangi bir açıklama yapılmadı.

Bazı kaynaklar yayıncının görüşmeye gitmediğini belirtirken, tarafların önümüzdeki hafta buluşacakları da öne sürüldü. Sosyal medyadan paylaşımlarda bulunan bazı gazeteciler ise TFF'nin teminat mektubunu devreye sokacağını iddia etti. Fakat TFF'nin elinde bir teminat mektubu olup olmadığı mechul. TFF, 1 Eylül'de yaptığı mali genel kurulda sunduğu finansal bilançolarda Digitürk'ten alınmış 277 milyon Euro'luk bir teminat mektubuna da yer verdi. Buna karşın kasada somut bir teminatın olmadığı iddiası aylardır kamuoyunda haberlere konu oldu ve TFF yönetimi bunu yalanlamadı.

Bu işi Cumhurbaşkanı çözer ancak!

Ajansspor'un elde ettiği bilgilere göre yayın ihalesinde herkes Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bizzat devreye girmesine bel bağlamış durumda. Gelinen noktada TFF'nin yayın işini çözeceğine olan inanç ve güvenin tükendiği kaydediliyor. Yayıncı da kendisine bir rakip çıkmayacağı düşüncesiyle kendi istediği koşullarda yeni bir anlaşmayı dayatmaya devam ediyor...

300 milyonluk ihtilaf

Gençlik ve Spor Bakanı Muharrem Kasapoğlu, sosyal medya hesabından 1 yıllık anlaşmanın sağlandığını duyurmuştu. Ancak bu anlaşma TFF ve yayıncı tarafından resmi bir şekilde kamuoyuna bir türlü duyurulmadı. Söz konusu anlaşmaya göre yıllık bedel 2 milyar 650 milyon lira oldu.

Digitürk'e göre bu tutarın içinde 300 milyon liralık isim hakkı satış geliri de bulunacak. Ancak kulüpler ise 2.7 milyar artı 300 milyon liralık isim hakkı geliri üzerinde el sıkıştıklarını savundu. Söz konusu  300 milyon liralık isim hakkı geliri de Spor Toto'dan sağlanacaktı.

Oyuncular serbest kalabilir

Sonuç itibarıyla gelinen noktada, kulüpler büyük bir nakit ödeme sorunuyla karşı karşıya. Bel bağladıkları yayın gelirinin ödenmemesi, büyük sıkıntı yaratıyor. Birçok kulüp bu ayki ödemeleri yapamaması halinde oyuncularının serbest kalma hakkını kullanıp kulüpten ayrılmasından endişe ediyor.

Senin için hazırladığımız haberler