Af yasası ne zaman çıkacak? Af yasası ceza infaz taslağı 2020! Son durum af yasası

30.03.2020 - 14:54 | Son Güncellenme: 30.03.2020 - 14:54

Af yasası ne zaman çıkacak? Sorusu ülkemizi etkisi altına alan koronavirüs ile beraber daha çok araştırılmaya başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da konuyla ilgili açıklama yaptı. İşte af yasası ceza infaz taslağı ve af yasası son durum gelişmeleri

Af yasası son durum merak edilmeye devam ediyor. Milyonlarca mahkum ve ailesi af yasası ceza indiriminin Meclis'ten ne zaman onaylacak? sorusunun cevabını arıyor. Teklif Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunuldu. Ardından da destek verilmesi amacıyla teklif CHP’ye sunuldu.

“ACİL” DÜZENLENME TALİMATI

Hürriyet Gazetesi’nden Oya Armutçu ve Gizem Karakış’ın haberine göre Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan “af yasası” ile ilgili son dakika talimatı geldi. Haberin detaylarına göre; Çankaya Köşkü’nde önceki gün yapılan koronavirüs zirvesinden hemen sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ile akşam saat 19.00’da “acil” bir infaz düzenlemesi toplantısı yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında yapılan ve yaklaşık 1.5 saat süren toplantıya AK Parti Grup Başkanvekilleri Numan Kurtulmuş, Bülent Turan, Naci Bostancı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu katıldı.


CEZA İNFAZ DÜZENLEMESİ NASIL OLACAK?


Milliyet’te yer alan habere göre taslak içerisinde yer alan detaylar şöyle; Cezaevlerinde geçirilmesi gereken süre kısalacak. Koşullu salıverilme oranı yüzde 50 olarak uygulanacak. Kasten öldürme suçunda üçte iki, terör ve örgütlü suçlarda dörtte üçlük oran korunacak. Mükerrer suçlar, cinsel suçlar ve uyuşturucu ticareti suçları bakımından dörtte üçlük koşullu salıverilme oranı üçte ikiye inecek.


- Her hükümlü, cezasının en az yüzde 40’ı kadar süre cezaevinde kalacak.

- Geçici bir düzenlemeyle belirli bir tarihten önce işlenen terör, kasten öldürme ve özel hayatın gizliliğine ilişkin suçlar hariç tüm suçlarda denetimli serbestlik süresi 3 yıla çıkacak. Terör, kasten öldürme, cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar ve özel hayatın gizliliğine ilişkin suçlar hariç olmak üzere 0-6 yaş grubu çocuğu bulunan kadınlarla, 70 yaşını bitirmiş hükümlüler hakkındaki 2 yıllık denetimli serbestlik süresi 4 yıla çıkarılacak. Ağır hastalık, engeli bulunan 65 yaş üstü hükümlüler, koşullu salıverilecek. Belirli bir tarihten önce suç işleyen çocuk hükümlülerin 18 yaşını dolduruncaya kadar infaz kurumunda geçirdikleri 1 gün, 3 gün olarak kabul edilecek.


- Kadın, çocuk ve 65 yaş üstü erkekler 1 yıla; 70 yaşını bitirmiş kişiler 2 yıla; 75 yaşını bitirmiş olanlar 4 yıla kadar cezalarını konutlarında çekecek. 5 yıl veya daha az süreli hapis cezası alanlardan ağır hastalığı ve engeli bulunanlar ile yeni doğum yapan ve toplam 3 yıl veya daha az süreli hapis cezasına mahkum olan kadınlar da cezalarını konutlarında çekebilecek.


- ‘İyi hâl’ İdare ve Gözlem Kurulu tarafından 6 ayda yapılan değerlendirme ile belirlenecek. 10 yıl ve daha fazla hapse mahkum olanlarla terör, örgüt, kasten öldürme, cinsel dokunulmazlığa karşı suç işleme ve uyuşturucu imal ve ticaretinden mahkum olanları açık cezaevine ayırmaya, İdare ve Gözlem Kurulu karar verecek. Yeni doğum yapan kadınların cezası 6 ay yerine 1,5 yıl ertelenebilecek. Hükümlüler, kamu kurumlarının iş alanlarında geceleyin bu kurumlar tarafından barındırılmak koşuluyla çalıştıracak.


AF YASASI NE ZAMAN ÇIKACAK - 30 MART 2020

Taslak metnin şekillenmesiyle birlikte bugün CHP ve İYİ Parti’ye de sunum yapılacak. İki partiden de onayın gelmesinin ardından düzenlemenin kısa süre içerisinde Meclis’e gelmesi beklenirken burada yapılacak değerlendirmenin ardından da önümüzdeki haftalarda 2020 infaz düzenlemesi yasalaşacak.

Senin için hazırladığımız haberler