Akhisarspor'da yönetime menajerler mi geldi?

26.09.2020 - 23:37 | Son Güncellenme: 27.09.2020 - 11:16

Son dakika spor haberleri... Akhisarspor'da Fatih Karabulut'un ayrılmasının ardından yeni başkan olarak lanse edilen Evren Özbey kimdir? Çekdar Orhan, Elmar Bjarnason gibi yeşil - siyahlılarda forma giyen futbolcuların da menajerliğini üstlenen 'Özbey Futbol & Hukuk' Şirketi, kendisini futbolcu kariyer yönetim şirketi olarak da tanımlıyor. Peki futbolcu menajerleri, yöneticilik yapabilirler mi? İşte tüm detaylar...

Akhisarspor'da yönetime menajerler mi geldi?

Deniz ŞEN - AJANSSPOR

Akhisar Belediyespor'da 4 gün önce yönetim değişikliği oldu. Fatih Karabulut'un istifası sonrası başkanlığa Evren Özbey getirildi. İki kardeşi Bışar ve Serhat Özbey'i de yönetime alan Evren Özbey'in olağanüstü kongrede de listesini çıkartıp seçime girmesi bekleniyor.

Kulüpten yapılan açıklamada, Fatih Karabulut'un Akhisarspor Başkanlığı'ndan geçen Cuma günü istifa ettiği belirtilerek, "Kulübümüzün halihazırda resmi avukatı olan Bışar Özbey ve kardeşleri Evren ve Serhat Özbey’e yönetime talip olmaları noktasında yönetim kurulumuz olarak talepte bulunduk. Kendileri de Akhisar’ın ileri gelen kişilerle beraber genel kurulca seçilecek bir yönetim kurulunda başkanlık yapabileceklerini belirttiler. Yönetim kurulunca da seçimli genel kurula gidecek süre boyunca Evren Özbey’e kulüp idaresi verilmiştir" denildi.

Evren Özbey de Akhisarspor sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, kendisine imza yetkisi verildiğini duyurdu. Bıçar Özbey de ''Abim Evren Özbey Akhisarspor Kulübü Başkanı olmuştur. Allah hayırlı uğurlu etsin'' dedi.

Peki kim bu Özbey Kardeşler?

Avukat Bışar Özbey, 'Özbey Hukuk ve Danışmanlık' şirketinin sahibi ve yönetime girmeden önce de Belediyespor'un avukatlığını üstlenmişti.
2014'te kurulan 'Özbey Futbol & Hukuk'un resmi internet sitesindeyse ( www.ozbeyfootball.com ) firma kendisini bir futbolcu kariyer yönetim şirketi olarak tanımlayarak, "Sporcularına sadece kulüplerle iş sözleşmelerinin tartışılmasını ve kutlanmasını değil, aynı zamanda futbolcuya değer verilmesini de içeren geniş bir hizmet yelpazesi sunmayı amaçlayan bir futbolcu kariyer yönetimi şirketiyiz" diyor.

Merkezi İstanbul'da olan şirket Hollanda, İsviçre, Danimarka, BAE, Kuveyt'e yayılan ofisleri ve danışmanları bulunduğunu de vurguluyor.

Şirket faaliyet alanlarını da şöyle özetliyor: Profesyonel Kariyer Yönetimi

  • Yargı ve Hukuk Yönetimi
  • İzcilik
  • Ortaklık
  • Sponsorluk
  • Sosyal Medya ve Halkla İlişkiler Yönetimi

Şirketin sitesinde temsil ettiği futbolcuların isim ve takımlarına da yer veriliyor:

İşte söz konusu futbolcular ve bağlı bulundukları kulüpler:

  • Elmar Bjarnason - Akhisar
    Çekdar Orhan - Akhisar
    Cihat Çelik - TOP Oss
    Celil  Yüksel - Adanaspor
    Furkan Korkut - Hacettepe
    Ivan Mayewski - Astana
    Runar Mar Sigujonsson - Astana
    Paul Keita Waasl - Beveren
    Yevgen Seleznov - Bursaspor

Bu futbolculardan bazıları başka takımlara gitti. Ancak biz halihazırda şirketin oyuncuları listesinde sitede göründüğü haliyle haberimize koyduk.

Başkan Evren Özbey 'Kurucu Ajan'

Şirketin 'Uzmanlarımız' başlığı altında FIFA Lisanslı Temsilci Samet Sümer bulunurken, Akhisar'ın yeni başkanı Evren Özbey ise 'Kurucu Ajan' unvanıyla yer alıyor. Futbolcu veri bankası olarak artık dünyada kabul gören bir Alman menşeili Transfermarkt'ın internet sitesinde 'Ozbey Law&Football Management' adıyla yer alan firmaya bağlı gözeken oyuncu listesi de şöyle:

  • Elmar Bjarnason - Akhisar
    Çekdar Orhan - Akhisar
    Dzon Delarge - Kulüpsüz
    Adnan Basic - Kulüpsüz
    Cihat Çelik - TOP Oss
    Furkan Korkut - Kulüpsüz
    A.Mehmet Çaylak - İstanbulspor
    Mustafa Atik - Parndorf
    Dijlan Aydın - Karacabey Belediyespor
    Emrecan Uzunhan - İstanbulspor

Bu tabloya göre yöneticilik yapabilirler mi?

Diğer yandan şirketin Instagram adresinden (Ozbey Football&Film) 2 Eylül 2020'de yapılan açıklamada "Futbolcumuz Mehmet Salih Yiğit Gaziantep FK ile profesyonel hayatına başlamıştır" deniliyor. Yönetime giren bir diğer kardeş Serhat Özbey de 'Özbey Menajerlik Hizmetleri ve Ticaret Limited Şirketi'nin sahibi. Şirket menajerlik faaliyetinin amacını da spor kulüplerine oyuncu sağlamak, sözleşme ve anlaşma yapmak olarak tanımlıyor.

Özbey'lerin temsil ettiği görünen oyunculardan bazıları TFF 1. Lig'de Akhisarspor'un rakipleri.  Alperen Mehmet Çaylak ile Emrecan Uzunhan ise İstanbulspor'da... Şirketin iki oyuncusu; Elmar Bjarnason ve Çekdar Orhan da patronların yönetimini devraldığı Akhisarspor'da! Tüm bu tablolaya göre Özbey Kardeşler'in  TFF 1. Lig'de yer alan Akhisar Belediyespor'un yönetimine girmesi mümkün değil. Çünkü futbolcu temsilciliği faaliyetleriyle uğraşıyorlar.

TFF Menajerlik Talimatı ne diyor?

Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) 'Futbol Menajerleri ile Çalışma Talimatı'na bakalım. Söz konusu talimatın 4. maddenin 3. fıkrası şöyle diyor:

"Aktif futbol hayatı devam eden futbolcuların, teknik adamların ve futbol faaliyeti içerisinde bulunan diğer kişilerin doğrudan veya iştigal konusu içerisinde menajerlik faaliyeti bulunan bir şirkete ortak olmak da dahil olmak üzere dolaylı menajerlik faaliyetinde bulunmaları yasaktır. Bu kişiler ancak aktif futbol faaliyeti sona erdikten sonra ve işbu talimat hükümleri çerçevesinde menajerlik lisansına sahip olmaları şartıyla menajerlik faaliyetinde bulunabilirler."

Ne tür cezalar veriliyor?

Peki bu kritereler uymayı menajerlik yapanlara TFF nasıl bir ceza veriyor?

Bu da talimatın 5. bölümündeki 'Cezai Hükümler' başlığı altında belirtiliyor: "Bu kişilerin Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'na (PFDK) sevk edilmelerinin sonucunda; a) İhtar b) 35.000.-TL'den az olmamak üzere para cezası, c) Hak mahrumiyeti cezası, ç) Lisansın askıya alınması cezası, d) Lisansın iptali cezası, olmak üzere ihlalin ağırlığı neticesinde disiplin kurulunca uygun ceza verilecektir."

TFF, Ajansspor'un gündeme getirmesinden sonra ( https://ajansspor.com/haber/hem-kulup-menajeri-hem-oyuncu-bu-normal-mi-tff-375444 ) hem oyuncu menajerliği yapan hem de Adana Demirspor Kulübü'nde başkanın danışmanlığını yapan Metin Korkmaz'a 1 yıl men cezası vermişti. ( https://ajansspor.com/haber/ajansspor-sordu-tff-cezayi-kesti-380716 )

'Menajerlik faaliyetini bıraktık'

Konuya ilişkin olarak olarak Bışar Özbey'in görüşlerini aldık. Özbey, menajerlik ve benzeri tüm faaliyetlerini lağvettiklerini söyledi. "Serhat Özbey'in artık resmi olarak menajerlik faaliyeti yok. TFF de menajerliğini daha önceden askıya almıştı. Ne resmi olarak ne fiilen menajerlik kalmadı" dedi. Bışar Özbey, internet sitesi halihazırda açık olan Özbey Futbol diye bir şirketin de artık kalmadığını belirterek, "Resmi olarak da fiili olarak da öyle bir şirket yok. Lağvedildi. Tamamen Akhisar yönetimindeyiz. FIFA lisanslı menajer Samet Sümer artık kendi yolunda devam edecek. Bizim menajerliğimiz kalmadı. Web sitesi de kendi kendine kapanır. Serhat Özbey'in menajerlik şirketi de resmi olarak açılamadan kaldı zaten" dedi.

8 Ekim'de seçim var

"2 Eylül'de Instagram adresinden Celil Yüksel'den 'Futbolcumuz' diye bahsediyorsunuz. Buna ne diyeceksiniz" sorumuza ise Özbey, "Şu an kendisiyle çalışılmıyor. Kendisini de arayıp sorabilirsiniz" dedi.

8 Ekim'deki olağanüstü seçime kadar imza yetkisine sahip geçici başkan olarak Akhisar'ın koltuğuna oturan Enver Özbey ve yönetime giren kardeşleri Bışar Özbey ve Serhat Özbey,  karşılarına başka bir aday çıkmaz ve kazanırlarsa 'seçilmiş' kişiler olarak kulübü yönetmeye devam edecek.

Senin için hazırladığımız haberler