Ali Koç: "Fenerbahçe olarak biz de bittik"

20.01.2020 - 17:56 | Son Güncellenme: 20.01.2020 - 17:56

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'tan limit artırımı, transfer ve TFF açıklaması

Ali Koç: "Fenerbahçe olarak biz de bittik"

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, TRT Spor'da yayınlanan Stadyum programında transfer, limit artırımı, Comolli'nin ayrılışı, şampiyonluk yarışı ve TFF'nin verdiği kararlar hakkında flaş açıklamalarda bulundu. Koç'un açıklamalarından Ajansspor'un derledikleri şu şekilde:

Serdar'ın (Serdar Yıldız - Fenerbahçe Kulübü Mali İşler Direktörü) bugün iki türlü katkısı olacak. Fenerbahçe'nin bütün maddi tarafına hakim. Talimatta da katkısı var. Talimatnameyi de iyi biliyor. Ne kadar sürdürülebilir bunu da konuşacağız.

Bu sistem devam etmeyecek, çökecek. Antalya'da da söyledim. Sayın Nihat Özdemir'e, ve Cumhurbaşkanımıza söyledim. Bu borçların ödenmesi mümkün değil. Devletin futbola yardım etme zorunluluğu yok. Onlar taşın altına elini koyuyor. Bu model 3 büyük kulübe çare değil.

5 yıl sonra ara para ödenecek. Mevcut yükümlülüklerle mümkün değil. Takla attıracaklar. Biz bunu neden peşinen doğru kullanmıyoruz. Oyun oynanırken kural değişmez diyenler var. Bu kural iki sene sonra değişecek. O zaman ne diyecekler?

UEFA FFP netice vermedi. Bu pek çok ülkede sorunları çözdü. Bizde tam tersi oldu. UEFA cezalandırmak için değil, yardım etmek için orada. Bizde böyle değil, bu iş biraz sert. Kulüpleri bankacı gözüyle yönetemezsiniz.

ALİ KOÇ: 2018'in yaz aylarında kurlar fırladı. Bizleri değerlendirirken bunları lehimize kullandı. Türk futbolu finansal olarak çöktü. Türk futbolu her anlamda çökmüş vaziyette. Bütün değer zincirlerinin baştan aşağıya yenilenmesi gerekiyor.

SERDAR YILDIZ: Talimatın başlangıcı Şubat 2018'de atıldı. Dönemin Kulüpler Birliği Başkanı Fikret Orman'dı. Artık deniz bitmiştir, dedi ve bizden reçete istedi. Haziran 2018'de UEFA ile görüşmeleri sıklaştırdık. Hazırladığımız modeli UEFA'ya sunduk. La Liga da bunu uyguluyordu. Bunu incelememizi istediler. Aralık 2018'de Galatasaray ve Beşiktaş yetkilileriyle bu modeli inceledik. Bu model ön kontrol modeliydi. UEFA'nın modeli sonradan kontrol sistemi. Geçmiş mali tablolarına bakıyor ve zararın sebebini istiyor. Amacımız kulüplerin ekonomik olarak ayakta kalmasını sağlamak. Şubat 2019'da Kulüpler Birliği tarafından taslak talimat hazırladık. Nisan 2019'dan Haziran 2019'a kadar sessiz bir dönem geçti. Transfer harcamaları Haziran'da açıklanmalıydı ve kulüpler ne kadar harcama yapacaklarını bilecekti.

ALİ KOÇ: Esas iş orada yapılmalıydı. Kurumlarda devamlılık esastır. Bunların yapılması gerekiyordu. UEFA'nın Türk futbolu ile ilgili en büyük sıkıntısı verilen sözlerin tutulmamasıydı. 28 Haziran'da açıklandı. Sezon başında limitler belli olmalıydı.

Limitler açıklanmadığı için har vurup harman savurmadık. Kulübü 94 milyon Euro ile aldık ve şu an 71 milyon Euro. Bunu biz de aşağıya çekmeliyiz. Talimat olsun olmasın bu iş böyle devam edemez, bunun farkındayız.

SERDAR YILDIZ: Talimatın özünü zedeleyeceği bazı şeyler değiştirildi. Talimat hedefe götürülecek şekilde revize edilmedi. 2 Eylül tarihinde harcamalarımızı harcamıştık. Federasyon yeni harcama limitleri yayınladı. Fenerbahçe takım harcama limitini aştı deniliyor. Bir şeyi aşmak için onun sizin önünüzde olması gerekiyor. Biz harcamaları yaptıktan sonra limit konuldu. Ara transfer döneminde bize eksi bütçe veriliyor. Dünyanın hiçbir yerinde eksi bütçe verilmez. Biz iki sezonda 23 milyon Euro tasarruf yaptık.

ALİ KOÇ: Belli bölgelerde fazlalık var. Sol bekte eksiğimiz var. 3-4 oyuncu gönderip sol bek transfer edeceğim ama bunu yapamıyorum. Gelecek vadeden bir oyuncu transfer edeceğim belki de ama bunu da yapamıyorum. Talimatname olmak zorunda. Ama talimatname finansçı gözüyle olmaz. Biz mevcut bütçemizi azaltacağız ama buna imkan verilmiyor.

Mayıs'ta stoper aldık ama daha iyisini almamız gerekirdi.

Geliştirilen yapılandırma modeli tüm kulüplere uymuyor. Burada bir müzakere süreci yok. Bu model 3 büyük kulübün ihtiyacını karşılamıyor. Ziraat Bankası, 'En doğru siz davranıyor, olmayacak bir şeye imza atmıyorsunuz' diyor. İmzaladığın an temerrüte giriyorsunuz. Bu şartlar çok ağır. Bir spor kulübü yöneticileri bu şartlara onay veremez. Biz de buranın sahibi değiliz. Bu kulübün çıkarlarını korumak için seçilmiş kişileriz. Çözüm değil, gerçekçi de değil.

ALİ KOÇ: Bırak ana parayı, faiz ödenemez. Olmayacak. İmzayı attığın an olmayacak duaya amin diyorsun. Çok ağır koşullar var, burada ifade edemiyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ifade ettim. Bu 10 yıl olmalı. Kulüpten kulübe göre de şartların farklı olması gerekiyor. Bize ne gerekiyor? Üç yıl ödemesiz. 10 yıl 800 milyon TL. Burada muhalefete de seslenmek istiyorum. Biz derdimizi anlatamadık. Bu bir sektör. Ziraat Bankası olmaz, başka bir banka olurdu.

Avrupa'da rekabetçi olabilmemiz için mevcut sorunları çözmemiz lazım. Büyük kulüplerin müthiş kamu borçları var. Bunların da finansal borçlar mantığında yeniden yapılandırılması gerekiyor. Muhalefetin de buna destek olması lazım. Devletimizin attığı bu adıma destek olunmalı. Başka türlü bu iş yürümez.

ALİ KOÇ: Bizim camiamızda bile içinde bulunduğumuz durumdan haberdar olmayanlar var. Türk futbolu topyekun yapılanmalı.

Biz federasyona kimseyi önermedik. Üç büyükleri temsil eden insanlar vardır. Son dönemlerde biz isim vermedik. Seçme imkanımız da yoktu. Olmaması gereken insanlar olduğunu söyledik. U20 Ligi kaldırılıyor, yerine bir şey gelmiyor. UEFA'ya talimat hazırlanacak, geç kalınıyor. Eğitmen yetişmiyor, antrenör çıkmıyor. Altyapıdan oyuncu oynatma mecburiyeti yok. Müthiş stadyumlarımız var ama burada iki haftada bir maç oynanıyor. Çocukların maç oynayacağı yerler yok. 112 yıllık bir kulübün altyapısında iki saha var. Her şeyin ele alınması gerekiyor. Bunlar bir gecede olacak şeyler değil.

Öncelikle kulüpler denk bütçeyi sağlamalı. Balonu söndürmemiz lazım. Balonu patlatırsak yayıncı kuruluş ihalesinde ne olacak? 450 yerine 150 milyon dolar mı alacağız? Borçları nasıl ödeyeceğiz?

Ana paralar ödenmeye başladığı zaman harcama limitleri eksi olarak çıkacak. Mesela eksi 1 milyar TL. Herkes bu konuda hemkifir. Varsa çıkıp söylesinler. Dört büyük kulübün başkanını çağırın, oturalım burada, konuşalım. Kapıda ilk biz oluruz. Artık masada oturmamız lazım.

%40 gibi bir talebimiz olmadı. TFF Başkanımız lütfen çıkıp söylesin, böyle bir talebimiz oldu mu yoksa olmadı mı? Olmadı çünkü. Bizim toplantımız olmamıştı. Kamuoyu baskısı, algı operasyonu... Bir medya grubu bunu işliyor. İki büyük takım birbirinin kuyruğuna takılıyor. 18 kulübün imza vermesi gerekiyorsa federasyon neden var? Biz sistem, yapı yanlış diyoruz. Bu yapının çökmeyeceğini söyleyen varsa çıkalım tartışalım. Belki biz yanlış yapıyoruz. Yakında eksi harcama limiti çıkacak. Harcama limitinin kendisi eksi çıkacak. Biz şimdi limitin üstündeyiz diye eksi çıktı. Bundan sonra harcama limiti eksi çıkacak. Federasyonda harcama limitinin nasıl hesaplandığını bilmeyen var. 2+2 burada 4 etmiyor. Subjektif yanları var.

Ne olursa olsun Fenerbahçe transfer yapmasın durumu oldu. Ben 3 Temmuz'da şampiyonluğumuz çalındı, şimdi de muhtemel şampiyonluğumuz çalınmaya çalışıyor derken bunu ifade ettim.

Artık Türkiye'de 2, 3 milyon ödeme dönemleri geçti. Katar'dan önce son durak gibiydik. 700-800 bin Euro'ya oynayan oyuncular burada 2.5 milyon Euro alıyor. Leipzig çatır çatır oynuyor. Orada 300 bin Euro'ya oynayan oyuncular var. Menajerler de artık bilecek; Türkiye para kazanacağın bir yer değil. Oyuncuları cezbetmemiz lazım. Son durak kontratları bitti. %40 vergi gelmesin istedik. En azından önümüzdeki 3 yıl için. Futbolcu net konuşuyor. Bu bir kültür. Futbolcuların maaşından alınan vergilerin artması kulüplere ekstra maliyet getirdi.

Biz neden Tahkim Kurulu'na gidiyoruz? Ben mevcut bütçemi artırmadan oyuncu alabiliyorsam bu sağlanmalı. Bize bir limit çıktı. Diğer kulüplere göre düşük bir kulüp. Galatasaray'dan sonra Fenerbahçe'nin en çok geliri var. Ana parayı hesaba kattığımız için bizim limit düşük çıktı. Ondan sonra bir süreç yaşadık. Geldiğimiz noktada anladık ki gözümüzün üstünde kaşımız var. Subjektif konular var. Fenerbahçe'ye bu imkan verilseydi yeterince gerekçe vardı.

Biz neden transfer yapamıyoruz? Tahkim Kurulu perşembe günü toplanacak. 17'sinde bir karar çıktı. Oradan ne karar çıkacak bilmiyorum. Benim hiç manevra alanım kalmadı. Biz 206 ile başladık 2 Eylül'de. Oyun oynanırken kurallar değişir mi diye konuşuluyor ya, bu canlı bir organizma. Sponsor geliyor, oyuncu gönderiyorsun...

Futbol zapturapt altına alınmalı. Arzu edilseydi Fenerbahçe'nin transfer yapması için gereken argümanlar vardı.

Vedat Muriç diyaloğu

Ali Koç: "Sanki ilk kez böyle oluyor. Söz konusu Fenerbahçe olunca herkes ayağa kalkıyor."

Ersin Düzen: "Yapmayın başkanım..."

Ali Koç: "Siz neden üstüne alınıyorsunuz? Sen neden heyecanlanıyorsun? Vedat Muriç'in yaptığı hareket sarı kart değil."

Biz 250 milyon TL almadık, kendi imkanlarımızla buraya kadar geldik. Nasıl kendi stadyumumuzu, salonumuzu yaptık. Şimdi mağdur ediliyoruz. Fenerbahçe camiası buraya kadar kendi imkanlarıyla geldi. Ama biz de bittik Fenerbahçe olarak.

- "Fenerbahçe Avrupa'ya gidebilecek mi?"

Ali Koç: "Yeniden yapılandırma yapabilirsek, evet."

Gelirlerimizin %80'i elimize geçmiyor. Yapılandırma yapmadık ama yapmak zorundayız. İnşallah son yaptığımız temasta bu şartlar gözden geçirilir ve kalıcı çözüm bulunur. Kendi imkanlarımızla yaptığımız yapılandırmalar, eksi limiti artıya getirecek imkanlar varken önümüz kapatıldı.

Şu an elimizden oyuncu çıkarsak dahi transfer yapamayacağız. Bize bu imkanı verin, diyoruz. Yaptığımız inisiyatifler buna imkan veriyor. Yaptığımız planlama çerçevesinde bütçemiz de düşecek. Şu an hiçbir şekilde transfer yapma şansımız yok.

Tahkim'den karar olumlu dönerse; UEFA'daki sınırlama sebebiyle sattığımız kadar alabiliriz. Planlamamıza göre maliyetlerimizde düşüş olacak. B planımız yok. (Ersin Düzen'e) Seni oynatacağım.

- "Falette'in oynama imkanı var mı?"
 
Ali Koç: "Beklesin. Şu anda oynama şansı yok. Beklentimiz bu değildi."

Ricardo Rodriguez açıklaması

Ricardo Rodriguez'le ilgileniyoruz, hocamız arzu ediyor. Falette'in bu tabloya zararı olmayacak. Çünkü elden çıkaracağımız oyuncular da var. Gidebilecek oyuncular belli. İsim veremem.

Bizim için büyük resim bitti, Fenerbahçe'nin çıkarları önemli demiştim. Biz geçen sene tarihimizin en garip sezonunu yaşadık. Ligin ikinci yarısı 4. hafta bir kere çıktık. Hiçbir mazeret üretmedik.

Çalıştay...

Mustafa Cengiz klasik açıklamalarını yaptı. Açılış günü gitti. Cumhurbaşkanı'na gideceğimizi öğrenince döndü. Oraya gitmeden önce neler söyleyeceğimiz konusunda toplantı yaptık. Makul bir ortamdı. Öpüşüp koklaştınız mı diye sorarsınız, olmadı. Sorunlarımız ve çıkarlarımız aynı. Hepimiz tribünlere oynarsak iş farklı yerlere gider.

Nihat Bey, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın olduğu toplantıda yabancı sayısının düşmesi gerektiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Siyaseti karıştırmayın, orta yolu siz bulun' dedi.

Hiçbir şey sonuçlanmadan kapanmaz. Moses İngiltere'de. Çünkü Chelsea kiralık yolladığı oyuncuları kendisi tedavi ediyor. Moses gitmedi ama gidebilir.

Transfer yapalım ya da yapmayalım; omuz omuza şampiyonluğa yürüyeceğiz. Bazı medya grupları Fenerbahçe'ye cephe almış durumda. Rekabeti engellemek açısından yapıldığı için üzülüyorum. Buna üzülüyorum. Şampiyon olmak için her şeyi yapacağız. Müthiş karakterli ve pozitif oyuncular var. Öyle ya da böyle bu işi sonuna kadar kovalayacağız. En önemli silahımız taraftarımız. Taraftarlarımız en kötü sezonumuzda bizi yalnız bırakmadı. En yüksek seyirci ortalaması bizdeydi. 6 hafta en zor fikstür bizde. Ondan sonrasında nispeten kolay fikstür bizde. Bu 6 haftayı minimum hasarla atlayıp yolculuğa devam edeceğiz. Umut her şeyin yakıtıdır.

Senin için hazırladığımız haberler