Ali Koç kime ne mesaj verdi? TFF, Fatih Terim, Sergen Yalçın, Erol Bulut...

05.01.2021 - 08:45 | Son Güncellenme: 05.01.2021 - 08:54

Fenerbahçe haberleri... Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, 3-0 kazandıkları Kasımpaşa maçının ardından açıklamalar yaptı. Ali Koç, Türkiye Futbol Federasyonu, Galatasaray, Fatih Terim, transfer ve Erol Bulut için neler söyledi? İşte Ali Koç'un konuşmasının şifreleri...

Ali Koç kime ne mesaj verdi? TFF, Fatih Terim, Sergen Yalçın, Erol Bulut...

Barış ŞEHİRLİOĞLU-AJANSSPOR

Fenerbahçe Kasımpaşa’yı 3-0 ile geçerken maçın ardından Başkan Ali Koç kimi açık, kimi kapalı birçok mesaj verdi. Ali Koç'un şifreleri şöyle:

 

Galatasaray'a gönderme

Ali Koç: Maçlarla alakalı Fenerbahçe dışındakiler de tweet atıyor, onlardan bugün tweet yok mu?

(Başakşehir karşılaşmasından sonra Galatasaray kulübü 'karanlık gece' tweeti atmıştı. Fenerbahçe Başkanı bu mesaja gönderme yaptı.)

Hedefte Fatih Terim ve Sergen Yalçın VAR!

Ali Koç: Son birkaç haftadır enteresan olaylar yaşanıyor. Saha içi saha dışı, gerek VAR odasında alınan kararlar, standardı yakalamaya çalıştığımız bir ortamda standartsızlığın daha da arttığı, bir nebze VAR’da verilen kararlarla aslında lig tablosunun da etkilenmeye başlandığı bir dönemi yaşadık son birkaç haftadır. Ve görüyoruz ki ne kadar çok bağırılıp çağrılırsa, ne kadar çok şikayet edilirse sanki birkaç hafta sonra bunların meyvesi alınıyor. Yanlış düşünüyorsam da fikrimi değiştirmeye açığım ama bunu bir şekilde otoritelerin bize yanlış düşündüğümüzü göstermesi lazım. VAR konusu, sıkıntı olmaya devam ediyor. Maçları yeterince uzatılmadı diye tepki koyanların sonraki maçlarında yaşananlar, VAR odasına tepki koyanların sonraki maçlarda yaşadıkları…"

(Ali Koç 'maçlar yeterince uzatılmadı diye tepki gösteren' diyerek Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim'i işaret etti. Terim, Kasımpaşa maçında verilen 5 dakika uzatmadan sonra maç bitmeden soyunma odasına gitmişti. Maç sonu yaptığı açıklamada ise karşılaşmalarda az uzatma verildiğini söylemişti. Karagümrük maçında hakem Mustafa Öğretmenoğlu, 8 dakika uzatma vermiş, uzatmanın üzerine de 5 dakika eklemişti.

Koç'un "VAR odasına tepki koyanların sonraki maçlarda yaşadıkları…" diyerek kast ettiği isimse Beşiktaş Teknik Direktörü Sergen Yalçın'dı. Yalçın, Alanyaspor maçından sonra aleyhlerine verilen penaltıdan sonra 'VAR kaldırılsın' demişti. Koç, son Kayserispor -Beşiktaş maçının 89. dakikasında siyah beyazlılara VAR hakemi Cüneyt Çakır'ın hakem Fırat Aydınus'u penaltı için çağırmasına gönderme yaptı.)

Hakem Halis Özkahya ve VAR hakemi Zorbay Küçük'e tepki

Ali Koç: Bugünkü maça gelirsek aslında iki tane VAR’lık pozisyon var: Bir tanesi bizim penaltı pozisyonumuz. En azından VAR’a çağrılmalı diye düşünüyoruz. Bizimkini seyredebildim devre arasında ama Kasımpaşa’nınkini seyredemedim ama onlarınkinin de en azından VAR’a çağrılmaya hak edecek bir pozisyon olduğunu seyreden arkadaşlar ifade ediyorlar. Şaşırıyoruz! Şaşırmaktan çok endişeleniyoruz. Bu nasıl buraya kadar gidecek?

(Başkan Koç, Sinan Gümüş'ün yerde kaldığı pozisyonda hakem Halis Özkahya'nın penaltı çalmamasına ve VAR hakemi Zorbay Küçük'ün hakemi uyarmamasına tepki gösterdi. Zorbay Küçük, Fenerbahçe'nin Kadıköy'de Konyaspor'a 2-0 yenildiği maçın da AVAR hakemiydi. O maçta Fenerbahçe'nin Pelkas ile attığı gol VAR'ın devreye girmesiyle geçerlilik kazanmamıştı. Pozisyondan önce Valencia'nın elle oynayıp oynamadığı konusunda büyük tartışmalar yaşanmıştı. Birçok hakem otoritesi kesin olmayan bu pozisyonda hakemin VAR'a davet edilmesini doğru bulmamıştı. Zorbay Küçük, yine VAR hakemiyken Karagümrük-Galatasaray maçında sarı kırmızılıların kazandığı tartışmalı penaltıda hakemi davet etmemiş ve eleştiri almıştı.)

TFF kurulları ve geleneksel medya

Ali Koç: Bir de şimdi bunların üstüne Futbol Federasyonu'nun Hukuk ve Disiplin Kurulları’nın aldığı enteresan kararlar var. Daha da enteresanı futbol tarihinde en azından bizim futbol tarihimizde bugüne kadar bir veya iki defa olmuş kart kararlarının affedilmesi, değiştirilmesi ki hatalı karar olduğuna ben de katılıyorum. Ama daha da enteresanı neredeyse geleneksel medyada –yani gazetelerimizde- ki bir iki gazete dışında bu konuya değinilmemesi de bana son derece enteresan geliyor.

(Başkan Ali Koç, Fenerbahçe-Başakşehir maçında Rafael'in kırmızı kartının hakem raporlarına karşın affedilmesini manidar buldu. Büyük olarak bilinen yazılı medya kuruluşlarının bu haberi işlememesine dikkat çekti.)

TFF'ye mesaj: Sert tepkiler geliyor mu?

Ali Koç: Bugün maç 1-0’ken ki ilk yarı önemli bir dakika, maçı kaderini belirleyebilecek bir dakika, sizlere de tek tek sorduğumda (basın mensupları) penaltı olduğunu ifade ettiniz. Bilgisayarlarınızdan gördük, bize de öyle geldi. Diğer maçlara bakıyorum yani şampiyonluk adaylarının bazılarının diğer maçlarına orada VAR’a çağrılan hadiseler diyelim konular, bizde çağrılmayanlar, insan ister istemez farklı düşünmeye mecbur kılınıyor. Biliyorsunuz ki biz Fenerbahçe Spor Kulübü olarak en azından benim başkanlık dönemimde ‘asarız keseriz, şöyle yaparız, böyle yaparız’ demedik, demek de istemiyoruz, tarzımız da değil. Demediğimiz için zaman zaman tepki de alıyoruz ama konulara en yapıcı şekilde, katılımcı bir şekilde bütünsel bakış açısıyla yaklaşıyoruz. Bu bağlamda sizlerle Samandıra’da yaptığımız söyleşide yani bundan aşağı yukarı 3-4 hafta önce bazı söylemlerimiz olmuştu. Bu doğrultuda Türkiye Futbol Federasyonu’na mektup yazdık. Düşünebiliyor musunuz? Henüz cevap bile vermeye tenezzül etmediler.

Belki de bizim konuştuğumuz dil anlaşılmıyor. Yabancı dil gibi geliyor. Demek başka bir dil konuşmamız gerekiyor. Kurumsal hayatta Süper Lig’in en büyük paydaşlarından birinin, sadece biz değil, bütün kulüplerin şikayetleri ve sıkıntılarıyla ilgili son derece yapıcı önerilerle beraber yazılan bir mektubuna Türkiye futbolunu yöneten arkadaşlarımız anladığım kadarıyla nezaketen bile cevap yazmaya tenezzül etmiyor ya da çok meşguller. Türkiye futbolunun geleceğini dizayn etmek, daha rekabetçi olmak, altyapıdan oyuncu yetiştirmek gibi işlerle uğraşıyorlar. En azından böyle önemli bir mektuba ‘mektubunuz alınmıştır, teşekkür ederiz. İlerleyen zamanda cevap vereceğiz’ tarzı bir görüş dahi verilmiyor. Biz de önümüzdeki alternatifler ve seçenekler üzerinden hareket etmek zorundayız."

(Fenerbahçe Başkanı, Türkiye Futbol Federasyonu’na hakem hatalarının azaltılması için kulüplerle toplantı yapılmasını ve hakemlere çifte denetim getirilmesini istiyor. Bu konuda Türkiye Futbol Federasyonu'na yazdığı mektuba yanıt verilmemesi Koç'u sinirlendirdi. Rakip takımlarının sert söylemlerle avantaj sağladığını düşünen Koç, bunun devam edeceğini görüyor. "Biz de önümüzdeki alternatifler ve seçenekler üzerinden hareket etmek zorundayız" diyerek TFF'ye son kez uyarıda bulundu. Ali Koç, TFF ile ileride nasıl bir iletişim kurmayı düşündükleri sorusuna "İnşallah federasyonla dumanla iletişim kurmak zorunda kalmayız" diye cevap vererek aradaki kopukluğa dikkat çekti.

Erol Bulut da eleştirilerden nasibini aldı

Ali Koç: Biz aranın çok zamanında geldiğini, sakatlıklarımızın düzelmesi için bize ihtiyacımız olan zamanı vereceğini düşünürken; evet 4-5 sakatımız geri geldi ama Covid ile beraber 6-7 tane firemiz vardı. İkinci yarıda giren bazı oyuncularımızın kısmi sakatlıkları vardı. Buna rağmen futbolcular iyi mücadele etti ve ellerinden geleni yaptılar. Doğru istikametteyiz ama daha gidecek çok yolumuz var. Üstüne koya koya istikrarlı bir futbol, bu forma için, bu arma için sonuna kadar savaşacak, bu forma için ölümüne kadar mücadele edecek ruha ve takım anlayışına yavaş yavaş yaklaşıyoruz. Bu son zamanlarda eksikti. Fenerbahçe bu ruhu sahaya koyduğu zaman kötü oynadığı maçta bile üç puanı alır. Gollü kazanmamıza sevindik. Önemli bir Alanya maçından önce üç puan almaya sevindik. Üç puan kadar sevindiğim bir diğer konu da gol yemememiz. Biz yememiz gerekenden çok daha fazla gol yiyoruz ama onu da halledeceğiz. (16 maçta toplanan 29 puana ilişkin sorulan soru üzerine) Öngörülenin altında bir puan aldık.

(Fenerbahçe Başkanı Koç, 'öngörülenin altında puan topladık' ve 'Biz yememiz gerekenden çok daha fazla gol yiyoruz' diyerek Erol Bulut'u eleştirdi. 'Son zamanlarda forma için savaşan oyuncu eksikliği'ne dikkat çeken Koç, bu sözleriyle Samandıra'ya mesaj verdi.

Transfer olacak mesajı

Ali Koç: Belki devre arasında bir iki dokunuşla daha da istediğim noktaya gelebileceğimizi düşünüyorum. Bizim bir yoğurt yiyişimiz var. Transfer imzalanana kadar ‘olacak, oldu’ demiyoruz. Ama bir iki mevkiye ihtiyacımız var. Tabii bu limitler ve kontenjan çerçevesinde ele alınması gereken hususlar. Burada da hem hocamız hem de sportif direktörümüz scoutlarımızın raporları doğrultusunda bize bir şeyler sundular. Onun üzerine kararlar vereceğiz. Burada önemli olan geçişin aksine transfer penceresinde en azından yarısında veya dörtte üçünde maçlar olmazdı. Şimdi bütün pencerede maç var hem de iki misli var. Dolayısıyla bu işi dengeli götürmemiz gerekiyor. Bizim yaşadığımız inişler gibi başka takımlar da inişler yaşayacak. Daha devre arasına bile gelmedik. Daha gidecek çok yol var. Onun için atılacak adımları, yapacağımız yatırımları, her türlü hamleyi çok çok iyi düşünerek yapmamız lazım."

(Sportif Direktör Emre Belözoğlu, Teknik Direktör Erol Bulut ve scoutlardan gelen isimler başkan Ali Koç'un elinde. 'Bir veya iki dokunuş' diyerek maksimum 2 oyuncu alacaklarını belirtti. Fenerbahçe Başkanı, limitler ve UEFA kriterlerine büyük önem verdiğini ve transferlerde bu konuyu öne alacağı mesajını verdi.

Senin için hazırladığımız haberler