Ali Koç: ''TFF'de görev yapan kişiler, formalarını çıkartamıyorlar''

31.10.2019 - 22:11 | Son Güncellenme: 31.10.2019 - 22:11

Ali Koç: ''TFF'de görev yapan kişiler, formalarını çıkartamıyorlar''

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, açıklamalarda bulundu. 

31 Ekim Perşembe akşamı Bein Sports’un konuğu olan Koç’un açıklamalarından Ajansspor’un derledikleri şu şekilde:

Geçen sezon tahmin ettiğimizden daha zor ve kötü bir sezon oldu. Hem şans açısından hem de üzerimizdeki kara bulutları düşünürsek zor bir sezon geçti. Hedeflerimizde sapma yok. Yola çıkıyorsun gideceğin adrese farklı gidiyorsun fakat adrese ulaşıyorsun. Hedefimiz değişmedi. Mali konuları göreve geldiğimizden beri anlatıyoruz. Camia olarak içinde bulunduğumuz sıkıntılara taraftarımız tam anlamıyla vakıf değiller. Anlatamadık ya da anlatamadığımız sıkıntılar oldu.

İlk yılımızdaki amacımız nefes almaktı. Kısa vadede nefes almak dediğim şey; yeni kaynaklar yaratarak kulübün borç yükünü yükseltmemekti. 120-130 milyon Euro bir girdimiz oldu. Gelirlerimiz %80-90'ı borçlara gidiyor. Hala da borçlara gidiyor. Fenerbahçe olarak bankalarla borcumuzu yeniden yapılandırmaya henüz imza atamadık. İhtiyacımız var bunu henüz başaramadık. Devletimize bu konuda teşekkür ediyorum.

Her yıl 1.2 milyar lira nakde ihtiyacımız var. Geldiğimiz noktada yapılandırmada her kulübe aynı formül uygulanıyor. Futbol sektörü şu an belli bankalara ciddi borçları olan bir sektör. Ne yazık ki bu konu siyasi malzeme haline getirildi. Yok çiftçinin parasını topçuya veriyorsunuz vs vs, ben buna hiç katılmıyorum. Bu konu kamuoyu ve siyasi partilere doğru şekilde anlatılmadı.

Bizim istediğimiz 10 yıllık, mümkünse ilk 2-3 yıl faiz ve ana para ödemesiz bir model. Bankalara teşekkür ediyorum, sonuçta bu onların suçu değil, bizlerin, kulüp yönetenlerin suçu. Eljif Elmas gitti, toplamda geçen sezon 41 milyon Euro'luk satışımız oldu. Onu da transferde kullandık. 150 milyonluk bir imkan sağladı, hedefimiz 200 milyondu. O parada direkt geldiği gibi borçlara gitti. Taraftarımıza teşekkür ediyorum. Çorbada tuzu olsun mantığını hayata geçirmek her camiaya nasip olmaz.

Abramovich gibi imkanları daha yüksek biri diyelim Fenerbahçe'ye başkan oldu, çeki yazdı, tüm borçları kapattı. Yine belli bir müddet FFP nedeniyle eli bağlı olacak transferde. Fenerbahçe kayrılıyor deniyor, Fenerbahçe kayrılan en son kulüptür. Biz 3 ayda okul yaptık ve Milli Eğitim Bakanlığı'na devrettik. 

Fenerbahçe Ülker Arena'nın iskan belgesini aldık. Stadyumumuzu taşımamız gündeme geliyor, böyle bir durum söz konusu değil. Stadyumumuz bizi ve semtimizi temsil eder.

Türk futbolu her anlamda Avrupa'nın gerisinde. Mali açıdan batak durumdayız. Avrupa'nın en yaşlı 3. ligiyiz. En az altyapıya yatırım yapan ülkeyiz, bu noktada genç nüfusumuzda fazla. Gençlere en az süre veren ülkeyiz. Hep gerideyiz. Kafamızda bir vizyon ve bir hayal var. Bu zaman alacak. Bu noktada doğru yolda olduğumuzu düşünüyorum. Benfica Kulübü'nü örnek alırım. Benfica'nın yapısı Fenerbahçe'ye çok benziyor, onlarda da dernek yapısı mevcut ve televizyon kanalını çok iyi kullanıyorlar. Birkaç yıl önceye kadar batak durumdaydı, şu anda o durumdan kurtuldular, ayrıca oyuncu satan bir kulüp.

Cumhuriyete mal olmuş, pek çok branşta faaliyet gösteren Fenerbahçe Kulübü, kimsenin mülkü olmamalıdır, zaten bu yapıda olması da mümkün değil. Bana göre başkanlık süresinin yılı, 4-6 yıl arası olmalı. Seçim döneminde 2 döneme ihtiyacım var demiştim. En büyük dileğim başkanlığı istediğim zaman bırakmak, istenmediğimiz zaman değil. Başkanımızla 3 haziran'da seçimde el sıkışmıştık, sonrasında görüşemedim. İki kez kendisine ulaşmaya çalıştım. Hem cebini aradım hem de ofisini aradım. Can Bartu'nun cenazesi ve yüksek divan kurulu toplantısında aradım. Asistanı bana 'Mazeretleri nedeniyle katılamayacağını bildirdi'

 

Allah her kulübe böyle bir taraftar kitlesi nasip etmez. Geçen sezon çok çok kötü bir dönem geçirdik. Taraftarımız bir dakika bile bizi yalnız bırakmadılar. Ben ve arkadaşlarımız onlara müteşekkiriz. Onlar için de gece gündüz çalışıyoruz. Sonuçta ben de taraftar gibi düşünen bir insanım. Beni buraya taraftar ruhum getirdi. Spor medyası benim için sıkıntılı. Spor medyası ülkemizin içinde bulunduğu en büyük sorunlardan birisidir. Spor medyası yapıcı mıdır, yıkıcı mıdır? Bunu iyi analiz etmek lazım.

 

Hakemlik zor bir meslek. Hakemler sabahtan akşama kadar baskı altındalar, algı operasyonları da yapılıyor. Benim yaşam kalitem ciddi anlamda düştü. Bunları şikayet olarak söylemiyorum. Göreve gelirken bunları biliyorum. Bizi en çok eleştiren FB TV olmuştur, hiçbir zaman sansür uygulamadık. Türkiye belli başlı insanlar var. Bu insanlar spor dünyasını yönetmeye çalışıyorlar. Spor medyası küçülüyor, NTV Spor kapandı, Habertürk kapandı, spor medyası ciddi şekilde darılıyor.

 
 

Türkiye'nin iki büyük grubu, belli nedenlerden dolayı benim üzerime çok geliyor. Biri siyasi nedenlerden, biri de sportif nedenlerden. Belki bunları söylememem lazım. Bu konuda taraftarımızın uyanık olması lazım.

 
 
 
En büyük kaynağımız yayıncı kuruluştan gelen ücret. Üzdünüz bizi rakamlar düştü. Yayıncı kuruluşu boykot etmek, bindiğimiz dalı kesmektir. Sadece biz değil, tüm kulüpler sizin pastanızı büyütebilmek için bir şeyler yapmayız. Korsan yayınlar noktasında bir şey yapmamız gerek.
 
 
Türk futbolunda adalet sağlanacaksa, en adil şekilde, en doğru görüntüleri göstererek sağlanmalıdır. Geçen sene derbi maçımız vardı. Bir taç atışı bize verildi, 2 pas sonrası gol attık. Haftalarca konuşuldu. Aynı maçta biz kornerden bir gol yedik, halbuki korner değildi. Auta çıkmıştı top ama onu göstermediniz. Galatasaray dışındaki kulüplerle ilişkimiz çok iyi. Ezeli rakip, ebedi dost ama ebedi dost kavramı 3 Temmuz sürecinde büyük darbe yedi.
 
 
Ben hep sistemsel konuşuyorum. Üzerinden formasını çıkarmayan medya mensupları yüzünden olaylar farklı yerlere çekilebiliyor. Sözleşme fesih mi edilmiş? Ben burada Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç olarak buradayım. O iş benim ilgilendiğim bir iş değil.
 
 
Yabancı kuralında sayıyı azaltmak kadar, sayı kadar önemli bir şey var. Yabancı futbolcuların niteliği. Ülkemiz son durak olmamalı. 800 bin Euro maaş alan oyuncunun burada 2-3 milyon Euro maaş almaması lazım. VAR sisteminin sonuna kadar destekçisiyim.
 

Biz 1 kişiyi ne Futbol Federasyonu Kurulu'na, ne de başka bir kurula önerdik. Lobi yapmadık çünkü bu felsefeye karşıyız. TFF'de görev yapan kişiler, formalarını üzerlerinden çıkartamıyorlar. Böyle olduğu sürece futbolumuz kesinlikle kalkınmaz. Hem Nihat Bey'in hem de ekibinin başarılı olmasını çok istiyorum. TFF çok yeni. Daha yarım sezonu bile doldurmadı. Artık son duraktayız. Federasyonlarımız futbola yapması gereken yatırımları sağlayamadı bugüne dek. Bugünkü TFF'nin çok başarılı olması gerektiğine inanıyorum. Biz bir kişiyi dahi ne TFF'ye, ne de kurula önerdik. Alanyaspor maçı için itirazımız konuşulmadan, reddedildiği basına sızdı. IFAB raporunu istedik, 'Öyle bir rapor yok' dediler. Öyle bir rapor var, kesin var. Kural hatası olduğu da söyleniyor. Formalite icabı oturmuşlar, utanmasalar WhatsApp üzerinden karar alacaklar. Karara kesinlikle katılmıyoruz.

En çok sevdiğim şey Ersun Hoca ve Comolli'nin ikili ilişkisi. İnşallah bu sezon şampiyon olacağız.

 
Bu sezon transfer politikamızı iyi buluyorum. Tercih edilen oyuncularımız iki yönlü oyuncularımız. Vedat Muriç başka takıma gitti denirken transfer oldu. İyi ki de geldi. Yoksa Vedat'a yazık olurdu, çocukluğundan beri Fenerbahçeli. Gustavo, ben buraya tatile gelmedim diyor. Sergen Yalçın'a teşekkür ediyorum, Ozan Tufan'ı diriltti.
 

Altay'ı her hatasından sonra arıyorum, böyle tecrübe kazanacaksın diyorum. İnşallah şampiyonluğa ulaşacağız. Ara transfer döneminde 2-3 takviyeye ihtiyacımız var. Fakat FPP ne durumda olacak bunu bilmiyorum. Emre'nin Fenerbahçeliliğini kimse tartışmaz. Taraftar inanmış bir durumda. İnşallah mayıs sonunda şampiyon olacağız. Rakiplerimiz hakkında yorum yapmam doğru olmaz, haddim de değil. Rakiplerimiz ikisi de sonuna kadar şampiyonluğu kovalayacak takımlardan. Henüz ligin başındayız.

 
Volkan Demirel, Fenerbahçe'nin çok önemli değeridir. Tuttuğunuz takımda bu kadar hizmet etmek her insana nasip olmaz. Verdiğimiz karar kulübümüz için de her iki taraf için de hayırlısı olmuştur. Kulüp olarak da şahsım olarak da ona her türlü imkanı sağlayacağız. Alex ile son dönemde çok görüştük. Alex'in Fenerbahçe'nin bir bünyesinde olması gerekiyor. Alex ileride Fenerbahçe'nin teknik direktörü mü, sportif direktörü mü olacak? Bunu bilemiyorum. Volkan ve Alex için jubile maçı yapmayı planlıyoruz. Emre sportif direktör olmak için çok uygun profil. Emre ne istediğini ve ne istediklerini biliyorum. Emre bu sezon çok sakin.
 
 
Merih Demiral, U21 kadrosundaydı. Sorduğumuzda herkes başka bir şey söylüyor. Merih konusunda bir sıkıntılı bir şey var, bu kadar rastlandı olamaz. Ne olmuş, çözemiyoruz. 3 Temmuz sürecinde yaşadığımız manevi kayıplarımızı hiçbir zaman tazmin edemeyeceğiz. O gün yaşadıklarımızı bir biz biliriz bir de Allah, yapayalnızdık. Devleti devirmeye çalışan, başbakanı, cumhurbaşkanını hedef almış bu alçak örgüte karşı ilk direnişi Fenerbahçe başlatmıştır. Çok büyük zarar oldu, asla telafi edemeyiz bunu. Sportif ve mali açıdan rakiplerimizin fersah fersah önündeydik, belimizi kırdılar sonra.
 
 
Yeni vergi düzeninde futbolcuların maliyeti kulüplere net olarak %66.7 artıyor. Artan vergiyi yine kulüp ödüyor, oyuncu beyan verecek ve vergi ödenecek. Bu yeni kontratlarda düzenlenmeli. Olimpiyatlara en çok sporcu veren takımız. Voleybol ve basketbolda önemli başarılarımız var Avrupa'da. Futbola zor gelir bulup maçları zor yaparken diğer branşlardaki başarılar sekteye uğrayacak. Kulüpler birliği olarak devlete derdimizi anlatmamız gerekiyor.
 

Obradovic varken ne de olsa üstesinden gelir diye düşünüyorum. Kötü başladık, bir sıkıntımız var ama hocamızın deyimiyle söylüyorum, şampiyon olduğumuz sezon da dahil şu anki kadromuz hocamızın elindeki en iyi kadromuz. Sorunun üstesinden geliriz diye düşünüyorum. Basketbolda bütçemizi azaltmadık

Beni Beşiktaş'a karşı büyük bir sempatim vardır. Babam çok demokrat bir insandır. Bu işe girmemi istemedi ama girdikten sonra da en büyük destekçim oldu. Beşiktaş maçları haricinde arar, başarılar diler. Aramızda yapıcı bir rekabet var.

 
Biz Fenerbahçe ve Kulüpler Birliği olarak her türlü işbirliğine açığız ama sezon sonu indirim için gelmeyin. Benim son sözüm; Yaşa Fenerbahçe, canım feda sana, omuz omuza şampiyonluğa...
 
Senin için hazırladığımız haberler