Ali Koç: Vakt-i Fener tablosu transferde katkı sağlayacak

08.07.2021 - 19:44 | Son Güncellenme: 08.07.2021 - 23:26

Son dakika Fenerbahçe haberleri... Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, kulübün televizyon kanalından sanatçı Burak Karavit'in hazırladığı Vakt-i Fener tablosu hakkında açıklamalarda bulundu. İşte detaylar...

Ali Koç: Vakt-i Fener tablosu transferde katkı sağlayacak

AJANSSPOR - HABER

 

Fenerbahçe TV'de sanatçı Burak Karavit ve Fenerbahçe USA Derneği'nin ortaklaşa hazırladığı Vakt-i Fener tablosu için basın lansmanı düzenlendi. Kulübün başkanı Ali Koç da etkinliğe katılıp açıklamalarda bulundu. Yaklaşık 2 milyona yakın eserin içinden seçilen 7 bin 480 fotoğrafın tek bir tabloda buluştuğu Vakt-i Fener tablosu, kulübe bir miktar gelir de sağlayacak. İşte Başkan Koç'un açıklamalarından kesitler...

"Camiam adına teşekkür etmek istiyorum..."

Ali Koç, sözlerine eseri hazırlayan Fenerbahçe USA Derneği Başkanı Fatih Akarsu ve Burak Karavit'e teşekkür ederek başladı.

 

Başkan Koç: "Farklı bir proje. Belki de türünün ilki. Saatlerce emek harcanmış. Milyonlarca fotoğraf arasından binlercesi seçilmiş. Ve ismini Vakt-i Fener koyduğunuz projemiz için bir araya geldik. Birkaç gün önce kültür ve sanat muhabirleriyle de bir araya gelmiştik. Biz bu gece nereden nereye geldik, bu proje nasıl gerçekleştik, kimin fikriydi onları anlatacağız. Öncelikle her projenin bir fikir babası vardır. Söz konusu bu projedeki fikir babası Fenerbahçe USA Derneği Başkanı Fatih Akarsu’dur. Ona camiam adına teşekkür etmek istiyorum." dedi. 

"Şahsen ben çok etkilendim..."

Tablonun Fenerbahçelilere özel 1.907 kez basılacağını ve kısıtlı da olsa bir miktar gelir sağlayacağını belirten Koç: "Burada Fatih Bey’e teşekkür ettiğim gibi Burak Bey’e de teşekkür ediyorum. Bu eserin içine girdikçe bir hikayeden başka bir hikaye çıktığını, dijital teknoloji kullanılarak bir eserde nasıl toplanılacağını bize gösterdi. Sayılarını sınırlı adet yapıyoruz. 1907 adet. Kulübümüze de iyi bir gelir getirecek. Hatta bu yaz bir transfere katkı sağlayacak. Ve çalışma… Şahsen ben çok etkilendim." ifadelerini kullandı. 

Vakt-i Fener tablosu nasıl hazırlandı?

Konuşmasının devamında 1.5 yıl boyunca hazırlığı süren Vakt-i Fener tablosuna değinen Başkan Koç: "Bir taraftan bakınca başka şey, bir taraftan bakınca başka şey. İyi derken, kafamızda hakikaten canlandıramamıştık. Ama neyle karşılaşacağımız aklımızın ucundan geçmemişti. Sayın Burak bey dediki: Elinizdeki bütün fotoğrafları, ne kadar fotoğraf varsa hepsini istiyoruz. Biz “Tamam” dedik ama tamam derken içimiz rahat değildi. Koskoca camianın arşivini 2 kişiye teslim edecektik. Dolayısıyla enteresan bir süreçle başladı." dedi. 

"Fenerbahçe bu duruşundan taviz vermedi..."

Eserin ortasında yer alan Fenerbahçe logosunun Atatürk portresine dönüştüğünü de anlatan Koç: "Arşivi Amerika’ya aktarmak 14 gün sürdü. Geceli gündüzlü. Toplam 7.480 fotoğraf ve eserin kalbinde ise Ulu Önder Atatürk’ün Fenerbahçe logosuyla birleştirilmiş bir çalışma var. Bu da son derece manidar tabii. Fenerbahçe, Ata’sının yolundan giden bir kulüp. Fenerbahçe, kendisini Ata’sının yoluna adamış ve her daim bu duruşta taviz vermeyen bir kulüp." şeklinde konuştu.

"Fenerbahçe'ye başka bir bakışı olduğu belli..."

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün Fenerbahçeli olduğunu ima eden Ali Koç: "Ata'mızın hangi takımı tuttuğu değil, hangi takımın Ata'mızın yolunda yürüdüğü önemlidir. Kendimizi bu noktada farklı görüyoruz. Bu sorumluluğun  ve genç nesillere aktarmanın öneminin de farkındayız. Ata’mızın hangi takımı tuttuğu önemli değil diyoruz ama tarihin belge ve bilgileri gösteriyor ki Ulu Önderimizin Fenerbahçe’ye başka bir bakışı olduğu belli. Kendisi defterimize de yazıyor. Bize başarılar da diliyor." sözleriyle konuşmasını tamamladı. 

Küçük: "Özel bir teşekkürüm var..."

Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu Başkanı Vefa Küçük de Başkan Ali Koç'un açıklamalarından sonra yayına bağlanarak Vakt-i Fener tablosunun anlatımına katkıda bulundu. Küçük: "Bu eseri yaratan (Vakt-i Fener) Sayın Burak Karavit’e sevgilerimi sunuyorum. İlerleyen dakikalarda bu ilginin daha da artarak devam edeceğini umuyorum. Ben bunu hem merakla hem de keyifle izledim. Sayın Ali Koç’a kulüp başkanlığında özel bir teşekkürüm var. Bu eser bana, kulübümüze yaptığımız hizmetlerden dolayı hediye edildi. Dün evime geldi." dedi. 

Prof. Dr. Mehmet Öz: "Elimizden geleni yapacağız..."

Lansmanın devam eden bölümünde Amerika'da çalışmalarını sürdüren ünlü Profesör Doktor Mehmet Öz yayına bağlandı. Profesör Öz: "Sayın Başkanımız Ali Koç, arkadaşımız Ali, değerli konuklarımız ve diğer arkadaşlara merhaba. Umarım iyisinizdir. Yeni bir sezon başlangıcında her şey mükemmel olacak. Fenerbahçe’nin dünü ve bugünü her zaman çok özel. Bu proje, Fenerbahçe’nin tarihi açısından eşsiz bir eser. Bu özel tablodan ben de aldım. Bu esere ömrümün sonuna kadar evimin duvarında yer vereceğim. Bizler bu eşsiz eserin çok fazla insana ulaşması için gerek yurt içinde gerekse yurt dışında elimizden geleni yapacağız." şeklinde konuştu. 

 

Başkan Ali Koç da esere katkıda bulunan Profesör Doktor Mehmet Öz'e teşekkürlerini sundu. 

Akarsu: "Bu proje böyle doğdu..."

Fenerbahçe Amerika Derneği Başkanı Fatih Akarsu, Vakt-i Fener tablosunun hazırlanış sürecine ilişkin: "Burak’ı zorla kenara çektim Amerika’da. Vakt-i Fener projesini anlattım. Bir durdu, dağıldı. Bir hafta sonra ofisine gittim. Atölyesine. O da kendini anlattı. Bu proje böyle doğdu." ifadelerini kullandı. 

"Gerçekten çok vizyoner insanmış..."

Vakt-i Fener tablosunun sanatçısı Burak Karavit, çalışmasına dair: "Bu projeyi anlatmak pek mümkün değildi. Ali Bey’e çok teşekkür ediyorum. Gerçekten çok vizyoner insanmış ki bizi sevgiyle karşıladı ve aileye kattı. Hiçbir zaman elini bizim üzerimizden çekmedi ve bir ilke imza attı. Herhalde ilk kez böyle bir yerde futbol veya spor konuşmuyoruz. Sanat konuşuyoruz. İlk defa bu kadar görselle çalıştım. 2 milyon görsel vardı ve aşağı yukarı neyle karşılaşacağımı biliyordum. Eserin yüzde 65’i siyah-beyaz." açıklamalarında bulundu.

Beşiktaş'tan fair play örneği

Lansmanın sonuna doğru Beşiktaş USA Derneği Başkanı Ferruh Zor da katılım sağladı. Zor: "Beşiktaş USA Derneği olarak derneğimiz adına bu tablodan bir tane alıp, New York’ta yaşayan sevgili dostum Alper Bey’e bir tane hediye etmek isterim. Bu tablonun hazırlanışında yer alan Fenerbahçe USA Derneği Başkanı Fatih Akarsu’yu ve sanatçı Burak Karavit’i tebrik ediyorum. Başkan Ali Koç’un da ikinci dönemini kutlarım" dedi.

Erdem: "Çok şanslıyız..."

Fenerbahçe Kadın Voleybol Takımı ve A Milli Takım'ın kaptanı Eda Erdem: "Vallahi idmandan çıktığım gibi programı açtım. Dinliyorum. İnanılmaz güzel bir hikaye ortaya çıkmış. Burak Bey’e gerçekten çok teşekkür etmem gerekiyor. Yaklaşık 2 milyon görselden bahsetti. Bize de yer verdiği için kendisine çok teşekkür ederim. Çok şanslıyız yani." şeklinde konuştu.

Dilmen: "Cebimde 20 lira..."

Programın devam eden bölümünde Fenerbahçe'nin eski futbolcusu Rıdvan Dilmen yayına bağlandı. Dilmen tablo hakkında: "Tabii ki çok gururluyum. Sevgili Burak kardeşimize çok teşekkür ederim. Fenerbahçe bizim için bir hayaldi, rüyaydı. Fenerbahçe’nin futbolcusu olmak… Ve şu anda ben Fenerbahçe TV’ye bağlanacağım ve Türkiye’nin her yerinde duyulacağım. Bu çocuklarıma bırakacağım en büyük miras. Eskiden maçları izlemek için kamyonun arkasına binerdim. Cebimde 20 lira. 10 lirası maça, 10 lirası yola. Sonra bir gün Fenerbahçe’de oynadım. Orada bıraktım zaten futbolu. Sakatlıklardan dolayı uzun süreli oynamadım ama eskiden tribünlerin altında ısınırdık. “Allahım iyi ki Fenerbahçe’deyim” derdim." ifadelerini kullandı.

"Mesut'la telefon görüşmesi yaptım..."

Konuşmasını Fenerbahçe'nin yıldız oyuncusu Mesut Özil'le yaptığı bir telefon görüşmesiyle devam ettiren emekli futbolcu: "Ali Bey rahatsız olmayacaksa ben özel bir konu paylaşmak istiyorum. Mesut’la bir telefon görüşmesi yaptık. Nasılsın falan derken, tabii merak ettim. Hoca nasıl diye. Bana aynen şöyle söyledi, çok iyi teknik adamlarla çalışmış kardeşimiz, “Çok kısa süredir başımızda ama hocam, oyun felsefesine 3 günde bize ikna etti” Nedir bu felsefe dedim. “Topu rakipten bir an önce almak” dedi. Çocukların kafasına bunu yerleştirmesini önemli olarak görüyorum. Bu çalışmayı futbolcularımızın benimsediğini hissettim. O yüzden şampiyonluk yarışına giren takımımıza sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.

Senin için hazırladığımız haberler